Tankar kring en bild #13 – Strömstaren

Inlägg av den 2 apr, 2015 | 0 kommentarer

Strömstaren

Veckans ”Tankar kring en bild” tillägnas strömstaren från bäcken hemmavid.

Bilden togs ganska nyligen i januari i år och jag smög mig på den så gott det gick och med kameran handhållen utan stativ. Och just att smyga sig på strömstarar är ganska tacksamt eftersom man kan närma sig dem några meter för varje dyk de gör.
Men tro inte att de är helt ovetande, de har bra koll och vet förmodligen hela tiden var du håller till. Det är väl snarare hastiga rörelser man skall undvika och det är då perfekt att röra sig framåt när den är under vattnet. Tänk också på att det är bättre att dölja sig lite grand bakom träd eller annat om det finns.

Förgrund

Jag valde att ha med något i förgrunden och tyckte trädet blev perfekt. Trädet ger betraktaren en förståelse för hur omgivningen ser ut jämfört med att bara fotografera strömstaren på isen.

När man har en förgrund som detta trädet som är emellan fotografen och motivet får man en känsla av att man smygtittar och att det kan hända saker som man normalt inte ser eftersom motivet känner sig säker och gör det den normalt gör när ingen annan är i närheten.

Kontraster

Valde att lägga enbart motivet strömstaren i fokus och skärpa medan förgrunden och träden gjordes suddiga och oskarpa. Kontraster är nyckeln när det gäller att framhäva det man vill visa. Och det gäller alla delar i en komposition så som till exempel färg, ljus, skärpa, fokus mm. Och det som gör att blicken går direkt till strömstaren är att det är bara den som är i fokus och skärpa plus att den är aningen mörkare än omgivningen. Lägg även märke till att formen på strömstaren är i kontrast mot omgivningen.

 

 

strömstaren_1.jpg


Komposition

Kompositionen består av ett antal trianglar som skapas av trädets grenverk, nästan som ett pussel, och med strömstaren inramad i en av trianglarna. Zickzacken som linjeform är inte så vanlig eller enkel att hitta men här är den väldigt tydlig. Zickzacken har en förmåga att hålla ihop en bild ungefär på samma sätt som en S-kurva. Se mitt tidigare inlägg om ”speciella linjer”.

Svartvitt

Färgerna var i originalversionen nästan obefintliga och nästan bara i grönt vilket gjorde valet av konvertering till svartvitt enkelt. Och strömstaren ser svartvit ut och passar bra i svartvitt i detta fallet eftersom snön vattnet och trädet går i svart och vitt.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 80 – 400 f/5.6

  • 1/800 sek
  • f/5.6
  • ISO1250
  • 290 mm
  • Handhållet

 

Plats och tid:

Grästjärn – Vättlefjäll

31:e januari 2015 14:04

 

Summering

Lär känna dina fåglar och deras beteende. Det gör att du kan anpassa ditt fotograferande efter t. ex. deras rörelsemönster och vanor. Kan du känna igen deras sång eller läte kan du också snabbare lokalisera dem. Dessutom är det kul att lära sig mer om dem – tycker jag.
Fundera även på att inkludera andra saker i bilderna du tar än själva huvudmotivet. Det ger en extra dimension till dina bilder och gör att betraktare får en större förståelse för situationen du befinner dig i och försöker förmedla.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: