#vecka 20 – komponenten figur

Inlägg av den 13 maj, 2014 | 0 kommentarer

Tänk på figuren

Eftersom jag har en förkärlek för linjer fortsätter jag lite i smyg med stängda linjer som resulterar i denna veckas komponent – figurer. Figurer är tvådimensionella och kan t. ex. vara i form av cirklar, trianglar, kvadrater men även andra typer som vi kommer in på senare i inlägget. Figurer är alltså begränsade till de två dimensionerna längd och bredd. Definitionen av figuren utgörs egentligen av andra konstruktionselement såsom linje, utrymme eller färg. Figurer uppstår när ton, ljus eller färg fyller området mellan linjerna.

För fotografer förbises ofta användning av figurer i samband med komposition. Eftersom fotografering i sig inte behöver eller har samma krav på hantverket som i teckning och målning, behöver fotografer inte lära dig att skapa figurer på samma sätt. Men genom att återigen titta in i måleriet och teckningens värld kan vi få med oss värdefull information som kan hjälpa oss utveckla de tekniker som kommunicerar figurer inom fotografin.


Figurtyper

Man brukar dela upp figurer i tre olika typer

  • Geometriska figurer
  • Organiska figurer
  • Abstrakta figurer

Geometriska figurer är de vi redan nämnt och de vanligaste cirklar, trianglar och kvadranter. Men här hittar vi även pentagoner, ovaler, parallellogram, kvadrat m.fl.

Hur många geometriska figurer och kombinationer av dem hitter du i bilden nedan?

vecka20-2

Organiska figurer hittar vi i naturen och t. ex. löv och fjärilar är typexempel på detta.

vecka20-3

Abstrakta figurer är de som har en igenkännbar form men är inte ”riktiga” på samma sätt som naturliga figurer är. Några exempel på abstrakta figurer kan vara bokstäver, glyfer, ikoner eller symboler.

Vad nedanstående skylt symboliserar förstår nog de flesta av oss men frågan är om det är ett ett rop på hjälp från skylten själv som håller på att sjunka 🙂

vecka20


Positionen och storlekens betydelse

Figurers position och storlek har stor betydelse vid komponerandet av en bild.
– Större objekt känns närmare och mindre objekt känns längre ifrån
– Ju högre upp i bilden vertikalt som du placerar figuren ju längre bort känns den

Utnyttja detta genom att påverka var i bilden du placerar figurerna och även hur nära eller långt ifrån du placerar dig i förhållande till motiven. Som vanligt handlar det om att komponera genom att röra sig i alla riktningar tills man hittar både det man vill förmedla och känslan man vill förmedla.


Metafor

Metafor med hjälp av figurer är en svår teknik men förmodligen den som kan förändra det visuella intrycket mest. En metafor är ett objekt som ser ut som något annat, antingen ersatt eller underförstått. Det finns många exempel på stora verk av blommor med en sensuell, mänsklig kvalitet. Genom att använda olika tekniker kan man skapa metaforer där motivet går till ytterligheter vad gäller perspektiv, skala, sammansättning osv.
Ett lysande exempel är Abelardo Morells bild ”the Shadow of Our House”. Han använder skuggan av ett hus som tillsammans med barnens ritning och placering på uppfarten för att skapa en metafor för inte bara ett faktiskt hus utan även skapa en känsla av en lekstuga i barnens värld. Det finns en underbar drömliknande, fantasykvalitet i denna bild.


Nästa vecka
skall vi fortsätta att prata om komponenten figur och dess betydelse

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: