Visste du detta om redigeringsnålar i Lightroom?

Inlägg av den 10 feb, 2015 | 3 kommentarer

Inte bara en oanvändbar svart prick

Har du full koll på de svarta runda redigeringsnålarna som dyker upp i verktygen fläckborttagning, övertoningsfilter, radiellt filter och justeringspensel?
Deras främsta uppgift är att visa för dig vad det är du redigerar och hålla aktuell justering markerad. Men de är användbara till så mycket mer och det är vad detta inlägg kommer att handla om.

För att överhuvudtaget se redigeringsnålarna måste du se till att ha rätt inställningar i respektive justeringsverktyg.
Val av inställningarna är följande

Visa automatiskt -> Nålarna visas automatiskt så länge du är med muspekaren inne i bilden
Alltid synlig -> Nålarna är alltid synliga
Visa markerade -> Endast markerad/aktiv nål är synlig
Visa aldrig -> Nålarna visas aldrig

Du hittar inställningarna på två ställen.

1. I menyn > Verktyg > Verktygsövertäckning

redigera-nal-11

 

2. I verktygsraden under bilden har du också möjlighet att ställa in hur du vill visa nålarna(OBS! om du inte ser verktygsraden – klicka T för att göra den synlig!!)

redigera-nal-12

 

Men det snabbaste sättet att visa redigeringsnålar är att bara trycka H-tangenten(som i Hide) som växelvis döljer och visar dem. Ett av de viktigaste snabbkommandona i Lightroom enligt mig. Ibland kan det nämligen bli fullklottrat med markeringsprickar och markeringar och man vill dölja dem för att se hur bilden blir utan en massa kludder i vägen. Speciellt gäller detta vid fläckborttagning.

En aktiv markerad justering är alltid svart

redigera-nal-06

en inaktiv justering är vit

redigera-nal-07

 

Hur redigeringsnålen beter sig i respektive justeringsverktyg

Fläckborttagning

Vid enkel fläckborttagning som dammfläckar du bara klickar på blir det inte någon redigeringsnål. Endast den runda markeringen syns. Om du däremot drar/målar med verktyget så kommer nålen fram.

De valen du har ser du i bilden nedan och kommer fram när du högerklickar på redigeringsnålen. Här kan du hoppa mellan alternativen klona eller laga och det kan ibland vara svårt att avgöra vad som ger bäst resultat och här växlar du alltså snabbt mellan dem och ser direkt hur det blir.

De två sista valen är ganska onödiga i denna menyn. Ta bort kan du enkelt göra genom att använda delete-tangenten på vald/markerad redigeringsnål. Även att återställa justeringar =alla justeringar gör man enklast via återställ på justeringsverktygets huvudmeny. Tycker jag..

 

redigera-nal-03

I mitten har vi valet – Välj ny källa, som är väldigt användbart när du vill att din kloning eller lagning skall välja ett nytt område att klona ifrån. Se bilderna nedan..
Använd kortkommando / (division) som du hittar på nummertangentbordet.
Tips! Du kan även dra källan eller kloningsområdet dit du vill den skall hämta ifrån genom att ta tag i nålen och helt enkelt flytta den.

1. En källa för kloning används

redigera-nal

2. En ny källa för kloning används

redigera-nal-02

 

Övertoningsfilter

Och så kommer vi till övertoningsverktyget och dess redigeringsnål. Här kommer ett nytt val kallat duplicera som jag gillar och använder ofta. Ibland kan man vilja skruva på rejält med justeringen för att se maxeffekten. Då kommer duplicera väl till hands och du kan lägga på samma effekt gång på gång på gång . Tänk dock på att redigeringsnålarna dupliceras och ligger exakt ovanpå varandra och då kan man senare missta sig på att det bara är ”en” justering.

De två övriga valen ”Ta bort” och ”Återställ ..” har vi redan nämnt.

redigera-nal-04

 

Radiellt filter

I det radiella filterverktyget är valmöjligheterna exakt som i övertoningsverktyget. Se nedan..

redigera-nal-08

 

Justeringspensel

Justeringspenseln är en av de mest kraftfulla verktygen i Lightroom. Redigeringsnålen kan här användas på ett litet annat sätt.

Dels har du de vanliga valen  duplicera, ta bort och återställ. Se nedan..

redigera-nal-09

Sedan har du  också valet att minska eller höja aktuella värden du satt i de olika valen i verktyget. T. ex. exponering, skugga, skärpa. Låt säga du justerat dessa tre och målat in dem på bilden. Genom att hålla muspekaren över redigeringsnålen ändras symbolen till en vit pil som du kan dra åt endera hållet. Till vänster för att minska effekten och till höger för att höja.

Håller du bara muspekaren över redigeringsnålen kommer även maskövertäckningen att visas i form av färg. Se nedan..

redigera-nal-13

 

Summering

För att flytta ovanstående redigeringar kan man dra i redigeringsnålarna. Muspekaren ändrar symbol till en hand – gäller dock ej justeringspenseln.

Och leta inte efter nålen i höstacken – använd kortkommando H för att dölja och visa redigeringsnålarna och markeringarna – snabbaste och effektivaste sättet.

 

3 Kommentarer

 1. Tack för ett matigt inlägg om något som vid en första anblick ter sig ganska litet! Hur ändrar du färg på maskövertäckningen?

  • Hej Mårten

   Tack för kommentaren!
   Färg ändrar du genom att använda kombinationen skift + O eller gå till menyn > Verktyg > Justeringspenselövertäckning.

   Thommy

 2. Tackar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: