#vecka 21 – komponenten figur del 2

Inlägg av den 20 maj, 2014 | 4 kommentarer

Vad är en figur egentligen och varför?

Vi forsätter denna vecka att försöka bena ut komponenten figur och vad och hur vi kan använda den i vårt fotografiska komponerande.
Svårast av allt – hur kan vi med ord definiera figurer för att försöka förklara dem eller få ökad förståelse för deras betydelse?

Vad tror ni om följande?

”Figurer är ett resultat av vår hjärnas försök att logiskt förstå och känna igen föremål utifrån vår erfarenhet”

Oavsett vad vi kommer fram till eller hur vi definierar figuren går det inte att undvika förstå dess betydelse. Därför har jag listat några viktiga infallsvinklar och idéer kring figurer som jag hoppas du kommer att ha nytta av nästa gång du fotograferar.

 

Negativa och positiva figurer

En figur kallas antingen positiv eller negativ beroende på vilken del i bilden man pratar om. Den positiva figuren är det vi kallar motiv och är oftast i förgrunden, mest framträdande och i fokus.
Negativa figurer eller negativt utrymme är oftast tomt utrymme som omger motivet och är oftast i bakgrunden. Negativt utrymme ger andrum och drar ögat till huvudämnet.

Våra hjärnor är fulla av förutfattade meningar om hur föremålen ser ut eller skall se ut i fråga om storlek, form, färg, konsistens och så vidare. Tyvärr gör dessa föreställningar att vi förvränger det sätt vi ser på och detta kan leda till bilder som ser bra ut i vårt sinne men inte så bra i verkligheten.
Nyckeln till att övervinna dessa problem är att ignorera objekten helt och hållet och istället koncentrera sig på mellanrummen mellan och runt dem. Det tvingar dig att ägna mer uppmärksamhet åt din komposition och hjälper dig att se former och storlekar mer exakt.

Att locka fram figurer ur det tomma utrymmet gör gott för ditt fotografiska seende och är en väldigt bra övning för att bli en bättre kompositör.

Lysande exempel och inspiration till dessa negativa figurer är danska psykologen Edgar Rubins tvådimensionella figurer som han utvecklade runt 1915.


Rubin’s vase

Inte en chans att man ser de två ansiktena om man inte får se den svartvita bilden till höger. Eller?

vecka21_Rubin_figur

 

 

Låtsasfigurer – och jag menar inte seriefigurer

Att skapa figurer som inte finns kan vara svårt, men som allt annat, efter övning och åter övning kan man upptäcka nya spännande och inspirerande koncept. Bilderna nedan är typexempel och bland de bästa man kan hitta.

vecka21_2 vecka21_3

Men tänkta figurer kan även skapas av hur vi komponerar eller förhåller oss till figurer. Tre personer kan skapa en triangel, massor av handgranater kan läggas upp och formas som ett hjärta osv…
Lägg märke till hur el-killarna uppe i stolpen nästan bildar bokstaven eller figuren U precis som de två bakre stolparnas ledningar.

vecka21_3-2

 

Enkla kontra komplexa figurer

Vi kommer ihåg enkla figurer mycket längre än komplexa figurer och tar in och attraheras mer av det enkla. Tänk på det när du fotograferar!
Rörighet och komplexitet gör det jobbigt att titta på och även att komma ihåg. ”Keep it simple” är mottot men som vanligt är detta är ingen fast regel och ibland vill man kanske visa och förmedla komplexitet.

Testa detta!!
Titta på respektive figur nedan i 5-10 sekunder. Kom ihåg utseendet och formen och rita av det – vilken kommer du ihåg längst?

simple

Att tänka på

Några saker att tänka på om huvudmotivet är figurer.

• Framträder bäst i frontljus eller bakgrundsbelyst
• Siluetter är en typisk ”figurbild”
• Se till att det är stor kontrast mellan figuren och bakgrunden
• Keep it simple
• Även bakgrunden innehåller figurer


Visste du att!!

Termen ’figur’ kommer från det latinska ordet figura som betyder ”yttre form, gestalt”.

 

Nästa vecka skall vi titta närmare på komponenten form och dess betydelse – välkomna!


4 Kommentarer

 1. När kör vi kurser på detta? Kanske i samband med Lightroom kurs där går igenom de 2 bilder som deltagarna valt ut? Kanon läsning. När kommer boken?

  • Tack Leif
   Kul att du läser mina inlägg och gillar dem. Hoppas du följer mig hela året ut. Och kurs hade varit kul i just detta ämne. Just komposition och hur man hittar motiv är enormt omfattande och jag skulle kunna fortsätta bloggandet i 52 veckor till efter detta året.
   Då är vi klara lagom till nyårsskiftet 2015/2016 – hujedamig!!
   Vi får fundera om och hur vi kan utveckla detta mer 🙂

   • Gört Thommy!
    Jag vill ha ett signerat ex från första tryckningen

    • Hej Leif
     Blir det något sådant lovar jag att du får precis som du vill.
     Välkommen till bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: