#vecka 25 – sammanfattning om bildelementen

Inlägg av den 17 jun, 2014 | 0 kommentarer

Våra kära bildelement

Det är alltid bra att summera och göra en återblick av vad man lärt sig för att verkligen förankra kunskapen och få full nytta av den. I detta inlägg kommer jag att föreslå några övningar som du kan göra för att bättre kunna inkludera och utnyttja de olika bildelementen i ditt fotograferande.

Och som tidigare sagt – nedanstående fem komponenter betraktar jag som bildelement. Ljus och färg ingår också som komponenter men jag kommer att hantera dem som separata element på grund av deras betydelse.

  • Linjer
  • Figurer
  • Former
  • Strukturer
  • Mönster

Designelementen är de mest grundläggande visuella komponenterna i en komposition. Att förstå dessa delar och hur de påverkar, kompletterar varandra och vilka budskap de förmedlar ökar chansen för dina fotografier att bli fantastiska konstverk som når ut till människors hjärtan och själar.

Komposition och foto är släkt med musik – syns det i noterna nedan Laughing

vecka25_1-2

 

Vi behöver utbilda våra ögon att se och fånga dem och våra sinnen och själar att översätta dem till att förmedla våra egna känslor och idéer. Då och först då, kommer vårt arbete att bli iögonfallande och effektfullt.

Tänk också på att du som fotograf, till skillnad från en målare, inte börjar med en tom duk. Du kommer alltid att ha en del befintliga fysiska objekt verkliga framför objektivet. Föremålen existerar i den verkliga världen på ett visst sätt och är oftast inget du kan ändra på. Men du kan använda visuell design eller sammansättning för att förändra hur världen kommer att se det i dina fotografier.

Vad kan jag göra med elementen?

Rätt sammansatta kan de hålla kvar betraktaren länge i bilden och skapa harmoni, balans och kontinuitet. Vi vill undvika att betraktaren lämnar bilden och att lära oss hur man på ett intressant sätt leder betraktaren genom och runt i bilden.

När du har hittat vad du vill fotografera och kommit till själva komponerandet är det viktigt att se vad det är du har framför dig i form av olika bildkomponenter. Ett antal frågor bör ställas och här är några exempel:

– Vad är huvudmotivet?
– Finns något som kan leda blicken dit?
– Vilket avstånd och vilken vinkel ger bäst resultat?
– Är det balans mellan motiv och övriga objekt?
– Vilka känslor eller effekter vill du framhäva?

Genom att ställa sig dessa frågor skapas en bättre förståelse för komponerandet och hur viktig del av fotograferandet det är. Det får dig att ta fram det bästa av det du ser framför dig och verkligen krama ur det mesta av komponenterna.

Hur många bildelement hittar du i bilden nedan?

vecka25_2

 

Lär dig se genom dina 30 bästa bilder – övning

Gå igenom din samling med bilder och plocka ut 30 favoriter eller ännu hellre fler. Ju fler desto bättre eftersom statistiken och övningen ger mer rättvis bild av hur och med vad du komponerar. Ta fram papper och penna, gör en kolumn för varje element och notera vilket bildelement som är det mest framträdande i respektive bild med ett streck. Gör detta med alla bilder och du bör ha fått en lista med mer, mindre och kanske inte använda komponenter.

Denna överblick av vilka element som är mest framträdande kan du använda för förstå vilka områden du bör träna mer på och som kanske inte alls fanns med. Endast få bilder med vissa element behöver inte helt 100 betyda att man är kass på t. ex. mönster. Det kan betyda att man använder linjer i stor utsträckning och eftersom linjer är det ”starkaste” bildelementet kan det lätt ta överhand.

Spara din lista för kommande övningar – mina bildelement 1.0

3 x 5 =15  känslor och effekter

Kommer du ihåg alla effekter som våra bildelement framkallar? Här kommer en lista med några exempel på känslor och effekter vi pratat om i tidigare inlägg.
De är många fler men ger ändå en samlad bild av ett stort antal känslor vi kan få fram.

Gå in på google bildsök eller klicka på några av länkarna nedan på respektive känsla och se vilka bildträffar du får fram – överraskad??

Linjer

Lugn – Styrka – Dramatik

Figurer

Fullständig – Action – Stabilitet

Former

Sensuell – Mänsklig – Kvinnlig

Strukturer

Skarpt – Mjukt – Blött

Mönster

Vanor – Rytm – Repetition


Öva dig genom att titta på många bilder som och fundera på vilka känslor de frambringar och vilka/vilken komponent som skapar effekten. Här hittar du några de av de bästa bilderna på nätet som du kan utvärdera – http://1x.com och http://500px.com

 

Vi ses nästa vecka – halvvägs in på året 2014 och 50% genomfört av vårt år om komposition

Vi samlat kunskap om ett antal bildelement och fått en uppfattning om  vad de används till och vad de uttrycker och nästa vecka kommer vi att börja med ämnet färg. Ytterligare en komponent att lägga till i vårt sortiment av hjälpmedel i vårt komponerande. Och en väldigt viktig sådan – som vi nog kommer ägna minst 2 inlägg för.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: