Tankar kring en bild #28 – Utsnitt från Ramsvikslandet

Inlägg av den 10 sep, 2015 | 0 kommentarer

Ramsvikslandet – utsnitt

 

Att se det lilla landskapet i det stora resulterade i bilden nedan som representerar veckans bildtanke. Den är tagen i Ramsvikslandet där just små landskap i form av spännande stenformationer, mönster och strukturer kan hittas lite varstans.

ramvikslandet_1.jpg

 

Det som man lägger märke till i detta parti vid bergssidan är den runda gråblå stenen som av någon anledning hamnat där. Den ligger mitt i prick i sammanfallande linjer enligt tredjedelsregeln. Kontrasten mot den ljusröda oregelbundet formade bergsidan och linjerna som leder ögat mot den runda stenen är det som gör kompositionen lyckad.

Formerna som framträder får bilden att förmedla en mer tredimensionell känsla. Man får en känsla av mänskliga former och värme när former framträder på detta sätt. Det nära hudfärgade berget bidrar också till att öka denna känslan.

Den runda lilla stenen omgiven av det större rödfärgade berget ger en liten/stor-känsla. Och man kan nästan föreställa sig hur lilla stenen blir uppäten av stora elaka berget och åker längre och längre ner i gapet. Hade färgerna varit omvända hade denna effekt blivit ännu större då det stora mörka berget hade svalt den lilla ljusa stenen.

Man kan egentligen med ett ord beskriva denna bild – kontrastskillnader!

Form: Runt – Oregelbundet

Färg: Gråblå – Rödgult

Ton: Kallt – Varmt

Ljus: Ljust – Mörkt

Storlek: Litet – Stort

När landskapsfotografering är på agendan handlar det oftast om de stora landskapen och de traditionella vyerna med den fantastiska utsikten, solnedgången, bergsmassiven och liknande. Det kan löna sig att sänka, flytta blicken eller helt enkelt bara vända sig om och skanna igenom landskapet efter både stort och smått. Har man siktet inställt på en typ av motiv och inte är öppen för annat är man fastlåst och kreativiteten, nyfikenheten och upptäcktslustan hindras.

När du letar efter utsnitt och små partier som kan göra sig på bild är det bra att eliminera omgivningen så långt det går. Du kan använda dig av händerna för att rama in och leta utsnitt men ännu bättre är att göra en så kallad viewfinder i kartong eller liknande. Läs mer om hur du använder och tillverkar en sådan här i mitt tidigare inlägg här.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 24-70mm f/2.8

0,6 sek

f/13

ISO100

26 mm

Gitzo stativ med RRS

 

Plats och tid:

Ramsvikslandet – Bohuslän

14:e September 2014 06:51

 

 

Summering

Ställ in siktet på både smått och stort när du fotograferar landskap. Även de små landskapen kan bli storheter. Glöm inte att vara öppen för allt och se efter möjliga motiv i alla olika riktningar. De finns där, det gäller bara att verkligen titta.
Lycka till!!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: