#vecka 22 – komponenten form

Inlägg av den 27 maj, 2014 | 3 kommentarer

Figurens kusin

Idag skall vi titta närmare på figurens kusin form. De är nära släktingar och det enda som egentligen skiljer dem åt är en ytterligare dimension utöver bredd och höjd kallad djup. Figurens konturer definieras av linjer och största skillnaden mellan figur och  form är att formen är  tredimensionell.

I grund och botten har figuren bara två dimensioner medan formen har tre dimensioner. Till exempel är det i den typiska figuren silhuett upp till betraktaren att avgöra vad objektet är för någonting utifrån vad konturen kan berätta. Om en bild av en tegelvägg tas rakt framifrån på väggen, kan vi känna igen figuren men vi vet inget om dess tjocklek eller djup. Figurer fotograferas i allmänhet direkt bakbelyst och kallas silhuetter eller fullständigt frontbelyst som t. ex en vägg eller framsidan av en byggnad.

I fotot nedan av tegelväggen är det endast av ren erfarenhet och tidigare lärdom som vi vet eller kommer ihåg djupet och därav ”förstår” den tredje dimensionen.

vecka22-3

För att visa form i ett fotografi – som är ett tvådimensionellt medium måste vi använda sidoljus och skuggorna som den producerar. Till exempel när vi fotograferar en byggnad eller ett landskap producerar skuggorna eller graden av ljustonen en illusion av en tredje dimension – bredd, höjd, längd.

Geometriska figurer och former

En cirkel i figur representerar helhet medan en form av en cirkel i tre dimensioner är mer sensuell och mänsklig. Geometriska figurer som triangel, cirkel och kvadrat har sina motsvarande former i tre dimensioner och heter då kon, sfär och kub.

Ljuset är A och O

I fotografins två dimensioner kan ton och perspektiv användas för att skapa en illusion av form.
Med ton menas ljushet eller mörkhet av något. Detta kan vara en skugga eller hur mörkt eller ljust en färg visas. Toner skapas av hur ljuset faller på objektet. De delar av objektet som ljuset är starkast kallas ljuspunkter och de mörkare områdena kallas skuggor. En rad toner gör övergången mellan högdager och skugga mer eller mindre mjuk.

Ljus och ljusets olika kvaliteter spelar stor roll för former och hur vi ser dem med mer eller mindre tydligt djup. Det är av största betydelse var ljuset kommer in och i vilken vinkel för att få dimensionen djup och formen att framträda.

vecka22_1

Även skuggor spelar en viss roll eftersom dess kontur, storlek och placering påverkar hur vi uppfattar och tolkar föremålet.

Tänk på att  –  mjukt ljus sprider ut skugglinjer och är mer lämpligt för ömtåliga, drömmande, eller vackra motiv. Ett hårt ljus ger skuggor fasta kanter och är mer lämpade för stela, hårda, eller dramatiska motiv.

 

Värt att veta om hällristningar

Sidljus är bäst för att få form att framträda och vid fornminnesinventeringar använder man vad de kallar för släpljus för att lättare se runristningar eller hällristningar. Efter mörkrets inbrott och med en ficklampa sveper man med ljuset över hällen. Varje spricka, huggning eller annan fördjupning framträder som en mörk skugga mot den belysta hällen.

Chiaroscuro – måleriets form

Chiaroscuro betecknar inom måleriet användningen av ljus och skugga i en målning, särskilt om färgerna är starkt kontrasterande. Inom fotografin kallas tekniken Low Key och här utnyttjar man mörka toner och färger. Den viktigaste komponenten i ett ”low key”fotografi är skuggan. Tanken här är att rikta betraktarens uppmärksamhet direkt till motivet genom att öka kontrasten i bilden och därmed ge det en dramatisk look.

Även om Chiaroscuro till största delen används för starka kontraster avser det även spelet av mörker och ljus för att skapa tre dimensioner i tvådimensionella konstformer. Fotografiskt kan den tillämpas på landskap, porträtt, svartvitt, inredning, arkitektur, filmer och mer.

Bilden nedan ger ett nästan mänskligt och sensuellt intryck och man kan tänka på både brödbak och även andra bakar för den delen 🙂
Och det är det sena ljuset och dess förmåga att ”ta fram” formen som gör bilden.

vecka22-4


Sammanfattning och tips

– Lågt sidoljus ger fina former
– Testa Low key-belysning för mer dramatisk effekt
– Lär dig hur ljuset faller och hur olika riktningar påverkar former


Nästa vecka
skall vi prata om strukturer och dess betydelse inom fotografin

3 Kommentarer

 1. A very good blog Post and I really enjoyed reading it! I doensn’t about painting before and this blog is really helped me a lot.

  • Hi

   Glad you liked it!
   Guess you used google translate?

   Thommy

 2. Great Article.The way you carried out this topic is awesome. Keep sharing your knowledge with us.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: