Tankar kring en bild #6 – Halvmånen

Inlägg av den 13 Feb, 2015 | 0 kommentarer

Månens dragningskraft

”Everyone is a moon, and has a dark side which he never shows to anybody”

 

– Mark Twain –

 

Månen är alltid spännande att fotografera och jag tycker allra bäst om halvmånar. Denna bild är resultatet av en av de första lyckade försöken att fånga den på bild. Och vid just detta tillfälle låg solen i ett perfekt förhållande till månen för att snett nerifrån lysa upp alla dess kratrar och andra håligheter.

Förutsättningar för att ta bra månbilder blir mycket bättre om man har någorlunda lång teleobjektiv, minst 300 mm. Man bör också ha ett stabilt stativ för att inte det hela skall bli en skakig upplevelse med rörelseoskärpa i bilden.
Tänk också på att månen rör sig betydligt fortare än man tror och slutartider längre än 1/20 sek är inte att föredra. Har du i din kamera möjlighet att ta upp spegeln i form av MUP(Mirror Up)-funktion så gör det. Det bidrar ytterligare till att bilden blir mindre oskarp.

Bönpåse att lägga på telelinsen/kameran minskar en del på eventuella vibrationer. Och givetvis använder du tråd eller fjärrutlösare.

Jag valde att göra denna i svartvitt som jag tycker passar.

Se mina andra månar och en större version här

halvmånen_1

 

Summering

Sikta på månen med så stabila saker som möjligt. Stativ väl förankrat och kameran får inte stå och darra. Lägg gärna en bönpåse på kameran för ytterligare stabilitet.
Inte för lång slutartid – månen är snabb. Och stå inte och darra i kylan ute nära kameran – det blir skakningsoskärpa

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Sigma Bigma 50-500 f/4.0 – 6.3

  • 1/20 sek
  • f/14
  • ISO160
  • 500mm
  • Stativ – Gitzo + RRS

 

Plats och tid:

Göteborg, Rannebergen

1:a februari 2009 19:24

 

Dela gärna ... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: