Tankar kring en bild #14 – Hummerviken

Inlägg av den 9 apr, 2015 | 4 kommentarer

Solnedgång vid Hummerviken

Veckans bildtanke handlar om en ganska typisk solnedgångsbild från Göteborgs skärgård och mer specifikt Hummerviken – Öckerö.

Jag valde att åka ut till kusten just denna dag för det verkade lovande för dramatisk himmel och solnedgång kombinerat med ganska hård vind. Och jag tycker nog jag prickade ganska rätt.

Var på plats ganska tidigt och med gott om tid för att rekognosera och hitta rätt ställe att fotografera.
Det jag var ute efter i detta fallet var att hitta bergssidor som skulle passa för att lysas upp av solens sista ljus och färger. Nyckeln är att veta ungefär var solen går ner i havet och var på bergen solstrålarna då lyser. Att det blåser mycket och skvätter upp vatten högt på bergssidorna gör dem våta och mer reflekterande och färgmättade.

Dessutom ville jag ha något trevligt att förankra bilden med i förgrunden. Formerna i berget ville jag få med så mycket som möjligt av då de mjukar upp bilden. De tillför även en känsla av värme som är kvar i den svarta stenen efter dagens sol.
Form som element i bildkomposition ger ett sensuellt och mänskligt intryck och det låga ljuset från solen tar fram dem så att de kommer till sin fulla rätt här.
Läs mer om form i bildkomposition i tidigare inlägg här.

Ögat leds från den starka solen mitt i havet vidare till solens färger och ljuset på klipporna och runt i halvcirkelformen som viken skapar tillbaka till solen.

Himlen blev dramatisk med lite mörkare moln som efter en regnperiod och även den rödgula nyansen ger dramatik.
Havet är lite upprört i blåsten och det lönar sig att ”tima” vågorna och ta flera bildserier för att fånga intressanta vågformationer och rörelser.

hummerviken.jpg

Hummerviken – hitta hit!

Hummerviken på Öckerö i Göteborgs norra skärgård är en populär plats för fotografering men även andra aktiviteter som dykning och vindsurfning. Är du intresserad av att ta dig hit ut kan du börja med att hitta till Öckerö här. Och sedan hittar du Hummerviken om du zoomar in på kartans norra del västerut mot havet här.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Nikon 17 – 55 f/2.8

 • 0,8 sek
 • f/22
 • ISO200
 • 20 mm
 • Gitzo stativ & RRS

 

Plats och tid:

Hummerviken – Öckerö

16:e juli 2012 20:52

 

Summering

Kolla väder, vind och var solen går ner för att få ut maximalt av solnedgångsfotografering. Tänk på vad du kan hitta som kan komplettera solnedgången i form av förgrund och liknande.
Vid hård vind är risken stor att frontglaset blir prickigt av vattenstänk. Kontrollera hela tiden och ta med många torkdukar och skydda kameran mellan tagningarna(enkel plastpåse fungerar utmärkt).

Och var väldigt försiktig på klippor nära vattnet som kan vara vansinnigt hala!! Jag själv och många fler vet jag har varit ”fucking close to water” 

 

4 Kommentarer

 1. Så fantastiskt vackert 🙂

  • Tackar så mycket Mari!

   Och välkommen till bloggen.

   Thommy

 2. Inget gradient filter för att få balans mellan solen och förgrunden?

  • Hej Mikael

   Stämmer det! Graderat gråfilter hade jag om jag kommer ihåg rätt!
   Skall uppdatera inlägget.

   Tack för påpekandet!

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: