#vecka 15 – diagonal linje

Inlägg av den 7 apr, 2014 | 0 kommentarer

Dags att skapa dramatik

Det är nu läge för lite mer aktivitet i våra linjer efter de två senaste veckornas stabila lugna stela och grundande horisontella och vertikala linjerna. Till skillnad mot den horisontella linjens lugn och stabilitet den vertikala linjens styrka och höjd tillför den diagonala linjen en känsla av dramatik, rörelse och osäkerhet.

Den skapar liv och aktivitet eftersom den representerar obestämd spänning. Så för att introducera lite mer dramatik och dynamik i dina bilder – leta upp diagonala linjer istället.

Diagonala linjer är obalanserade. De är fyllda med rastlös och okontrollerad energi och de kan framstå som antingen stigande eller fallande och förmedla handling och rörelse. Deras rörelseenergi och skenbara rörelse skapar spänning och dynamik. Men diagonala linjer kan också visas som fasta och orörliga om de håller upp något eller står emot en vertikal linje eller ett plan.

Leder ögat i rätt riktning

Diagonalerna leder ögat i önskad riktning mer än någon annan linje. Detta gör den till en oerhört värdefull komponent för att flytta och röra betraktaren i önskade riktningar i ett fotografi. Våra ögon följer linjers väg naturligt och du kan använda detta i din komposition genom att placera huvudmotivet eller ämne på ett strategiskt område, till exempel i slutet av linjen där ögonen får vila.

vecka15-6

 

Dutch Tilt

Du kan lägga till diagonaler enkelt genom att använda en teknik som kallas ”Dutch Tilt-tekniken”. Du vrider helt enkelt på kameran och skapar diagonaler. Det kan vara väldigt effektfullt men passar inte alla typer av motiv och används bäst sparsamt.

vecka15


Andra tekniker

Du kan få till diagonaler med bara en liten förändring av position eller brännvidd. Bredare betraktningsvinkel tenderar att införa diagonala linjer på grund av det ökade perspektivet och med vidvinkelobjektivet är du mer benägen att luta kameran uppåt eller nedåt för att få in mer av en scen.

Riktning, fart och rörelse kan åstadkommas genom att se till att huvudparten av linjerna är diagonala. Och ju fler diagonala linjer desto mer späds dessa effekter på. Dessutom kan rörelseoskärpa som i bilen nedan ytterligare få fart och rörelse i bilden.

Blommor, solstrålar och duschstrålar är exempel på många diagonaler som strålar samman och kan peka ut och leda blicken mot något intressant.


Riktning

vecka15-5

Rörelse – fart

vecka15-4

Sol och cirkelformade diagonaler

vecka15-3

 

Perfekt komposition med diagonal

Bilden ”Raising the Flag on Iwo Jima” av Joe Rosenthal är en mycket bra komposition där huvudlinjen består av en diagonal. Men även andra komponenter bidrar till dess storhet. Figurerna skapar en triangellik sammansättning och ögat följer flaggan ner efter flaggstången och till männen som strävar uppåt med flaggan symboliserande seger.

 

Diagonala linjens betydelse

  • Spänning
  • Oro
  • Osäkerhet
  • Fart
  • Rörelse
  • Aktivitet
  • Dramatik
  • Obalans
  • Dynamik

 

Nästa vecka kommer vi att fortbilda oss i böjda mjuka linjer såsom S-kurvor och C-kurvor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: