Tankar kring en bild #19 – Gråsparven

Inlägg av den 14 maj, 2015 | 2 kommentarer

Gråsparv med kurvor

I mina tidigare inlägg om komposition har jag nämnt att så fort man ser en S-kurva så skall man fotografera den. S-kurvor skapar ett ”flow” i bilden och resultaten blir ofta lyckade.

S-kurvan är en elegant och mjuk linje som leder betraktaren genom bilden på ett lugn och stilla sätt. Slingrande landsvägar, floder, bäckar och stigar genom skogen är klassiska exempel. Flödet erbjuder betraktaren en mjuk färd genom bilden. Det är mycket naturligt för betraktaren att följa linjen när den slingrar sig genom kompositionen.

I detta fallet med gråsparven handlar det om en naturlig kurva som ofta ses i fåglars form. Titta till exempel på svanar som ofta betraktas som bildsköna. De har en naturlig S-kurva i sin form.
I övrigt i bilden på gråsparven finns nästan bara mjuka runda former eller linjer vilket gör att den känns behaglig att titta på. Se ögats och huvudets rundhet men även näbbens halvrunda form. De lockiga fjädrarna i nederdelen på fågeln och de runda gröna bladen i bakgrunden.

Se större version av gråsparven här

pilfink-1.jpg

 

Det som jag tycker gör denna bilden är ljuset, S-kurvan och färgerna.

Ljuset kommer nerifrån och nästan som en solreflex från en vattenspegling. Hemligheten i detta fall är att jag placerat en reflexskärm nedanför trädet där jag matar fåglar. Jag riktade reflektionen mot området där de ofta sätter sig och äter. Detta sätt att utnyttja ljuset skapar en mjukt härligt upplyst fågel.

Färgerna är milda och behagliga och på den varma sidan av färgskalan. Se Kuler-skalan nedan… Och den gröna färgen talar om för oss vilken tid på året bilden är tagen.

pilfink-färg.JPG

Skärpa och fokus måste sitta i ögat och där är också den vita pricken från ljuskällan viktig. Man undrar ju lite vad som pågår i huvudet på gråsparven. Det ser ju nästan ut som om den sitter i andra tankar och drömmer sig bort.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Sigma 50-500 f/4.0-6.3

1/800 sek

f/6,3

ISO1000

420 mm

Gitzo stativ & RRS

 

Plats och tid:

Rannebergen

14:e augusti 2010 17:40

 

Summering

Rätt använd kan reflexskärmar utnyttjas även vid fågelporträttering. Tänk på att reflexskärmar ofta kommer med silver- och guldfärgade sidor och du kan välja vilken effekt du vill åstadkomma.
S-kurva är alltid bra att fotografera eftersom den ger ett härligt flöde i bilden.
Spendera tid att enbart leta efter S-kurvor, det har du snart igen i bilder med mer ”elegans och flow”.

 

2 Kommentarer

  1. Trevlig läsning. Fick du inte (S-fomade) lortar på reflexskärmen pga dess placering?

    • Tack, Erik!

      Inga lortar. Den stod placerad mot husväggen riktad mot trädet en bit ifrån 😉

      Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: