#vecka 30 – färg del 5

Inlägg av den 22 jul, 2014 | 0 kommentarer

Känslor färger frambringar

Tanken att färger påverkar vårt humör – rött gör oss arga eller passionerade, blått lugnar oss eller gör oss ledsna, kanske verkar hokuspokus eller allmänna antaganden.  Men allt pekar faktiskt på att vår uppfattning av färg verkligen påverkar våra sinnen och våra kroppar. Och den vetenskapliga forskningen om färg växer.

I t. ex. en studie från 2004 visade det sig att fotbollslag som spelade i röda kläder hade statistiskt större chans att bli det vinnande laget jämfört med lag i andra färger. En annan, år 2008, fann att män som fick se bilder på genomsnittligt attraktiva kvinnor med röda och vita bakgrunder, betygsatte kvinnorna med röd bakgrund som snyggare. Och i ett experiment på sjuttiotalet fann man att manliga fångar blev fysiskt svagare när de var inrymda i rosamålade celler.

Man brukar säga att det finns fyra psykologiska primära färger – rött, blått, grönt och gult. De representerar relationen till kroppen, sinnet och känslorna och balansen mellan dessa tre sinsemellan. De psykologiska egenskaper för de fyra primära färgerna är följande:

Röd

Tänk eld och blod – rött rusar till oss med budskap om passion, primala drifter, handling, nöje, utstrålning, aggression, styrka, mod och kärlek.

Rött är en kraftfull färg och har den längsta våglängden. Även om det inte är tekniskt den mest synliga har den egenskapen att se ut att vara närmare än den är och tar därför tag i vår uppmärksamhet först. Därav dess effektivitet i trafikljus världen över. Dess effekt är fysisk och stimulerar oss och höjer pulsen. Rött är starkt och mycket grundläggande. Den är stimulerande, vänlig och livlig men på samma gång kan den uppfattas som krävande och aggressiv.

vecka30_2

 

Blå

Tänk hav och himmel – den kallaste av de fyra färgerna som står för lojalitet, säkerhet, komfort, förtroende, ärlighet, uppriktighet, fred och ro, intelligens

Blå är färgen på sinnet och är lugnande. Den påverkar oss mentalt snarare än fysiskt. Stark blå färg stimulerar tanken och ljusare och lättare blå lugnar sinnet och höjer koncentration. Följaktligen är den stillande och mentalt lugnande. Blå objekt verkar inte vara så nära oss som röda. Gång på gång inom forskningen, är blå världens favoritfärg. Den kan dock uppfattas som kall, okänslig och ovänlig.

vecka30_1

 

Grön

Tänk tillväxt och natur – ofta beskriven som en naturlig fredsmäklare och står för pengar, hälsa, vår, förnyelse, balans, stabilitet, svartsjuka, avund, fertilitet, återvinning

Våra ögon ser grönt på ett okomplicerat sätt eftersom det inte krävs någon justering och är därför vilsam. Att vara i mitten av spektrumet färgen i bäst balans är ett viktigare begrepp än många tror. När världen omkring oss innehåller massor av grönt indikerar det närvaro av vatten och liten risk för svält. Så vi blir lugnade av grönt på en primitiv nivå. Kan ibland uppfattas som alltför intetsägande.

vecka30_4

Gul

Tänk tillförsikt och optimism – förknippad med glädje, positiv energi och solsken men står även för våren, försiktighet, kreativitet, lycka, energi, feghet, svek, varningar, instabilitet, klarhet, aktivitet

Våglängden för gult är relativt lång och i huvudsak stimulerande. Stimulansen i detta fall är emotionell därför att gul är den starkaste färgen och påverkar oss psykologiskt. Rätt gul färg kan lyfta vår självkänsla och gnista. För mycket av gult eller fel nyans i förhållande till övriga färger i ett färgschema kan orsaka att självkänslan sjunker vilket ger upphov till rädsla och ångest.

vecka30_3

 

5 sätt att kontrollera och hantera färger?

Som fotografer har vi inte samma kontroll på färgval som inom t. ex målning men det finns ändå en hel del vi kan göra för att påverka och justera färgerna. Här kommer några tips:

1. Vid landskapsfotografering kan vi mer eller mindre indirekt påverka färgerna genom att välja tid på dygnet och årstid. Ljuset har stor inverkan på färgerna och t. ex. det som kallas ”Golden Hour” som är tiden precis före solnedgång och precis efter soluppgång kallas just så för den gyllene färgen den skapar.

2. Vi kan även använda färgfilter för att skapa olika effekter eller ta bort oönskade färgstick – läs mer om filter här

3. Vid porträttbilder kan man alltid byta kläder eller bakgrund så färgerna matchar

4. I efterbehandlingen kan man justera färger på detaljnivå för att få till den där sista fininställningen

5.  Skaffa dig ett litet färghjul att ta med och utnyttja det på platsen du skall fotografer för att matcha färger eller färgkombinationer – på denna sida finns mängder av varianter

Nästa vecka skall vi sammanfatta och summera våra veckor av färg – välkommen då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: