Hur du delar foton utan att exportera i Lightroom Classic

Inlägg av den 28 jul, 2020 | 6 kommentarer

Gömd delningsfunktion som många missar

 

Visste du att du snabbt och enkelt kan dela med dig av dina foton i Lightroom Classic via samlingar?

Genom att använda denna funktion slipper du att t. ex. exportera och skicka upp till Dropbox eller skicka vidare till Flickr, eller liknande som du kanske gör i dagsläget.
Och denna metoden är bra mycket snabbare och du har full kontroll på delningen i Lightroom.

 

På köpet får du dessutom funktioner som kommentarer och likes som de du delar till kan använda för att ge dig feedback.
Du kan också välja att tillåta nedladdning av foton om du så önskar.
Mer om detta senare…

 

Innan vi börjar måste vi kolla så att synkningen är påslagen. Du startar synkning genom att klicka på synkroniseringsikonen som ser ut som ett litet moln i det övre högra hörnet och sedan på Börja synka. Se bild nedan…
Observera att detta gäller från och med Lightroom Classic version 9.3.
Se till att du använder den senaste versionen av Lightroom Classic. Om du vill uppdatera till den senaste versionen klickar du på HjälpUppdateringar.
I tidigare versioner hittar du synkningen under identitetsplåten i övre vänstra hörnet.

När synkningen är påslagen, välj ut en samling som du vill dela eller skapa en helt ny samling för delning. Tänk på att endast vanliga samlingar går att synka, tyvärr inte smarta samlingar. Kryssa sedan i den lilla rutan längst till vänster bredvid din samling och du ser då en ikon med dubbelriktad pil vilket indikerar att samlingen är synkad. 

Om du vill göra denna samling offentlig och visa upp den, klickar du på knappen Gör offentlig i övre högra hörnet i stödrastervisningsläget.

Då skapas en URL som du sedan kan dela.

Du kan nu logga in på https://lightroom.adobe.com med ditt Adobe Id och titta på samlingen samt göra eventuella inställningar.

Välj den synkade samlingen online och klicka på den lilla ikonen i övre högra hörnet som liknar en människa.

Då kommer följande fönster upp där du kan göra ett antal inställningar som påverkar din delning.

Välj att endast dela till personer som du bjudit in via email genom att klicka på valet Invite only till höger om Link Access och sedan fylla i emailadresser.

Under Settings hittar du valet att tillåta nedladdningar av dina foton.
Här kan du också välja att tillåta kommentarer och likes om du vill.

När sedan användare tittar på din delade samling har de valet att se det som ett bildspel eller enskilda foton i taget.
Kommentarer och likes ger de genom att klicka på nedersta ikonen nedan.

Så här presenteras min delade Instagram-samling

 

Tips!! För att kunna ge likes och kommentarer måste man vara påloggad med ett Adobe Id. Om du vill kan du skapa ett gratis Adobe Id och skicka med i din emailinbjudan till din samling. Då slipper eventuell kund eller vem som nu skall se samlingen skapa ett eget.

Dessa likes och kommentarer ser du sedan i din Ligthroom Classic i Biblioteket under Kommentarer.

Du ser även i bilden om den har en kommentar om nedanstående lilla symbol dyker upp. Klicka på den för att komma till kommentaren.

 

Detta är en vansinnigt användbar funktion som jag använder hela tiden och starkt rekommenderar. Förvånansvärt få av mina Lightroomvänner och kontakter känner till denna funktionen när jag nämner den och jag hoppas detta inlägget kan ändra på det.

Och hör på denna!! – När du laddar upp från Lightroom Classic har du obegränsat utrymme i din privata molntjänst på lightroom.adobe.com.
Dina uppladdningar tar ingen plats av de 20GB som ingår i din prenumeration.
Det som laddas upp i molnet är inte en fullstor kopia av ditt foto utan en smart förhandsvisning i DNG-format men som duger gott för visning online.
Adobe bjuder på detta och du kan ladda upp hela din katalog om så har lust.

Tips!!
– Varför inte ladda upp lite foton och flagga, gradera dem från vilken dator som helst via webben?
– Eller editera klart din senaste batch foton från sommarstugan på din Ipad.
– Dela bröllopsbilderna med kunden och låt dem använda kommentarer och likes för urval.
En mängd möjligheter öppnar sig med denna funktion. Mer om detta i kommande inlägg.

Berätta gärna eller tipsa om du använder denna funktion på något bra sätt som kan komma andra till nytt under kommentarerna

Dela gärna ... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

6 Kommentarer

  1. Veldig interessant det du kommer med.

    • Tack, Arvid!
      Glad om det hjälper dig att jobba bättre i Lightroom.

  2. Oj, låter lite bökigt. Ska dock försöka lite längre fram.//Erik

    • Inte så bökigt som det kan verka av inlägget.
      Gör det ett par gånger och sedan är det en smal sak.
      Lycka till med försöket…

      • Ok, kanske testar genom att sända över en samling till dig (om du orkar!?!)

        • Hej – ja, absolut klart jag orkar.
          Om du vill kan vi titta på det tillsammans första gången via zoom?
          Säg till när det passar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: