#vecka 9 – smälta in i omgivningen

Inlägg av den 24 feb, 2014 | 0 kommentarer

Ett med naturen

Eller ett med alla motiv

Att smälta in i omgivningen och inte störa sina motiv är att föredra vid de flesta fototillfällen. Denna regel gäller givetvis mestadels när vi har levande motiv som djur, människor och fåglar men även vid annat foto som jag kommer att visa. Det är inte bara i samband med djur och fågelfotografering man behöver ”kamouflera” sig och i övrigt smälta in, men vi börjar med det ämnet.


Djur och fågelfoto

  • Göm dig
  • Lukta natur och i frånvind
  • Låta som djuren eller vara tyst
  • Inga hastiga rörelser
  • Stirra inte på djuren
  • Var smart – gör vad du skall när de inte märker det


Göm dig

Det finns mängder av olika sätt att kamouflera sig med plagg av olika sorter eller helt enkelt bara sitta gömd och inom räckhåll för att fånga djur på bild.

Jakttorn – jag är nog inte den enda som sett jakttorn lite varstans ute i det svenska landskapet och de brukar ofta vara helt ok att låna så länge ingen jakt pågår. När man sitter lite högre upp har större djur lite mindre koll på läget och man har bättre möjlighet och räckvidd för fotografering. Bäst är de torn som har heltäckt räcke där man kan röra sig fritt nertill. Några av mina bästa rådjursbilder är tagna från jakttorn och det enda jag noterat är att rådjuren var känsliga för ljud och t. om. slutarljudet skrämde dem.

vecka9-2

Gömsle – det finns portabla gömslen och hemmabyggda diverse gömslen. De portabla finns också i en mängd varianter och storlekar och själv har jag en modell som heter Ameristep Outhouse Blind – se bild nedan. Den är smidig och enkel  att sätta upp men aningen hög och vindkänslig och jag skulle nog rekommendera en lägre och bredare modell som man kan sova i. Sök på google bildsök på ”photography hides” och du kommer att hitta massor av spännande hemmabyggen samt portabla modeller att köpa.

vecka9-3

Ghillie suit – detta är en extrem variant av kamouflagebeklädnad. Man kan lyckas se ut som en buske eller en del av ett träsk om så önskas. Biltema säljer en billig variant och i varutexten beskriver de benämningen Ghillie så här:
˝Ghillie˝ är en skotsk term som hänvisar till en man eller pojke som fungerar som skötare på en fiske- eller hjortexpedition. En ghillie kan också vara en skogvaktare som förhindrar tjuvjakt, samt kontrollerar att ovälkomna djur inte finns på markerna.

vecka9

Kamouflagekläder – finns i många butiker och är enkelt att hitta på nätet om man vill handla online. Jag har köpt de flesta av mina kamouflagekläder på militärens överskottslager och de fungerar alldeles utmärkt och har en rimlig prisnivå.

Lukta natur och i frånvind

Sätt dig inte i skogen nyduschad och med senaste after shave eller parfym över hela kroppen och absolut inte i riktning med vinden mot djuren. Tänk även på nytvättade haglöfsbyxor med tvättmedel kvar i tyget inte är det bästa valet.

Låta som djuren eller vara tyst

Locka till dig djuren genom att låta som dem eller som deras byten eller var helt tyst. Det duger inte att ha mobilen på och få facebookmeddelanden .

Inga hastiga rörelser

Flaxa inte med armarna ens när det är fågelfoto på gång. Det bästa är att bete sig som en sengångare – vääääldigt långsamt… En så enkel sak som att huka sig eller ligga ner ute i naturen gör att många djur och fåglar inte uppfattar dig helt 100% som människa och tror därmed att du är mindre farlig.

Stirra inte på djuren

Glo inte på djuren. Försök hellre låtsas att de in inte är där och titta när det behövs eller titta helt enkelt bredvid dem. De har precis som vi, men kanske starkare, en förnimmelse av att någon tittar. De ”känner av läget” mycket mer än vad vi tror. Tror det var Brutus Östling som beskrev hur några fåglar mer eller mindre ignorerade honom när han en gång somnade om ute på fältet och kom mycket närmare. Han utgjorde inget direkt hot eftersom han sov och de kände det???

Var smart

Använd pannbenet och tänk på att röra dig närmare när t. ex strömstaren dyker under vattnet och inte ser dig. Passa på att öppna termosen när Ryan Air flyger förbi.

 
Andra typer av fotografering

Ovanstående sätt att smälta in går att översätta till flera av våra andra typer av fotografering.

Barn – det är bra och ibland nödvändigt att befinna sig på barnens nivå och förstå deras behov och smälta in och vara en av dem för att lyckas få bra foton. Lek eller leksaker är ett hett tips!!

Bröllop – här gäller det också att smälta in i bröllopssällskapet och inte göra så att bröllopsparet stelt parerar och poserar för fotografen. Det skall komma naturligt och bilderna blir såååå mycket bättre om de inte vet om var och när du fotograferar. Poseringar och bestämda bilder går alltid att fixa i efterhand eller innan bröllopet.

Gatufoto – att inte visa sig och kanske allra helst hålla ett avstånd med en lite kraftfullare telezoom när man gatufotograferar är mitt tips. Smält in i stadsmiljön och skippa kamouflagekläder och *Ghillie suit. Och även här: Titta inte eller glo för mycket på ett tänkt objekt! Som du säkert känt själv ibland, man känner att någon stirrar på en. Och man vill ju fånga det naturliga spontana och oväntade i stadsfoto.

 

Behöver man smälta in och bete sig rätt vid foto av döda ting som t. ex. stilleben, arkitektur och landskap?

Inte nödvändigtvis, men som alltid vid fotografering är överraskningsmomentet en viktig del och den kommer även vid denna typen av foto. Och om du inte smälter in och minimerar chansen att få med rådjuren på din fantastiska landskapsvy eller ungdomsgänget som kommer skålandes utanför den fina kyrkan, då missar du något.


Avslutningsvis tycker jag följande mening sammanfattar betydelsen av att vara ett med naturen 

Love means to realise that we are one with life. Real love means to realise that we are one with the other person, one with nature, and one with the trees, the stones, the earth and the blue sky. It means to realise that all of life is God.
Swami Dhyan Giten –

Nästa veckas inlägg – vi summerar de första veckorna om sinnenas betydelse!!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: