Nyheter i Lightroom CC & 6 – Prestanda

Inlägg av den 3 maj, 2015 | 8 kommentarer

Nya Lightroom CC och Lightroom 6

 

Ingen har väl kunnat missa nyheten att Adobe lanserat de nya versionerna av Lightroom?
Denna gång kom två olika version.
En kallas Lightroom CC och den andre Lightroom 6.
Är du en dem som prenumerar på Adobes fotopaket via creative cloud är det CC-versionen du får när du uppdaterar.
Köper du Lightroom utan prenumeration kallas den Lightroom 6.
Skillnaden mellan CC och 6:an är att du inte får tillgång till alla ”cloud-tjänster” som CC:an erbjuder.
Där ingår alltså inga molnfunktioner eller synkroniseringen som ingår i CC:s mobilappar som Lightroom mobile för Ipad och Android mm.

 

Nya funktioner

Det finns flera nya funktioner i Lightroom som t. ex. stöd för hdr, panoraman och ansiktsigenkänning, en filterpensel och förbättrade funktioner för att bygga bildspel. Det har gjorts mycket i området prestanda och i nya versionen används grafikkortsacceleration och Lightroom blivit mycket snabbare i framkallamodulen.

I kommande inlägg kommer vi att gå igenom alla nya funktioner och förbättringar i tur och ordning. Vi börjar med prestandadelen denna vecka.


Prestanda och tweaks

I nya Lightroom har du nu möjlighet att använda grafikprocessorn på kompatibla videografikkort för att påskynda processandet av dina bilder i framkallamodulen. Denna processor kallas GPU (graphics processor unit).
Genom att använda grafikkortsacceleration har Lightroom blivit mycket snabbare på flera vanliga uppgifter.

Det har skrivits många inlägg om nya Lightrooms förväntade prestanda på nätet och det har klagats en del. Förvänta dig inte att allt skall gå snabbare i nya Lightroom. Det hela beror på flera faktorer som t. ex. vilket grafikkort du har,  vilken typ av bildskärm och vi skall gå igenom ytterligare faktorer och saker att tänka på.

 

Vad har då gjorts snabbare?

För det första – GPU support har bara gjorts tillgänglig för framkallamodulen.

De flesta bildredigeringskontroller i framkallamodulen utnyttjar full GPU-acceleration, i dessa ingår panelerna grundläggande och tonkurva, panorera och zooma, beskära och räta upp, objektivkorrigeringar, övertoningsfilter och radiellt filter. Däremot har vissa kontroller som t. ex justeringspenseln och fläckborttagning ännu ingen support för GPU-acceleration.

När man läser om Lightroom-utvecklarnas tankar och förklaringar kring dessa prestandaförbättringar nämns saker som, – inte ännu , – vi tittar på att utöka framtida funktioner för GPU:n, – resten tar lite mer tid att utveckla mm, förstår man att detta bara är starten på vad vi kan hoppas blir en betydligt snabbare Lightroom i kommande versioner.

Eller för att citera en av utvecklarna på Adobe
”This is the beginning of the GPU story for Lightroom, not the end” 

 

Hårdvara – att tänka på

 

Nyare grafikkort från cirka 3 år tillbaka och framåt är bäst på att utnyttja fördelarna med GPU-acceleration i nya Lightroom. Äldre modeller kan fungera men kommer sannolikt inte att gynnas mycket. Minst 1 GB GPU-minne rekommenderas. 2 GB är ännu bättre.

På nyare bildskärmar som 4K eller 5K med hög upplösning är förbättringarna mer märkbara. Ju större skärm desto större vinst. Prestandan på en 5k-skärm sägs vara dramatisk. Att bläddra runt bland tusentals bilder går väldigt smidigt numera och man ser sällan tomma tumnaglar som inte har hunnit laddas in.

 

Tweaks

Grafikkort inställningar

– Hur ser man om grafikkortet stöds?

Gå till menyn > Redigera > Inställningar

lightroom-6-prestanda-00.JPG

 

Välj fliken Prestanda och här ser du om grafikkortet är aktivt och GPU-accelerationen påslagen.

lightroom-6-prestanda-02.JPG

Klicka på > Systeminformation enligt bild ovan för att få upp fönstret nedan med mer information om ditt grafikkort och annat matnyttigt om annan hårdvara.

lightroom-6-prestanda-05.JPG

OBS!! Ett felmeddelande visas om grafikprocessorn(GPU:n) inte supportas.

Ibland kan det vara användbart att kunna stänga av funktionen att använda grafikprocessorn för att t. ex. utesluta fel på grafikkortet under felsökning.
Stäng då av funktionen genom av avmarkera Använd grafikprocessor.

 

Automatisk förhandsvisnings-storlek

Det finns en ny automatisk inställning för förhandsvisning som skapar förhandsvisningar i den maximala storleken som fungerar på din skärm. Detta ökar effektiviteten eftersom inga onödiga pixlar genereras.

Du aktiverar den genom att gå via menyn > Redigera > Kataloginställningar

lightroom-6-prestanda-01.JPG

 

Välj fliken > Filhantering > ändra till Auto som bör hitta rätt maxstorlek för din skärm. I mitt fall 2560px – se nedan..

lightroom-6-prestanda-03.JPG

 

Summering

Förvänta dig inte att allt i nya Lightroom skall fungera mycket snabbare än tidigare versioner. Det är nämligen bara i framkallamodulen GPU:n används.
Se över vilken hårdvara du har och om den verkligen supportar GPU-acceleration.
Och sist men inte minst – gör som jag – hoppas att de jobbar hårt med kommande prestandaförbättringar.

 

8 Kommentarer

 1. Tack för bra info! Har i dag 8gb internminne men ser att jag kan uppdatera till 16gb. Hur mycket tror du det gör vid hastigheten?
  Hälsningar
  Gert

  • Hej Gert

   Svårt att svara enkelt på den frågan. Det beror på om du brukar ha annat igång samtidigt som Lightroom, t. ex. Photoshop.
   Om det idag går trögt för Lightroom på din dator är det hur som helst alltid bra med mer internminne.

   Välkommen till bloggen!

   Thommy

   • Upplever att framkallningsmodulen har blivit något snabbare, men biblioteket går långsamt, särskilt efter att katalogen gjorts om vid uppdateringen. Det är riktigt irriterande men verkar bara vara första gången man tar fram förhandsvisningarna.
    /Gert

    • Hej Gert

     Jag har läst i diverse forum att många upplever samma sak som dig. För egen del fungerar biblioteket bra efter uppdatering. Får verkligen hoppas att Adobe snart löser dessa irriterande problem som många nämner.

     Thommy

 2. Hej
  Mitt grafikkort, inbyggt på moderkortet, stöds inte. Är det lönt att köpa ett separat och ska det då helst vara på 2GB?

 3. Jag har ett problem, jag har köpt Lightroom 5 innan och nu har jag uppdaterat till Adobe CC, men när jag laddar ner programmen får jag bara LR5 inte cc. Photoshop är inga problem. Jag har nog försökt med allt men nu ger jag upp. Har du något förslag? MVH Jonny

  • Hej Jonny

   Du gör kanske samma fel som jag gjorde?
   Öppnar du Lightroom via den gamla LR5-genvägen/ikonen? Då startar nämligen gamla 5:an.
   Jag var tvungen att skapa en ny genväg och leta upp Lightroom CC:s exefil.

   Hälsningar
   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: