#vecka 27 – färg del 2

Inlägg av den 1 jul, 2014 | 0 kommentarer

Hur ser vi färg?

Färg är av ljus med olika våglängd. Våglängden bestämmer vilken färg vi ser. I grund och botten kan man säga att all färg egentligen är färgat ljus.

Vår näthinna innehåller något som kallas stavar och tappar och som är två typer av ljuskänsliga celler:

  • Stavarna fungerar i mörker och är väldigt ljuskänsliga. De kan inte skilja på färger och har dålig synskärpa.

  • Tapparna å andra sidan ger bra skärpa i bra ljusförhållanden och reagerar också på olika våglängder av ljus och ansvarar för vårt färgseende.

Det finns tre olika typer av tappar och de kan absorbera våglängder som motsvarar färgerna rött, grönt och blått i princip. Vi kan se många fler färger än dessa och varje specialiserad tapp kan fånga upp ljus över ett stort våglängdsområde men fångar mest ljus i det färgområde den är specialist på.

vecka27_2

Men det är slutligen hjärnan som gör att vi kan se så många olika färger. Hjärnan sammanför alla nervimpulser från ögat till en helhet och tolkar informationen.

Färgerna uppfattas dessutom på olika sätt beroende på vad som finns runt omkring. Lita inte på färgerna du ser om du inte är helt omgiven av grått.
Se mer om detta i denna utmärkta artikel med tillhörande video


Färglära

Färglära är uppbyggd kring existensen av tre färger som när de blandas samman kan producera alla andra färger. Dessa så kallade primärfärger varierar beroende på användningsområde. Som fotografer är vi främst intresserade av ljusets egenskaper så det är vad vi kommer att koncentrera oss på här.

Två olika typer av färgåtergivning finns och man pratar om

  • Additiv färgblandning

Som det låter så är denna färgblandning när man lägger till och blandar färger och får olika resultat. RGB som står för Red, Green och Blue är en additativ färgblandning. Lägger du ihop alla synliga färger(ljus) blir slutresultatet vitt.

  • Subtraktiv färgblandning

I denna typ av färgblandning tar man bort eller filtrerar ut färger med andra färger som resultat. CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Black och är en subtraktiv färgblandning.
YRB är en annan subtraktiv färgblandning baserad på pigment och används av målare och står för Yellow, Red och Blue.  Ta bort alla färger(ljus) och slutresultatet blir svart.

Med dessa tre olika kombinationer av grundfärger kan det vara förvirrande hur de skall användas. Här är de tekniska användningsområdena för varje.

Additiv
• Rött, grönt och blått (RGB): ljus, digitalkameror, och skärmar

Subtraktiv
• Cyan, magenta, gult och svart(CMYK): kommersiell tryckning och hemmaskrivare
• Gult, rött och blått (YRB): måleri och konstteori

Jag kommer inte fördjupa mig mer i dessa färgblandningar och det har redan skrivits hyllmeter och jag rekommenderar er att läsa dessa lättförklarande artiklar och en video

 

Färgblandning för RGB

Primära färger för RGB
Som tidigare nämnts och om du inte kommer ihåg – viktigt att lägga dessa tre primärer på minnet
R – Röd
G – Grön
B – Blå

Sekundära färger för RGB
Blandar du två primära färger får du det som kallas sekundära färger som rött och grönt blandas för att skapa gult. Blå och Röd blandas för att göra Magenta osv..
C – Cyan
M – Magenta
Y – Gul

Tertiära färger för RGB
Att ta det ännu ett steg längre genom att blanda lika delar primära med sekundära färger skapar tertiära färger som ger t ex. Orange genom att blanda Rött och Gult.
Rosa
Orange
Violett

osv…

vecka27-1

 

 

Summering

Som fotograf är RGB grundläggande och det viktigaste färgsystemet så länge vi pratar om kamera och skärmar – additiv färgblandning.
De bästa grundfärgerna för det mänskliga ögat och för ljus är rött, grönt och blått. Kombinationen av dessa våglängder av ljus vi ser som dessa färger ger det största utbudet av synlig färg.

Hur du utnyttjar denna kunskap och med fokus på implementationer inom foto kommer vi att gå in på nästa vecka – välkommen då!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: