#vecka 1 – använd dina fem sinnen

Inlägg av den 30 dec, 2013 | 0 kommentarer

En bilförares mardröm

Seendet

  • Har du liksom jag någon gång kört en sträcka med bilen rutinmässigt, kanske till jobbet och sedan undrat – vad i helsike hände mellan punkt A och B?
  • Har du funderat över varför andra fotograferat något du inte ens sett eller tänkte på och på exakt samma plats?
  • Har du sett ett frimärke eller har du bara tittat på ett?

Vi använder inte vårt seende i vårt dagliga liv på det sätt som bäst gynnar vårt fotograferande. Vi skall därför tillsammans försöka reda ut varför vi ”ser” som vi gör.
När vi var barn såg vi nya saker hela tiden och allt var en upptäcktsfärd. Nyfikna och med frågor till vuxna om allt och inget. Ju äldre vi blev desto mer kände vi igen och vissa saker ignorerades mer eller mindre.
Att gå tillbaka till barnsben och öppna ögonen och verkligen se igen – inte bara titta – är väldigt viktigt för att lyckas fullt ut med sitt fotograferande.

Bilförare

Skatorna

Hörseln

Häromdan hörde jag skatorna(inte kärringarna) i området föra ett himla oväsen. Det visade sig vara två nötskrikor som kommit för nära och dessutom hittat mat. Ypperligt tillfälle att ta fram största objektivet och ta bilder på de vackra fåglarna.
Genom att vara uppmärksam och veta vad man skall lyssna efter kan man smyga sig på motivet. Främst är detta till nytta vid naturfoto där man kan lära sig t. ex. fågelläten både i form av ton och humör.
Och nu till hörseln hos motivet – man kan även locka till sig olika djur genom att använda lockrop eller spela upp med t. ex mobilen. Inte alltid lämpligt eller ibland ens att rekommendera men bör ändå nämnas och vi går in mer i detaljer kring det i kommande inlägg.

Nötskrika

 

Känna och röra

Känseln

Går det att ta fram en förnimmelse av något känns i kroppen i dina bilder. Jag själv tänker direkt på den kända bilden Lunch atop a Skyscraper från 1932 som ger kalla kårar p.g.a. höjden. Det är väl om något en känsla som känns kroppsligen.

Jag plockar ofta svamp i skogarna hemma och gärna soppar som t. ex. Karl-Johansvamp. Det är ju oftast blött i skogarna på hösten och de stora svamparna är då lite kalla, slemmiga och halkiga på toppen. Att förmedla den känslan och komma nära verkligheten är fullt möjlig.

Titta på bilden nedan – någon som fryser om fötterna?

djur-11

Pizza och älg

Lukten

Vad luktar bilden nedan mest av – om vi nu skall tänka fram lukten?
Tomat och skinka skulle jag helt klart välja. Om man nu ville framhäva den unika osten på pizzan skulle man nog ta med mer ost i bilden och minska rödheten i bilden.

Luktsinnet är vårt äldsta sinne och kan locka fram minnen från tidig barndom och är alltså väldigt kraftfullt. Kan vi locka fram det i vårt fotograferande – låt oss se!

Naturfotografer bör också tänka till lite extra vad gäller lukter. Speciellt den egna lukten.
– Det håller inte att lukta väldoftande toalettvatten när man skall på fotografera älg.
Bättre är det förmodligen med älg-de-cologne = älgskit

vecka1-1-2
Smaken
Smaken är ett sinne som är svårt att konkret använda sig av i fotografering. Vi går ju inte runt och smakar på de olika motiven.
Däremot kan vi i vårt fotograferande locka fram ett smakminne genom att t. ex. i en fiskhamnsbild ha med fisk i olika former och smaker som man minns man ätit.
Bilden på pizzan ovan bidrar väl också till att reta smaklökarna om man nu älskar pizza.
Har ni tänkt på att när man serverar mat skall helst lägga upp maten vackert och tilltalande – vattnas i munnen kan det ju göra utan att man äter.

 

Nästa veckas inläggmer detaljer om seendets betydelse för vårt fotograferande!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: