Tankar kring en bild #32 – Fåglar i oskärpa

Inlägg av den 5 nov, 2015 | 2 kommentarer

Kreativa fågelbilder

Lär dig fånga rörelseoskärpa

 

Även om många av oss lägger tid på att undvika oskarpa och suddiga bilder – så är faktiskt ett av de bästa sätten att skapa mer intressanta bilder att leka med rörelseoskärpa.
Oftast vill du förhindra oönskad oskärpa genom att hålla din slutartid tillräckligt snabbt för att frysa rörelser. Men ibland vill man skapa avsiktlig oskärpa genom att använda en längre slutartid. Detta kräver kontroll över både bländare och slutartid – inställningar som kameran inaktiverar i full auto.

Jag skapade oskärpan i bilden nedan – med flit – genom att fotografera i bländarprioritet och slutartiden hamnade på 1/3 sekund. Det skulle ha varit omöjligt i full auto.
Prova även att använda spotmätning på fåglar vilket gör att de alltid exponeras rätt samt att du kan få en high-key-effekt på omgivande vatten eller himmel.

Beroende på hastigheten i fåglarnas rörelse kan du behöva ändra bländartalet för att få önskad oskärpeeffekt.

En långsam slutartid ger en mer kreativ bild som förmedlar rörelse i framåt och ger en måleriliknande effekt. Udda antal och att de alla tre är av samma kön och färg skapar ett slags mönster som är i total balans. Udden i bakgrunden ger en vink om var de befinner sig i omgivningen och hjälper till att hålla balansen i bilden.

Fåglarnas formation är lik en trekantig pil/spets framåt och udden i bakgrunden likaså.

 

suddfåglar.jpg

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 24-70mm f/2.8

1/3 sek

f/22

ISO100

70 mm

Handhållet

 

Plats och tid:

Surtesjön

31:e Oktober 2015 14:57

 

Summering

Det viktigaste som du kan lära dig av detta inlägg är att experimentera med din fotografering. Gör du bara vad som alltid fungerat kommer det att ge samma resultat om och om igen. Experiment kan ge överraskningar och lägga till kreativitet som krydda i dina bilder.
Och du skiljer dig garanterat från mängden superskarpa statiska bilder som de flesta andra tar.

Lycka till!!

 

2 Kommentarer

 1. Hej!

  Tack för alla tips och idéer som du har när det gäller fotografering. Har tyvärr inte hunnit med att läsa kompositionsläran, den verkar vara mycket intressant. Ha det så bra.

  • Hej Robert

   Tack själv och välkommen till bloggen!!

   Hälsningar
   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: