Lightroom CC Mobile – del 1

Inlägg av den 29 jan, 2017 | 4 kommentarer

Lightroom Mobile

 

Introduktion

I detta inlägg kommer jag att gå igenom allt du behöver veta för att komma igång med Adobe Lightroom Mobile. Vid första anblicken kan man tro att Lightroom Mobile bara är en kul grej, men det är faktiskt väldigt kraftfullt och är ett utmärkt verktyg för att visa upp foton för vänner, familj och klienter. Men även som ett komplement till Lightroom på datorn och för att spara undan dina foton tagna på dina andra enheter som t. ex. mobiltelefon och läsplatta. Jag tycker verkligen Adobe har fått till det med detta utmärkta komplement till Creative Cloud-paketet och har själv inte förrän väldigt nyligen börjat använda det.

Med Adobe Lightroom Mobile kan du redigera bilder från din smartphone/läsplatta och även bilder från din DSLR-kamera som synkroniserats till Creative Cloud. Du hittar förnärvarande de vanliga redigeringsverktygen som exponering, högdagrar , skuggor, beskärning mm. Och för dig som är lite för lat för att manuellt redigera bilder finns också samma typ av förinställningar eller filter liknande de du har i Lightroom på datorn som du kan tillämpa på dina bilder.

Om de ändringar du gör i bilden är ”icke-förstörande” kan du synkronisera ändringarna tillbaka till RAW-filen. Du kan också använda Lightroom för att organisera dina bilder och flagga eller ta bort bilder som du inte vill behålla. Och naturligtvis kan du enkelt dela foton i din sociala nätverk.

För att kunna använda den Lightroom Mobile måste du vara prenumerant på Adobe Creative Cloud. Du kan använda Lightroom Mobile gratis i 30 dagar, men efter det behöver registrera dig för medlemskap.

 

Vad är då Lightroom Mobile och vad består det av?

Lightroom Mobile består av tre viktiga delar som du ser i illustrationen nedan:

A –  Synkfunktionen som finns i Lightroom på datorn

B –  Molnet och sidan där du hittar dina foton efter synkning – https://lightroom.adobe.com/
(Hädanefter i bloggtexten när jag talar om webbsidan ovan kommer jag att skriva molnet)

C –  LR-appen som du laddar ner till din läsplatta och/eller smartphone

 

LR-CC-mobile-detaljer

 

Hur och vad laddas upp?

När du synkar upp bilder till molnet från Lightroom på datorn skickas inte hela filen i maxstorlek. Det som skickas är en så kallad ”Smart  Förhandsvisning” och i DNG-format.
Du behöver inte själv skapa denna smarta förhandsvisning innan synkning till molnet, det sköts automatiskt av synkningsfunktionen.

Du kan ju givetvis också ladda upp bilder från din smartphone och/eller läsplatta och i dessa fall skickas hela filen upp i molnet.
Och det samma gäller för foton du lägger till via webbgränsnittet i molnet på sidan https://lightroom.adobe.com/

 

Begränsningar och lagring?

Endast en Lightroom-katalog kan användas för Lightroom Mobile och synkning. Du kan alltså inte synkronisera mellan flera kataloger i taget.

Och WOW – du kan lagra obegränsat med foton i molnet!!

Du begränsas däremot av maximala lagringskapaciteten på din läsplatta och smartphone. Så om du vill använda apparna i dina mobila enheter så begränsas du till en viss gräns.
Men om du enbart jobbar i molnet med de smarta förhandsvisningarna finns ingen begränsning.

 

Summering

Nu har du fått en inblick i vad Lightroom Mobile och Creative Cloud innebär.
Och håll tillgodo tills nästa blogginlägg då vi kommer att gå igenom steg för steg hur du synkar upp dina bilder i molnet och en massa annat spännande.

 

4 Kommentarer

 1. Mycket intressant. Kommer att följa detta!

  • Tack, Lasse och välkommen till bloggen.

   Thommy

 2. Intressant. Använder appen för redigering av bilder tagna med mobilen. Kanske skall kolla mer på synkfunktionen

  • Hej

   Ja, och om du lägger in att auto-synka från mobilen har du en backupfunktion och alla mobilbilder på din dator. Mer om det i kommande inlägg.
   Tack för kommentaren, Björn!

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: