Mer om Lightroom histogram

Inlägg av den 22 mar, 2015 | 2 kommentarer

Histogrammen i Lightroom

Det finns fler olika ställen i Lightroom där vi kan se histogram. I detta inlägg skall vi summera dem alla samt förklara deras användningsområde.

Vad är egentligen histogram och hur kan vi tolka dem?

Ett histogram som sträcker sig från den vänstra sidan av panelen till höger visar ett foto som drar full nytta av den tonala skalan. Ett histogram som inte använder hela tonomfånget kan resultera i en dov bild utan kontrast. Ett histogram med spikar på
vardera änden indikerar ett foto med skugga eller högdagerurklipp. Klippning kan resultera i förlust av bilddetaljer.

Ett histogram består av tre lager av färg som representerar de röda, gröna och blå färgkanaler. Grå visas när alla tre kanalerna överlappar; gul, magenta och cyan visas när två av RGB-kanalerna överlappar (gult lika med Röd + Grön kanaler, magenta är lika med röd + blå kanal och cyan är lika med grön + blå kanal).

 

Bilioteksmodulens histogram

Första stället vi ser den på är i biblioteksmodulen och där är det inte så mycket vi kan göra med histogrammet mer än att få den som en förhandsvisning och överblick över var och hur vi ligger till med exponeringen. Vi får även information om de viktigaste kamerainställningarna ISO, brännvidd, bländare och slutartid. Se texten i röda rutan i bild nedan…

LR-histogram-01

 

Framkallamodulens histogram

I framkallamodulen har vi en mer användbar version av histogrammet. Här kan du som jag skrev i förra veckans inlägg ändra och dra exponeringen direkt i histogrammet. Vi kan även slå på ”Visa bortfall” genom kortkommando J på tangentbordet. Då visas de under- och överexponerade delarna i bilden med röd och blå färg. Detta är väldigt användbart för att visuellt få en överblick och samtidigt se direkt påverkan när du justerar upp eller ner med exponering för att rätta till bilden.

Framkallamodulens histogram

LR-histogram-10

”Visa bortfall” visar att det finns över- och underexponerade partier i bilden genom att de två pilarna är upplysta.

LR-histogram-11

Med kortkommando J kan du se var i bilden dessa över- och underexponerade partier finns genom att lägga på färgövertäckning.
Rött är överexponerat och blått underexponerat.

LR-histogram-12

 

LAB kontra RGB

I framkallamodulens histogram kan du även ändra så att du ser färgers värde i LAB-värde istället för RGB. LAB eller CIELAB är en annan färgrymd som vissa anser vara bättre lämpad för att förstå och sätta rätt färger och det kan då vara allt från hudton, snövit  och riktig svart. LAB skiljer sig från RGB mest genom att luminositet är separerad från färgvärdena. Läs mer om LAB här.

Du ändrar till LAB genom att högerklicka i histogrammet och välja > ”Visa värden för Lab-färg”

LR-histogram-09

 

Tonkurvans histogram

I verktyget tonkurva har vi också en version av histogrammet där vi mer fingranulärt kan ändra direkt i histogrammet. Här kan man även gå in på de tre färgerna RöttGröntBlått och ändra specifikt och direkt i färgen.
Tonkurvan är också bästa valet för att reducera över- och underexponerade områden i en bild.

Tonkurvas histogram

LR-histogram-07

Ändra till röd, grön eller blå kanal i undermenyn RGB

LR-histogram-08

 

Korrektur på skärmen eller Soft proofing

I framkallamodulen finns ett val som kallas ”Korrektur på skärmen” och genom att välja den ersätts histogrammet med en annan typ av histogram.
Detta histogram är en funktion för att förhandsvisa hur skärmfoton visas vid utskrift och optimera dem för en viss utskriftsenhet. Med ”Korrektur på skärmen” i Lightroom kan du testa hur bilder ser ut vid utskrift och justera dem så att du kan reducera oväntade ton- och färgskiftningar.

Det kan också t. ex vara så att den färgrymd du vill exportera din bild till inte kan hantera mängden eller nyansen röd färg du har i din bild. Här har du chansen att justera det och direkt i histogrammet få en överblick.

Du hittar valet ”Korrektur på skärmen” i verktygsmenyn, se nedan..

LR-histogram-02

Och då dyker detta nya histogram upp

LR-histogram-03

Mer om ”Korrektur på skärmen” i kommande inlägg.

 

Tips!!

Om du håller muspekaren över olika områden i din bild ser du RGB-värdena i procent i vanliga histogrammet i framkallamodulen. Går du över till ”Korrektur på skärmen”-läge ser du istället RGB-värdena i faktiska numeriska värden från 0-255.

RGB-värden i procent 0 till 100%

LR-histogram-05

RGB-värden i numeriska 0 till 255-värden

LR-histogram-04

 

Lightroom mobile

Även i Lightroom mobile har vi tillgång till histogram för att visuellt kunna se var vi ligger med exponeringen. Läs mer om Lightroom mobile här.

Lightroom mobile

LR-histogram-06

 

Summering

Lär dig hur ett histogram fungerar och du får mycket bättre kontroll på din exponering och vet hur du justerar för att rätta till eventuella fel i din bild. Histogrammen finns på ett antal ställen i Lightroom så se till att utnyttja dem till max.

Histogrammets information är bara användbar om du vet hur du ska tolka det på rätt sätt. Till exempel, om du fotograferar i raw-läge, är histogrammets visning på en digitalkamera missvisande eftersom det är baserat på JPEG och det dynamiska omfånget av en JPEG kommer alltid att vara mindre än vad som finns tillgängligt från en raw-fil. Om du fotograferar raw är det enda sättet att se om det finns någon klippning att inspektera raw-bilden i Lightroom eller via Camera Raw i Photoshop. Med andra ord, låt inte kamerans histogram otillbörligt påverka ditt omdöme om du har goda skäl att tro att kameran du fotograferar med exponerar korrekt.

 

 

2 Kommentarer

  1. Interessant, for jeg har kjøpt Lightroom,og skal installere det snarest mulig. har brukt Elements 10 ca. 1 år, men synes det er tungt.

    • Hej Kjell

      Roligt att du kommer över till Lightroom-familjen!
      Och välkommen till bloggen!

      Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: