#vecka 19 – summering komponenten linje

Inlägg av den 5 maj, 2014 | 0 kommentarer

Kan vi allt om linjer nu?

Innan vi kan dra ett streck i protokollet och anse oss klara med linjer bör vi lägga upp en taktik för att få med oss kunskapen i själva fotograferandet också. Det allra bästa är träning och åter träning med ett schema eller liknande som man följer. Och viktigt är då att man verkligen gör övningar med kvalitet och genomtänkt och inte bara rusar igenom övningarna för att återigen dra ett streck i protokollet.

I slutet på inlägget är ett urval av olika typer av övningar som jag valt för just kompositionslära. För att få en känsla för hur man använder eller ser linjer av olika typ är det bästa att plocka och sätta ihop dessa övningar utifrån eget huvud.

Samma familj

Tänk på att teckna, rita, måla och fotografera är närbesläktade ämnen och går lite hand i hand. Största skillnaden är att man kan kan utgå från noll och skapa vad man vill i målning och i foto får man ta det som finns framför linsen – mer eller mindre. Utnyttja det i dina övningar och teckna eller måla i de fall du inte vill gå ut i ösregnet och fotografera vertikala linjer.

Har du upptäckt linjerna i dina egna bilder?

Gå halva vägen i föregående resonemang och måla dina linjer i dina befintliga foton. Då åskådliggör du exakt var linjerna löper och det är en nyttig övning som kan bli lite av en ögonöppnare. Genom att isolera linjerna från resten av komponenterna i dina bilder kan du bättre förstå vad de gör och lättare förstå deras betydelse.

Bilden nedan är förenklad med enbart linjer synliga. Detta gör du enkelt i Photoshop med ett nytt lager som du sedan ritar linjer med penna eller liknande. Det finns en mängd olika tekniker för att ”förenkla” din bild i Photoshop. Prova t ex. filter –> Stylize –> Emboss och Find Edges.

 

 

Urval av övningar

Tänk i början på att använda dig av fasta objekt och inte rörliga motiv som t ex. människor i gatufoto. Gör det enkelt för dig och börja i en takt som gör att du blir bekväm och kunnig i att använda linjer. När du blivit varm i kläderna är det först nästa steg att applicera det på de lite mer avancerade fotostilarna.

Övning # 1

Välj en linjetyp och fotografera eller rita den .

Till exempel: Horisontell linje _______________

Övning # 2

Bredvid varje adjektiv nedan försök hitta en linje som uttrycker den känslomässiga karaktären av den raden. Känn känslan om och när du ritar eller fotograferar varje känsla. Utöka denna variant till fler adjektiv som du kan hitta på.

lugn

stark

explosiv

ömtålig

enfaldigt

Övning # 3

Upprepa övning # 1 genom att ändra eller hitta samma linjetyp men med andra egenskaper. T ex. tjocka, korta eller rörliga horisontella linjer. Lägg märke till den visuella skillnaden och den känsloladdade egenskapen ditt val åstadkommer.

Övning # 4

Prova denna övning med något i din närmaste omgivning som har linjer. Det kan vara en stol, matta, lampa, dator, TV, mixer, etc. Välj något som du ser regelbundet och försök se det på ett nytt sätt. Vad är det gjort av? Vilken struktur har den? Vilken betydelse kan det ha för linjens andra egenskaper? Allt detta kan
användas som inspiration. Du behöver bara lära sig att se världen annorlunda.


Tips!

Detta var allt om linjer i min serie men det finns massor mer att läsa på internet om linjer i komposition. Sök på t ex.
painting composition lines
strong element line composition

Nästa vecka skall vi titta på komponenten figur


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: