#vecka 31 – sammanfattning om färg

Inlägg av den 29 jul, 2014 | 0 kommentarer

Är färger viktiga?

Ja, vad tycker du själv efter alla dessa veckor av blogginlägg om färger? Det är ett väldigt omfattande ämne, det kan vara komplext att förstå och jag kan skriva många fler inlägg utan att ens vara i närheten av slutet. Färger kan även vara svåra att  definiera till 100%. Man får i många fall testa och laborera och se vad som passar bäst och återigen – det finns inga ”regler” eller ”måsten”, tvärtom.

Tänkte att vi skulle runda av inläggen om färger och ge lite inspiration kring färger och fotografi i detta inlägg.

Förstå varför färger är viktiga?

Färger kan vara viktiga av många orsaker men det är främst två saker de tillför till vår förmedling av fotografier.

1. Färg kan hjälpa berätta historier (visuellt) och sätta stämningen i en bild och skapa en levande berättelse.

2. De kan användas för att kommunicera på en känslomässig nivå. Färger har betydelser och känslor knutna till dem. Människor förändrar färgerna inuti sina hus för att försöka ändra stämningen i huset. Färgen är den främsta faktorn för att få ett foto att kännas spännande, livlig, mystisk, kanske melankolisk eller lite dyster.

Varje färg är individuell och unik och du kan helt förändra ett konstverk genom att bara ändra en färg. Många studier har gjorts på hur färger påverkar människor och att de gör det råder det inga tvivel om.

Färger lockar inte bara ögat och stimulerar våra sinnen utan kan också representera eller symbolisera idéer som kan hjälpa oss att förmedla idéer till andra. För att använda färg på ett effektivt sätt måste du medvetet leta efter den – inte bara ta det för givet. Du ska inte bara söka efter specifika färger utan också hur de fungerar (eller inte fungerar) tillsammans. 

 

Bli inspirerad av färgfotografer

Det finns ett antal fotografer som nyttjar färger och dess egenskaper till fullo. För dem är nästan färgerna huvudmotivet och det som talar till oss i deras bildspråk. Här är några av mina egna favoriter och deras sätt att använda färger inspirerar till att experimentera och leka med färgval och tekniker.

Stephen Shore – Stephen Shore är en amerikansk fotograf som är känd för att producera enastående bilder av banala scener. Hans bok med ”Uncommon Places” kom ut 1982 och ansågs vara en bibel för fotografer som ville fotografera i färg.

Joel Meyerowitz – Joel Meyerowitz anses vara en av de bästa gatufotograferna i världen. I den första boken ”Cape Light” fångar han varje nyans av färg och ljus där himmel, hav och land möts. Boken är såld i mer än 100.000 exemplar.

William Eggleston  – William Eggleston är känd som en pionjär inom färgfotografering och hans arbete har bidragit till att legitimera mediet som konst. Vardagsliv som främsta motiv har bidragit till att vanliga människor, platser och saker i sitt arbete har fått en fotografisk betydelse.

Brad Carlile – Använder en tidskrävande teknik som fångar ljus och betonar förändring i levande färger. Han fotograferar flera exponeringar under loppet av två dagar eller mer för att producera varje bild som skapas i kameran och på film helt utan digital manipulation.

Pete Turner – En pionjär inom färgfotografering. Turner skapar sina verk genom att kombinera de tekniska verktygen för fotografering med en klarsynt öga för sammansättning av färger genom att lära sig att manipulera nyans och mättnad. Under årens lopp har han fortsatt att driva mediet för fotografering genom en oklanderlig känsla för timing och en långvarig fascination av geometri och surrealism.

Alex Prager – Alex Prager föddes 1979 i Los Angeles, Kalifornien, där hon numera också bor och arbetar. En självlärd konstnär som blev hon inspirerad att ta upp fotografering efter att ha sett färgbilder av William Eggleston.

Bildexempel där färgerna har fått ta överhand – kommentera gärna – bra eller dåligt eller rent av uselt?

vecka31_1


vecka31_2


vecka31_3
Intressanta fakta om färger

  • Cirka 8% av manligt kön har mer eller mindre nedsatt färgseende.

  • Fyrtio procent av världens människor har blå som sin favoritfärg medans tvåan lila släpar långt efter på fjorton procent.

  • Kromofobi betyder rädsla för färg eller färger. Vissa människor som har denna åkomma reagerar starkt på vissa nyanser eller toner.

  • I vår kultur betyder vitt renhet men i många afrikanska kulturer symboliserar vitt döden. Och i Kina är vitt färgen för sorg och därför bärs till begravningar.

  • Rött kan göra dig hungrig medan motsatt färg grön undertrycker hungern.


5 tips för att utnyttja färgers egenskaper

  • Eftersom blått är en favoritfärg för hälften av mänskligheten bör den vara ett självklart ess i rockärmen om du tänkt sälja bilder.

  • När vi ser gult släpper hjärnan seratonin som är en kemikalie i hjärnan som får oss att må bra. Därför används gult ofta i samband med marknadsföring och varumärken. Gult är mycket effektivt för att väcka uppmärksamhet så använd den för att lyfta fram viktiga budskap.

  • Mat och restaurangfotografer kan utnyttja färger för att locka fram hunger – ett måste att kunna grunderna som t. ex. hittas på denna sida.

  • En ljus färg mot en vit bakgrund kan skapa ett kraftfullt uttryck och svart kan skapa dramatik. Neutrala toner som grått och brunt kommer att dra uppmärksamhet till ett färgglatt motiv.

  • Genom att isolera en färg eller åtminstone gör det till den dominerande färgen skapar du bilder som är djärva och dramatiska. Nyckeln till detta är att hitta objekt eller motiv som har bara en färg och ändå göra en effektiv komposition.

Adobe Kuler – tips

Adobe Kuler är en program från Adobe som låter dig prova på, skapa och spara olika färgscheman och som var och en består av en uppsättning av fem färger.

Kuler-panelen är din portal till färggrupper eller teman som skapats av användare världen över. Du kan använda den om du vill bläddra igenom tusentals av teman i kuler, och hämta de du är intresserad av som du sedan kan redigera eller inkludera i egna projekt. 

Om du vill veta mer om Adobe Kuler och få inspiration och tips kan du ta en titt på denna video.

 

vecka31_4

 


Tänkvärda citat om färger från kända fotografer

You’re working with composition and the colors. The subject is not everything.
William Eggleston 

Color! What a deep mysterious language, the language of dreams.
Gauguin

Color is a means of expressing light.
Henri Matisse

 

Nästa vecka – kommer ett inlägg om svart och vitt och en fundering kring om de är färger eller inte och hur de kan användas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: