Tankar kring en bild #24 – Fiskebåtar

Inlägg av den 25 jun, 2015 | 0 kommentarer

Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/e/8/c/thommyandersen.se/httpd.www/wp-content/plugins/click-to-tweet-by-todaymade/tm-click-to-tweet.php on line 243 Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/e/8/c/thommyandersen.se/httpd.www/wp-content/plugins/click-to-tweet-by-todaymade/tm-click-to-tweet.php on line 243

Fiskebåtar i rad

 

Veckans bildtanke levererar en bild tagen 2013 i Kina – Jiaojiang. I området där dessa och många andra båtar kan ses pågick full aktivitet vilket inte syns i denna bild. Under vissa tidsperioder råder fiskeförbud och det var då bilden togs. Under fiskeförbudstiden rustar man upp båtarna och det hamras, slipas och målas nästan dygnet runt.

Kompositionen är väldigt rakt på, platt och utan djup. Och det jag fastnade för var alla detaljer och det är just det som är huvudtemat i bilden – komplexitet. Det finns mängder av små saker att hitta och upptäcka. Bilden kommer mest till sin rätt utskriven och i större format än på webben.

Att likadana båtar ligger på rad efter varandra bidrar till att det ser rörigare ut än vad det faktiskt är. Men man undrar ju ändå vilken tamp som hör hemma var och vad fyller den för funktion. Många linor, tampar, vajrar, vinschar och spel i denna bild. Man får känslan av en labyrint när man ser denna bild och man kan följa någon av linjerna och försöka hitta en väg ut.

Valet av att göra den till svartvit var ganska enkelt eftersom färgerna på båtarna var starka och kontrastrika och hade tagit udden av temat.

 

 

fiskebåtar-svartvitt.jpg

 

Det kan kännas lite motsägelsefullt att använda komplexitet i sitt komponerande.
Definitionen av komposition är att skapa ordning i kaos, och enkelhet är något som ofta förespråkas i komponerandet av bilder. ”Less is more” säger man ofta och då skall man sträva efter att isolera motivet och reducera omgivningen.
Men det finns dock även en plats för bilder av en mer komplex natur som fiskebåten i detta inlägg som erbjuder mer för ögat att utforska och undersöka. Hantering av fler samverkande komponenter i en bild i stället för minimalt en eller två kräver ett tränat seende om resultatet fortfarande skall ha någon slags ordning.

En av mina favoritbilder i ämnet komplexitet och hur den kom till – berättad av fotografen Sam Abell själv från youtube. Måste ses..

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 50mm f/1.4

25o sek

f/7.1

ISO100

50 mm

Gitzo stativ & RRS

 

Plats och tid:

Jiaojiang hamn – Kina

20:e juni 2013 17:47

 

 

Summering

Följ inte alla råd om hur, var och när du skall fotografera till punkt och pricka. Det finns tillfällen då regler, råd och guider inte skall följas. Och enkelhet som ett överhängande mantra i komponerandet är ett av dem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: