#vecka 24 – bildelement mönster

Inlägg av den 10 jun, 2014 | 0 kommentarer

Ordet mönster i vardagen

Veckans tema mönster lär komma ur det latinska verbet monstrare som betyder visa. Ordet hittas även med liknande betydelse i både tyskan och engelskan. Ordet muster på engelska är mönstring medan det på tyska betyder mönster.

Mönster kan användas i vardagligt tal och kring beteende och då kan det representera vana, säkerhet, tillförlitlighet och kan då direkt kopplas till våra dagliga vanor och mönster.
Förebilder och ideal får också ofta vara med i sammanhang som mönsterelev, mönstersamhälle och jobba utifrån ett mönster etc.. Och mallar och ritningar som t ex. utgör mönster för stickning, väverier.

Som ni ser så får ordet mönster större betydelse och bredare omfång än vad man först kan tänka sig. Denna kunskap kan vi utnyttja inom fotografering. T ex. genom att förstå att genom att bryta ett mönster ”det tråkiga vardagliga”, så kan man skapa spänning och intresse i bildskapandet.


Vad är då mönster i fotosammanhang?

Mönster kan beskrivas som en repeterande enhet av former, figurer, linjer eller strukturer. Kontrasten mellan ljus och mörker, sol och skugga kan också skapa mönster. Man kan också tänka sig det som det ”skelett” som organiserar och håller ihop delarna som utgör kompositionen.

Mönster är viktiga för oss eftersom de hjälper oss organisera världen och skapa ordning i kaoset som mönstret själv är en del av.

 

Storleken har betydelse

Skalan och storleken eller kanske snarare närheten eller distansen till motivet gör att du uppfattar mönster mer eller mindre tydligt.

  • Från lång distans uppe i ett flygplan skapar fält, odlingar och vägar mönster med det på marknivå är svårt att hitta mönster i motsvarande

  • Fågelsamlingar på distans kan bilda fantastiska mönster och riktigt nära kan mönster ses i fågeldräkten

  • Textilier och t ex. gardiner har mönster som är vackra att betraktas på avstånd men på makronivå och väldigt nära kan man även se mönster i vävningen

 

Kommer ni ihåg Yann Arthus-Bertrand som år 2004 kom ut med de populära bilderna tagna från ovan? Boken sålde i miljoner exemplar och hette ”Earth from Above”.
Flera av dessa bilder innehåller otroliga naturliga mönster av jorden tagna på rejält avstånd.

Se de fascinerande bilderna här http://www.atelieryannarthusbertrand.com/en/9-from-above

 

Tips hur du fotograferar mönster

1. Framhäv mönstret – Fyll hela bildytan med repetitivt mönster för att ge intryck av storlek och stort antal. Man lämnar över till betraktarens fantasi att tänka ut hur stort mönstret är och var det slutar.

Exempel på framhävt mönster – rostig, krackelerad plåt

Tips hur du fotograferar mönster som exempelvis rostig krackelerad plåt

 

2. Bryt mönstret – Ibland kan det skapa intresse och verkligen skapa uppmärksamhet om man bryter ett mönster. Det är väl lite synonymt med med när man bryter mönster i det vardagliga och sticker ut från mängden. Samma effekt kan du få med denna teknik i ditt fotograferande.

Exempel på något som bryter mot mönstret – vad är huvudmotivet?

vecka24_2

 

Exempel på flera komponenter i samma bild – former, linjer och mönster men där ändå mönster är huvudtema

vecka24_3

 

Nästa vecka skall vi sammanfatta veckorna vi pratat om de olika bildelementen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: