#vecka 10 – summering av sinnens betydelse

Inlägg av den 3 mar, 2014 | 2 kommentarer

The best cure for the body is a quiet mind.

Napoleon Bonaparte

Med de tidigare veckornas bloggar om sinnen i bakhuvudet kan vi nu enklare lära oss att memorera vad vi känner, analysera vad vi känner och utmana oss själva att studera hur våra sinnen hjälper oss att uppfatta vår omgivning. Våra fem sinnen är kraftfulla verktyg som rätt använda kan vara viktiga redskap vid motivsök och komposition.

Det hjälper också att fundera lite kring din sinnesstämning innan du går ut för att fotografera. Både fysisk och psykisk planering är viktig när man förbereder sig för att fotografera. Den fysiska planeringen kan bestå i att helt enkelt bara vara utvilad och i form inför fotograferandet. Och psykisk planering och förberedelse som kan bestå i att t. ex. meditera eller lyssna på musik för att komma i rätt sinnesstämning.

I samband med bloggskrivandet och allmänt sökande på internet om sinnen och sinnesstämning i samband med foto har jag hittat flera intressanta och för mig nya idéer.

T. ex. Miksang och kontemplativ fotografering som är ett helt nytt sätt att fotografera eller snarare att se och sedan fotografera. Det handlar om att ta bilden spontant, ärligt och direkt innan dina tankar kommer ikapp som börjar fundera och analysera sönder motivet. Fotografera först – tänk sedan.
En av grundarna till Miksang, Michael Wood, berättar hur det började och hur det fungerar i denna video.

 

Jag har också stött på många fina bilder, illustrationer och målningar i mitt sökande. Och nedanstående målningar av Philippe Mercier som illustrerar våra fem sinnen är bland de finaste jag sett.

Synen                                                               Hörseln

sight_s       hearing_s

Lukten                                                             Smaken

smell_s       taste_s

Känseln

touch_s

 

5 viktiga råd

 1. Kom ihåg att slappna av

  Foton är mycket lättare att skapa om du njuter av ögonblicket och att du är uppmärksam på att vara närvarande. I många fall är man inte helt medveten om sin stressnivå och då kan en hjälp vara att testa nivån och se vad det säger. Det finns flera olika tester på internet – här är en bra.
  Att vara i nuet och på samma plats som kroppen med sinnet är A och O.

 2. Lek och laborera

  Testa dig fram med olika tekniker och fastna inte i en genre utan att först vågat leka, prova och experimentera med verktygen sinnen. Varför inte testa att skapa optiska illusioner med kameran.

 3. Våga gå ut utan kamera

  Att gå iväg utan kamera och ”riskera” att missa ett fototillfälle kan vara svårt. Jag har själv problem med det, men har vid tillfällen utan kamera kunnat ägna mig åt att bara finnas och se saker utifrån ett ickefotografiskt tillstånd.

 4. Smält in i omgivningen

  I de flesta fall bör man inte sticka ut och skilja sig för mycket från omgivningen, miljön eller stämningen man befinner sig i. Försök istället se ut som de andra. Och det kan vara en trädstam, buske, bisonoxe, talgoxe eller människa. Om du inte kan smälta in i omgivningen är alternativet att gömma sig det enda du har kvar. Det kan vara i ett gömsle eller genom att smyga omkring och hålla sig gömd. Även att hålla samma frekvens och energinivå är av betydelse. Speciellt när det handlar om djurfotografering.

 5. Sträva efter att uppleva alla fem sinnen

  Nästa gång du fotograferar, kom ihåg att alla dina sinnesintryck kan översättas till fotografiet genom att utöva det du lärt dig tidigare veckor.

  – Känn doften i omgivningen
  Hör symfonin som omger dig
  – Känn ögonblicket genom att röra
  – Njut av smaken av ögonblicket
  – Verkligen se dig omkring och observera

 
Tänk på 

Om du tränar dig själv att absorbera alla de intryck du får av omgivningen då kan du inte bara lättare fotografera dem utan även förstärka dem i efterhand med tillförsikt. Du har många valmöjligheter och en hel del av dem har vi pratat om tidigare och det finns många fler än vad jag har föreslagit.

Nästa gång du har en kamera i handen, försök att se, höra, smaka, lukta och känn. Utforska ögonblicket, inställningen, och spara den erfarenheten. Var mitt i verkligheten och ta in allt utan att värdera det. Du börjar se med dina sinnen nu. Dina bilder kommer att få en ny och djupare innebörd än tidigare.

Så låt dina sinnen vägleda dig på en fantastisk fotoresa!!


Nästa veckas inlägg
– en introduktion till komposition

2 Kommentarer

 1. Gillar dina texter, informativa och tankvärda. Keep up the good work!

  Varma Hälsningar
  Niklas Virsén

 2. Tack skall du ha Niklas!
  Och jag är glad att du gillar det!!

  Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: