Lightroom histogram

Inlägg av den 15 mar, 2015 | 4 kommentarer

Histogrammet i Lightroom

Ett histogram är en visuell guide till olika toner eller ljusstyrkenivåer i en bild. Den kan ses på kamerans LCD-skärm tillsammans med en bild efter att du tagit den eller visas under Live View-fotografering.
Eftersom den visar spridningen av ljusstyrkenivåerna i en bild är den väldigt användbar för att kontrollera exponeringen av en bild. Det ger också en indikation på om du behöver göra exponeringen ljusare eller mörkare.

I Lightroom har du också tillgång till histogrammet som en hjälp för att kunna göra de sista ljus-justeringarna i efterbehandlingen.

Att förstå histogrammet och vad som får det att hamna rätt är viktigt att lära sig för att kunna utnyttja det till fullo. Att beskriva hur förändring av ett visst värde, t. ex. exponering, påverkar histogrammet kan hjälpa öka förståelsen markant.

De justeringsverktyg som direkt hänger ihop med histogrammet är följande – se även bild

 • Svärta
 • Skuggor
 • Exponering
 • Högdagrar
 • Vita

histogram-00

 

Histogrammets zoner

Histogrammet i Lightroom är uppdelat i flera separata zoner som alla motsvarar ett reglage i grundläggande tonverktyg.

Du kan enkelt se vilken ljusjustering som hänger ihop med vilken zon i histogrammet genom att hålla muspekaren över histogrammet. Och beroende på var du håller den kommer verktyget att markeras och lysa upp.

Vi går från vänster till höger i diagrammet – från mörkaste till ljusaste. Den vänstra sidan i ett histogram representerar alltid den mörka delen av bilden och tvärtom representerar den högra sidan den ljusa delen av bilden.

Om muspekaren hålls över detta område längst till vänster kommer texten Svärta fram strax under histogramrutan. Och svärta-reglaget blir upplyst och markerat.

Svärta

histogram-04

 

Området strax till höger om svärta innehåller hela omfånget av Skuggor.

Skuggor

histogram-05

 

Zonen som är bredast och nästkommande är Exponering

Exponering

histogram-06

 

Vi närmar oss ljuset och på tur är Högdagrar.

Högdagrar

histogram-07

 

Sista och absolut ljusaste delen är Vita.

Vita

histogram-08

 

Justera direkt i histogrammet

Tips!! Visste du att du kan justera alla dessa egenskaper vi gått igenom direkt i histogrammet?
Genom att hålla muspekaren i valfritt område eller zon i histogrammet och samtidigt hålla ner och dra åt endera vänster eller höger görs justeringen utan att du behöver gå till verktyget.

Du ser när muspekaren är i rätt läge för att kunna justera – det blir en dubbelriktad pil som i bilden nedan. Och du kan då som till exempel nedan minska – eller öka + skuggor.

Du lär dig dessutom snabbare hur histogrammet är uppbyggt och fungerar genom att använda denna metod. Man får ju en direkt koppling till var ljus och mörker och alla dess mellan-områden ligger.

 

histogram-09

 

Summering

Lär dig histogrammet genom att t. ex. dra i under- eller överexponerade områden direkt i histogrammet. Vad händer när du drar i de yttersta zonerna vita och svärta?
Vi kommer att titta mer i detalj på histogrammet framöver och lära oss flera andra finesser.

 

4 Kommentarer

 1. jusrera direkt i histogrammet! Lysande. Hade ingen aning

  • Hej Niclas

   Kul att det ses som lite nyheter från Lightroom i mina inlägg som kan vara till nytta.
   Tack för kommentaren!

   Thommy

 2. Tack Tommy för din viktiga och intressanta artikel om histogrammet. Jag har dock problem med att använda skärmens histogram fullt ut då den endast visar omfånget i den jpg bild som visas på skärmen. Jag fotar alltid i raw och skulle därför uppskatta väldigt, väldigt mycket om jag på histogrammet kunde få med hela omfånget som bildsensorn har möjlighet att fånga upp, då skulle jag verkligen ha nytta av histogrammet. Om man jämför histogrammet för en raw fil på kamerans resp. framkallningsprogrammet ser man skillnaden.
  The Optimum Digital Exposure är en artikel i Luminous Landscape http://luminous-landscape.com som här ägnar sig åt den optimala exponeringen. Själv har jag testat ut var min maximala exponering ligger för nästan helt vitt, (99,9%). på min spotljusmätare (soligor). Jag gjorde också testet med kamerans multimätning som också går att använda, dock inte lika tillförlitlig. Denna artikel kan jag rekommendera som vill få ut maximalt gällande utökade tonvalörer, mindre brus samt bättre skärpa.

  • Tack för kommentaren Dan

   Jag skall läsa artikeln du refererar till och återkomma till ditt påstående.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: