#vecka 16 – kurvor

Inlägg av den 14 apr, 2014 | 2 kommentarer

Mjukhetens linje

Kurviga linjer är mjukare än raka linjer. De sveper och svänger sig från sin början till slut. De är mindre tydliga och förutsägbara än raka linjer. Böjda linjer uttrycker flytande rörelse. De kan vara lugna eller dynamisk beroende på hur mycket de svänger. Ju mindre svängning i kurvan ju lugnare känsla.

Skönhetens linje

Linjen av skönhet är en term och en teori inom konsten eller estetiken som används för att beskriva en S-formad kurva. Denna teori har sitt ursprung från William Hogarth (engelsk målare, satiriker och författare från 1700-talet) och är en viktig del av teorin om estetiken som beskrivs i hans The Analysis of Beauty(1753).

S- och C-kurvor

Kurvor finns i olika former men de två viktigaste att komma ihåg och använda är C-och S-kurvor. Ganska logiskt är att kurvans form matchar formen på bokstaven den är uppkallad efter. C-kurvor är en relativt enkel i sin form medan S-kurvan är mer slingrande och komplex. S-kurvor tar längre tid att följa och är därför bättre för att engagera och hålla kvar betraktaren i bilden än en C-kurva. En S-kurvas slingrande kvalitet är också något mer hypnotisk och vilsam än den enkla C-kurvan. Genom att förflytta betraktarens blick utmed dessa kurviga linjer och främst S-kurvor får man bilden att ”hänga ihop”.

Här hittar du kurvor!

Motiv där du hittar kurvor kan vara:

Fågelhalsar. Kurvan av en fågels långa hals är ett bra exempel på en ”S”-kurva.

vecka16-5  vecka16-4

Vattendrag. Vattendrag utgör ofta naturliga kurvor. Om de är små kan du prova att förstärka dem med hjälp av ett teleobjektiv vilket komprimerar avståndet mellan kurvorna.

vecka16-7  vecka16-2

Vägar. Vägar och stigar skapar ofta ”S”-kurvor när de slingrar sig genom landskapsbilder.

vecka16-8  vecka16


Kurvor skapar rörelse

En S-kurva är en mycket dynamisk och i själva verket kan det vara den mest dynamiska av alla linjer och kurvor som du har till ditt förfogande. Om du vill skapa dynamiska bilder, leta alltid efter S-kurvor och fotografera dem alltid! Du kan bara inte gå fel. Plus – S-kurvor är inte bara starka grafiska element, de ger även rytm och rörelse i dina bilder.

Tecknade filmer och serier skulle vara mycket statiska om tecknarna inte hade ett sätt att illustrera rörelse och fart. Detta inkluderar enkla rörelser, fram-och-tillbaka rörelser, dubbeltagning, slag och explosioner. Linjerna indikerar rörelse och rörelsehastighet. Läs mer om betydelsen inom serietecknandet här.


Kurvans betydelse

 • Acceleration
 • Obestämdhet
 • Skönhet
 • Flytande
 • Graciöst
 • Elegant
 • Rörelse
 • Fart
 • Aktivt
 • Mjukt
 

Nästa vecka blir det mer om linjer men av den ovanligare sorten, såsom zick-zack och spiral

2 Kommentarer

 1. Intressant serie du visar upp här! Ska kika igenom de föregående veckorna och fortsätta följa dina inlägg. //Erika

  • Tackar Erika!!
   Kul att du tycker inläggen är intressanta och att du följer mig framöver.
   Välkommen till bloggen.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: