#vecka 34 – ljus och fotografering del 1

Inlägg av den 19 aug, 2014 | 0 kommentarer

Betydelsen av ljus inom fotografi

och karaktären den besitter

” Embrace light. Admire it. Love it. But above all, know light. Know it for all you are worth, and you will know the key to photography.”

– George Eastman – 

Ljus är den klart viktigaste komponenten inom fotografering. Utan ljus hade inte tidigare inlägg om komponenter behövts skrivas. Vi hade inte ens sett mönster, struktur, linjer osv. De är alla resultatet av hur ljus, mörker och alla mellantoner samspelar.

Visste ni att ordet fotografi skapades från det grekiska orden φωτός (phos) ljus och γραφή (graphō) rita, måla, skriva och då tillsammans betyder ungefär ”måla, rita eller skriva med ljus”.

Att uppmärksamma ljuset och dess egenskaper är det enskilt viktigaste sättet att förbättra sitt fotograferande. Så stor betydelse har det och jag kommer att fortsätta mala detta som ett mantra de kommande veckorna.
Denna vecka och några inlägg framöver kommer vi att reda ut de olika begreppen, lära oss se ljuset och använda det till vår fördel för att kunna skapa intressanta och spännande bilder.

Bildexempel 1 & 2 med ljus som huvudtema

Månen är ett typexempel där ljuset är viktigt för resultatet. Endast solsidan av månen syns samt i rätt vinkel mot solen får man fram strukturerna och kratrarna på månen syns väl.

vecka34_4

I detta exempel är mörkret och trollen i trädens rotsystem på väg att ta kommandot över det sista kvällsljuset.

vecka34_2

 

Ljus och mörker

i samspel & balans

Enbart ljus är inget bra. Jag vågar påstå att för att skapa eller skildra ljus på ett bra sätt måste vi även diskutera mörker och ha det med i diskussionen. Ljus behöver en motpart som balanserar upp och skapar kontrast och ”bygger upp” delarna som vår tillvaro består av. I till exempel former är ljus, mörker och alla mellantoner och hur de är fördelade väldigt viktiga för hur vi uppfattar formen. Se mitt tidigare inlägg om former hur olika ljus, skuggor och reflektioner skapar djup. Men även i de övriga komponenterna är ljuset själva källan till komponenten.

 • Linjer – är inget annat än mer eller mindre starkt kontrasterande mellan ljus och mörker

 • Figurer – stängda linjer som har ett innehåll där kontrasten består i ljusskillnader

 • Former – ljuset skapar djup och rundhet eller andra formegenskaper

 • Struktur – kontrasten är den som plockar fram känslan av något man kan ta på eller förstå hur den känns

 • Mönster – återkommande, repeterande av kontraster i ljusstyrka

 

Ljus och mörker

hur vi förklarar och tolkar dem

Som ni vet tycker jag om att ta fram andra sidor av ämnena jag skriver om och det kan vara ordspråk, historisk betydelse, var ordet kommer från och betydde från början, talesätt etc…
Att se på ämnet ljus från olika aspekter och riktningar kan skapa nya idéer och öppna upp för nya möjligheter.
I fallet ljus kom jag att tänka på dess motpart och vad det betyder för fotografering.

 • Ljus och mörker
 • Gott och ont
 • Himmel och helvete
 • Kärlek och krig
 • Seende och blindhet
 • Varmt och kallt
 • Ying och yang
 • Änglar och djävlar
 • Uppe och nere
 • Välkomnande och skrämmande

Man pratar om att ”se ljuset” och i mitt fall associerar jag direkt med något religiöst, vitt och änglalikt och i riktning uppåt mot himmel och solljus. I andra fallet, att tala om ”mörkrets härskare” förknippar jag med mörker eld, aska, rött och undergång.Bildexempel 3 & 4 med ljus som huvudtema

Denna bild från Lärjeåns dalgång visar hur ljuset formar landskapet och ”hjälper till” att ta fram kullarna och visa dess riktiga jag.

vecka34_3

Solens ljus och blänk på isen i kontrast med de mörka trädens siluetter är vad jag såg i detta motiv.

vecka34_1


Tips!!

Nästa gång du fotograferar – fundera på hur de olika motiven bör framställas i ljushet för att förmedla det du vill säga. Att fotografera med ljusets egenskaper i åtanke ger en mängd alternativ och möjligheter.
Tänk på alla delar – även att vissa färger är mer lagda åt mörka sidan än andra. Egenskaper som mjukhet och taggighet brukar också kännas mer eller mindre goda eller onda. Tänk vidare i samma banor och här är några exempel:

En mörk lilaröd himmel skapar dramatik och oro i och med att man flyttar den normalt sett mörka underjordens egenskaper uppåt.

Krig och elände förmedlas med fördel mörkt blått och brunt, smutsigt och dammigt. Taggtråd, eld, orange…

Änglar brukar mestadels vara i vitt med blå bakgrund – kommer att tänka på IFK Göteborg(blåvitt – änglarna). Mjuka former – fjäderdräkt – lätt, ljust och enkelt.

Se ljuset

och dess 7 egenskaper

Ljus har en rad egenskaper och de är alla viktiga att känna till och förstå. Följande 7 kännetecken är synonyma med ljus och de kan klassas och mätas i olika grader. Att ställa dessa frågor till dig själv under fotograferingstillfället är en jättebra start för att börja ”se ljuset”.

1. Exponering – är mängden av ljus per ytenhet.
2. Riktning – från vilket håll kommer ljuset?
3. Kvalitet – hur starkt eller diffust ljuset är.
4. Färg – vilken färg har ljuset?
5. Skugga – den mörkaste delen av bilden.
6. Ljuspunkt – den ljusaste delen av bilden.
7. Kontrast – skillnaden mellan den ljusa och mörka delen av bilden.

Vi kommer att prata mer om dessa egenskaper i kommande inlägg.

Mer om ljus på webben- tips!

Hittade en video på youtube om betydelsen ljus har och som illustreras  på ett enkelt och självförklarande sätt genom att filma timelapse.


Nästa vecka – kommer vi att fortsätta med ljus och bland annat kamerans och ögats funktion i samband med ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: