#vecka 26 – färg del 1

Inlägg av den 24 jun, 2014 | 0 kommentarer

Färg , farve, farbe, väri, värv, barva

Vi har kommit halvvägs in i vårt år med komposition. 26 veckor in i 2014 och hela 26 delar kvar. Det skall vi fira genom att sätta färg på detta inlägg.

Denna vecka skall vi titta närmare på färg och dess betydelse inom fotografin.

Ordet färg härstammar från Protogermanska farwō och äldre högtyska farawa. Till och med i engelskan och franskan har likheten med svenska ordet färg funnits tidigare – gammal engelska færbu och gammal Frankisk farwa.

Det svenska ordet färg kan syfta på material(engelska paint) men också på det som på engelska kallas colour. Det kan bli fel och orsaka missförstånd (”vilken färg ska vi köpa för att få till den här färgen”) och ibland används då istället ordet kulör för engelska colour medan färg reserveras för materialet.

 

Historik färgfotografi

Även om de tidiga första försöken att göra färgfotografier började redan 1840 var det inte förränn Kodak med sin Kodachrome-film 1935 blev den första kommersiellt framgångsrika amatörfilmen. I början var färgfotografin ovanlig och dyr och övergången till färg pågick gradvis från 30-talet till 60-talet.

Se dessa exempel på tidiga färgfotografier från wikipedia – förvånansvärt bra måste jag säga trots åldern på fotografierna. Speciellt den på Alim Khan från 1911 och Prokudin-Gorskii från 1912.

 

Hur viktig är färgen?

Alldeles för många fotografer förbiser färger och dess betydelse i sitt bildskapande. Färger och teknikerna för att använda dem kommer vi därför att titta närmare på de kommande veckorna.

Färg tar stor plats och betyder mycket inom fotograferandet och i vårt vardagsliv. Färg kan hjälpa berätta historier visuellt och den kan användas för att kommunicera på en känslomässig nivå. Färg är förmodligen den viktigaste komponenten för att förmedla känslor som t. ex. värme, kyla, smaker och lukter. Och kan framkalla reaktioner som fred, rädsla, glädje, vrede, sorg, och så vidare.

Det är inte för inte ord som färgglad och färgstark har substans och verkligen levererar vad de lovar.


Fotoexempel där färg är huvudingrediens:

vecka26_1

vecka26_2

vecka26_3

 

En bild som visar mörka färger, toner och skuggor tar fram egenskaper som rädsla eller ilska. Av följande skäl kan mjukare och varmare färger förmedla komfort och en vilsam kvalitet. När du skapar fotografiska kompositioner, fundera på den känslomässiga effekten av de färger du ser varje dag och hur man använder dem effektivt.

Att skapa en viss stämning och känsla med färg används ofta inom filmbranschen. Du ser det t. ex. i filmer som Black Hawk Down av Ridley Scott där han gick ifrån alla normala färgregler och åstadkom unika egenskaper med hjälp av färgsättning. Läs detta lysande blogginlägg om hur olika stämningar och effekter skapas –
Color Theory for Cinematographers – innehåller information som med fördel kan testas och utnyttjas för fotografering.

Se även i detta intressanta exempel hur färg och ljud markant förändrar stämningen – How color and sound affect the mood of a video

Inom alternativmedicin används färger och utnyttjas för att bota eller hela människan både fysiskt och psykiskt. Färgterapin grundar sig på att färger påverkar människan både kroppsligen och själsligen, vilket utnyttjas i terapeutiskt syfte.


”The whole world, as we experience it visually, comes to us through the mystic realm of color”

– Hans Hofmann –

Nästa vecka – nu har vi insett hur betydelsefull färgen är och vi skall fortsätta jobba vidare med färger och lite färgteori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: