#vecka 7 – luktsinnet

Inlägg av den 10 feb, 2014 | 0 kommentarer

Minnesmästaren luktsinnet

Har du någonsin märkt att en viss doft kan väcka liv i gamla minnen?
Lukten av bakning kan påminna dig när du var i din mormors hus när du var ett litet barn.
Doften av en viss parfym kan påminna om en romantisk partner.

Varför är luktsinnet en sådan kraftfull minnesmästare?

För det första ligger luktnerven mycket nära amygdala. Den del i hjärnan som är ansluten till erfarenheten av känslor såväl som emotionella minnen. Dessutom ligger luktnerven mycket nära hippocampus som också är förknippad med minnet.

Luktsinnet är vårt minst använda sinne men däremot vårt känsligaste sinne och kan komma ihåg lukter efter ett år med cirka 65% säkerhet.

Läs mer om hur luktsinnet kan locka fram gamla minnen i denna intressanta artikel.

 

Mänskliga spårhundar

Forskare vid University of California i Berkeley har funnit att människor faktiskt har sofistikerade luktförmåga. En grupp av 32 frivilliga ombads att spåra dofter med näsan över ett 10 meter långt spår. Försökspersonerna fick ögonbindel och bar handskar och öronproppar för att isolera luktsinnet.
Två tredjedelar av de frivilliga kunde spåra doft och även om de var långsammare än spårningshundar förbättrade de tekniken snabbt med lite övning.

 

The Madeleine – Scentography

Föreviga dina favoritdofter med ”the Madeleine” – den nya varianten av kamera som fångar och sparar dina favoritdofter.

”We take pictures of everything and load it all online, to the point where it is all infinitely replicable and disposable,” says designer Amy Radcliffe, whose MA project at Central Saint Martins set out to bring a more meaningful sensory dimension to storing our favourite memories.” – Amy Radcliffe

 

Få dina foton på rosor att lukta rosor på riktigt

Nu kan man till och med beställa papper med olika dofter och få fram dessa dofter genom att gnida mot ytan på pappret. Är nästa steg i utvecklingen att inkludera valda dofter i samband med utskrift och sedan på det väggmonterade fotografiet trigga igång lukten med fjärrkontroll?

Ett varningens ord dock!!
Leverantören av doftpappret i min länk levererar papper med Marijuana-doft. Tänk till mer än en gång innan du beställer. Antingen kommer tullen hem till dig eller så kommer dina vänner kanske att röka på med din fina utskrifter – haha vilken syn!!

vecka7-2


Vad kan vi göra med doften i samband med fotografering?

Sätt dig in i följande situation:

Du är på semester och gående på stranden och du väljer att gå in i staden.
Den lilla staden har små presentbutiker, livsmedelsbutiker, restauranger och sidogator. Du börjar gå ner på gatan och titta in i några av butikerna. Då du börjar känna en välbekant doft av choklad.

Du vet exakt vad som väntar. Du visualiserar en liten godisbutik med ett stort chokladfat i fönstret. Inne i butiken rör någon runt choklad med en stor träspade och gör den redo för att kylas så att den kan användas för att göra godis. Du visualiserar också skinande glasskåp fulla av många olika sorters chokladgodis.

Du följer lukten och hör och häpna – det är exakt som du föreställt det när du kommer fram till butiken. Så genom att använda din luktsinne och tolka dofterna kunde du måla upp en bild i ditt inre.

Tänk om du kunde göra det samma nästa gång du har ett fototillfälle!

Genom att lära sig att identifiera igenkännbara dofter i olika situationer kommer du att öka dina möjligheter att hitta motiv. Vilka dofter var närvarande när du såg rådjuren? Vilka dofter var närvarande när du såg bonden hämta in hö?


Jag var ute ett par timmar i skogen hemmavid igår och försökte fånga dofter – lyckades bäst och kände starkast från lukten av blött träspån och kåda.
Tycker nog man kan förnimma lukten när man ser bilden nedan som jag tog. Eller är det mitt luktminne från platsen som gör det?
Jag valde att fokusera på ändan av det fällda trädet samt sågspånen och väldigt kort skärpedjup 1.4

vecka7

Fakta om luktsinnet

– Luktsinnet blir lätt uttråkad. När du kommer in i ett bageri blir du mycket medveten om dofterna men när du lämnar bageriet kommer du inte längre att kunna känna de olika dofterna omkring dig.

– Luktsinnet är det första av alla våra sinnen att utvecklas. Redan innan vi föds är vårt luktsinne fullt utvecklat och fungerande.

– Människan har 5-6 miljoner celler som upptäcker lukter men det är ingenting jämfört med djurriket. Kaniner har 100 miljoner och en hund 220 miljoner.

– Vårt luktsinne är svagast på morgonen och förmågan att uppfatta lukter ökar under hela dagen.

– En kvinnas luktsinne är mycket starkare än en mans

– Människor som inte kan lukta har ett tillstånd som kallas anosmi – luktblindhet.Nästa veckas inlägg – då tar jag upp ämnet att vara i rätt sinnesstämning inför fotograferandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: