Lightrooms jämförelsevisning

Inlägg av den 19 apr, 2015 | 2 kommentarer

Jämför dina bilder

 

Ibland vill man jämföra en rad bilder för att göra urval av någon typ. Man vill kanske jämföra en serie liknande bilder för att hitta den med bäst skärpa och då är jämförelsevisningsläget ett ypperligt hjälpmedel.
Man ser bilderna sida vid sida och bestämmer vilken bild som skall användas, visas eller kanske ges till en kund.

Du kommer åt jämförelsevisningsläget snabbast med kortkommando C. Du kan även klicka på jämförelsevisningsikonen på verktygsraden – se nedan…

LR-jämförvisning-01.JPG

Du kan även gå via menyn > Visa > Jämför

 

LR-jämförvisning-02.JPG

 

Innan du går till jämförelsevisningen väljer du vilka bilder du vill utvärdera. Det kan vara två bilder som du jämför eller valfritt antal.

 

Jämförelse – Steg för steg

1. Du markerar de bilder du vill ha med genom att hålla ner ctrl-knappen samtidigt som du klickar på en bild i taget. Eller så använder du shift-knappen samtidigt som du klickar på första och sista bilden i en serie/rad bilder.

 

LR-jämförvisning-03.JPG

2. Kortkommando C tar dig till jämförelsevyn nedan.

 

LR-jämförvisning-04.JPG

3. I jämförelsevyn ser du två bilder i taget som jämförs och de kallas för ”Markera” och ”Kandidat”. Markera är det fotot som du först utgick ifrån och markerade och som du vill jämföra med de andra bilderna.
Som du ser under jämförelsevisning är de andra bilderna i ditt urval markerade och fortfarande ”med i leken”.

 

LR-jämförvisning-05.JPG

4. Du ser även i filmstrippen vilken bild som är Markera och Kandidat. Markerabilden har en liten vit ikon i högra hörnet och kandidatbildens ikon är svart.

 

LR-jämförvisning-06.JPG

5. Om du nu anser att kandidatbilden är bättre än markerabilden, kan du enkelt byta plats på dem genom att använda kortkommando neråtpil eller klicka på växla-knappen i verktygsfältet. Se nedan…

 

LR-jämförvisning-07.JPG

 

6. Om vi nu skall jämföra skärpa i bilden kan vi zooma in med ett musklick i bilden när muspekaren ser ut som ett förstoringsglas med ett plus-tecken i. Fungerar även att zooma med kortkommando Z eller mellanslag.
Och även i verktygsfältet finns en dragreglage för zoom.

 

LR-jämförvisning-08.JPG

 

7. Beroende på om du har zoomningen låst eller ej zoomas bägge bilderna samtidigt eller ej. Vill du att zoomningen skall ske i bägge bilder samtidigt ser du till att låset är i låst läge innan du zoomar. Se lås i bilden nedan..

 

LR-jämförvisning-09.JPG

 

8. Om nu kandidatbilden inte är i klass med markerabilden hoppar du till nästa kandidat genom att använda kortkommando högerpil eller klicka på högerpil i verktygsfältet.

 

LR-jämförvisning-10.JPG

 

9. Ditt urval är nu klart och du kan göra det du brukar med utvald bild t. ex klassificera, färgmarkera, flagga eller lägg till i någon samling.

K L A R T !!

 

6 användbara tips i jämförläget!!

 • Om du vill flytta inzoomad bild som är låst och för att hitta till samma ställe som i andra bilden. Håll ner shift samtidigt som du drar i bilden.
 • Genom att klicka på synkroniseraknappen får du bägge bilderna zoomade till samma läge.
 • Tänk på att du i jämförelsevisningsläget också hittar användbara verktygen för flaggning och färgetiketter.
 • Använd O för att snabbt avmarkera och ta bort markerabilden.
 • Ta bort sidopanelerna med Tabb-tangenten och mörka ner omgivningen med L när du är i jämförelseläget.
 • Du kanske undrar varför en av bilderna är oskarp. Kolla inställningar som t. ex. bländare på bägge jämförbilderna med I.

 

Summering

Jämförläget är riktigt bra när du skall göra urval av liknande bilder. Det kan vara lite krångligt och svårt att få grepp på hur markera och kandidat beter sig i början. Så mitt tips till dig denna veckan – lägg en halvtimme i veckan 3 ggr på att använda jämförläget med snabbkommandon. Väl spenderad tid som gör ditt framtida urval av bilder och arbetsflöde i Lightroom mycket snabbare.

 

2 Kommentarer

 1. Tack Thommy! Måste erkänna att jag varit dålig på att använda detta hjälpmedel, dumt eftersom jag ofta tar två eller fler bilder av samma motiv. Nu hoppas vi på Lightroom 6 i veckan som kommer, eller hur? Många fotohälsningar Erik

  • Hej Erik

   Du är inte den enda som använder jämförelsevyn för lite. Jag själv är en av dem 🙂
   Lightroom 6 hoppas vi kommer snarast!

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: