#vecka 2 – seendet del 1

Inlägg av den 6 jan, 2014 | 4 kommentarer

Öppna ögonen

eller stäng dem?

Våra ögon är alldeles för bra för oss. De visar oss så mycket att vi inte kan ta in allt på en gång. Så vi stänger ute större delen av världen och försöker att se på saker och ting så snabbt och effektivt som möjligt.

Vad händer om vi stannar och tar oss sig tid att titta mycket mer noggrant? Då öppnar världen sig som en blomma, full av färger och former som vi aldrig hade anat. Det handlar alltså om att stoppa och ta sig tid att bara titta, och fortsätta titta tills detaljerna i världen långsamt avslöjar sig.

 

vecka2-1

 

Vi ser och tar in mängder av information i form av t. ex. löpsedlar, tv, internet dagligen och i vissa fall lär vi oss att sålla bort sådant vi redan kan. T. ex. när vi rutinmässigt gör och ser något men egentligen inte tänker på det eftersom det sitter i ryggmärgen. Med tanke på att synen är vårt mest använda sinne vid fotografering kan det vara bra att ibland helt enkelt stänga ögonen. Det gör att du måste ta hjälp av dina andra sinnen och som kanske undertryckts och befinner sig lite i skymundan.
Nästa gång du fotograferar – stäng ögonen – lyssna, känn, lukta och kanske smaka – och jag är säker på att du kan visualisera saker som du kanske inte sett.

Jag tog faktiskt en paus från skrivandet precis här och gick en tur i skogen hemma. Testade att titta mer nogrannt än vanligt både uppåt och ner i backen och hittade både gula kantareller(i januari tänka sig??). Även en väderballong uppe i ett träd som SMHI har fräckheten att skräpa ner skogen med.

Obs! Mobila dokumentationsbilder 🙂

vecka2-2   vecka2-3

Testade också att bara sitta en stund och sluta ögonen och bara känna naturen. Och mycket riktigt – efter en stund – hör ett sorlande från en liten bäck som jag inte ens sett eller lagt märke till. Möjligt motiv som poppar upp från ingenstans.

Blind fotograf

och älg igen

Seendet är givetvis viktigt för fotograferande men faktiskt inte helt nödvändigt. Såg ett program om den blinda prisbelönta fotografen Pete Eckert. Han blev blind vid 27 års ålder och vägrade sluta se.
Hans egna ord:
”Dancing at the edge of perception and grabbing information to build an image. It’s like a baby learning how to see. I’m seeing with sound and touch. I’m actually seeing in my minds eye.”

Kolla även in två andra kända fotografer Gary Albertson och  Sonia Soberats.
Fantastiska bilder – rekommenderas!

 

Såg för några år sedan ett reportage från Norge om en man som lockade på älgar med speciella lockrop. Han hävdade bestämt att man inte fick titta på älgen när och om den kom fram. Då skulle den få en förnimmelsen av att någon tittade på den och sticka iväg ganska omgående.
Man skall helt enkelt låtsas som om det regnar och att man inte märkt av den. Djur känner av med sina sinnen mycket bättre än oss och seendet kan i vissa fall som detta förvärra vårt fotograferande. Seende handlar alltså inte bara om vad vi ser utan även om känslan av att bli betraktad.

Tänkvärt och användbart vid gatufoto?! Misstänker att det är bra att smälta in i miljön och vara lite osynlig.

Har du någon anekdot om hur seendet hjälpt eller stjälp ditt fotograferande?

Intressanta fakta om ögonen

– Ögat kan urskilja 500 nyanser av grått

– Män kan läsa finstilt bättre än kvinnor

– Alla barn är färgblinda när de föds

– Det mänskliga ögat blinkar i genomsnitt av 4200000 gånger per år

– Det är omöjligt att nysa med ögonen öppna

 

Nästa veckas inlägg – mer fakta om ögonen som är bra att känna till och även hur man kan öva upp olika delar av seendet – för att fånga det vi är ute efter –> M O T I V

 

4 Kommentarer

 1. Mycket intressant – det skall bli spännande att följa dig i detta monsterprojekt 🙂

  • Tack Krister

   Och kul om du följer mina inlägg!

   Thommy

 2. Takk for at du deler dine interessante ideer/tanker, Thommy. Jeg kommer til å følge med videre på dette lærerike/utviklende prosjektet!

  • Tack Frode och välkommen!
   Väldigt kul att ni äntligen kommer med och läser mina inlägg i Norge också 🙂
   Jag hoppas du kan få stor nytta av mina inlägg.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: