Fototips – Avtryckarteknik

Inlägg av den 21 feb, 2016 | 5 kommentarer

Fullända din avtryckarteknik

 

Ett av de mest självklara stegen i att ta ett foto är som vi alla vet att pressa ner avtryckaren.
Men visste du att detta självklara moment också ofta görs på ett felaktigt sätt och då ofta resulterar i bilder med rörelseoskärpa?
Alltför ofta ser jag hur, speciellt nybörjare, i princip slår ner fingret på avtryckaren och då självklart inte får en bild med högsta möjliga kvalitet.

Tack vare bildstabilisering och tillgång till höga ISO-inställningar har det gjort handhållen fotografering i svagt ljus greppbart, bokstavligt talat. Men även om dessa hjälpmedel finns är det viktigt att förstå värdet av rätt avtryckarteknik för att uppnå de skarpaste resultaten.

Så ett viktigt steg för att förbättra sin fotografering är att fullända avtryckartekniken. Det kan tyckas fånigt att en så enkel sak som att trycka på en knapp kräver övning men gör man detta fel kan det äventyra fotoresultaten.

avtryckarfinger

 

 

Problemet som uppstår vid felaktig avtryckarteknik är rörelseoskärpa. Den mänskliga faktorn inblandad i en knapptryckning flyttar ofta kameran medan exponeringen pågår. Detta resulterar i en oskarp bild. För att undvika detta försök att hålla en relativt snabb slutarhastighet. Alla inställningar från en 1/125 eller högre bör hålla bilden opåverkad av trycket från fingret. Men ibland kan du inte använda en så snabb hastighet och då är alternativet att sätta kameran på ett stativ.

På digitalkameror finns det en mellannivå i avtryckaren. Om du trycker ner avtryckaren halvvägs kommer kameran beroende på inställning utföra vissa funktioner. Vid användning av automatiska inställningar kommer kameran att justera autofokusen och ställa in den till vad den anser det borde vara. Du kan förhandsgranska den här inställningen genom sökaren och du kan bestämma att kamerans kalkylering är fel och då välja att inte ta bilden.
Tryck ner avtryckaren halvvägs och kameran bör fokusera objektet. Så länge du inte lyfter fingret bör kameran inte ändra fokus som sattes förrän du helt trycker ner knappen för att ta ditt foto.

 

Avtryckarteknik

Oavsett hur stabilt du håller eller monterar din kamera så kan avtryckningen orsaka en rörelse. Men det finns ett antal tekniker som kan minska detta. Som en rutin, lär dig använd rullande avtryckarteknik, rulla fingret över knappen i stället för att trycka ner. Detta kan kännas konstigt i början, men med övning kan det göra en betydande skillnad. Börja med att placera pekfingret precis framför och genom att knappt röra avtryckarknappen (se bilden nedan). Sedan, samtidigt som du håller trycket, rulla fingret över avtryckaren.

finger_roll_kamera

Gör ett försök. Resultatet är en mycket jämnare nedtryckning utan ryck eller hack.
Ett annat knep är att använda seriebildtagningsfunktion. Genom att trycka, hålla avtryckaren och ta 2-3 bilder per gång ökar chansen att åtminstone en bild blir skarpare än de andra.
Jag använder själv oftast seriebildstagning och i de flesta fallen blir bild nummer ett oftast oskarpast av någon anledning. Då har jag två andra bilder kvar att välja på.
Blunda inte medan du trycker på avtryckaren. Många blinkar i väntan på exponeringen. Titta genom sökaren så länge som möjligt. Detta hjälper till att kontrollera handrörelsen och stabiliserar kameran. Bry dig inte om att spegeln/slutaren skymmer sikten under exponering.

Tro det eller ej men det inte alltid så självklart för en person att röra sig sitt finger i varje given situation. Den mänskliga kroppen är en vätskefylld enhet och minsta rörelse kan påverka hela kroppen. Det finns inget sätt att komma runt detta mer än att öva upp tekniken så mycket som möjligt. Koncentrera dig på din hållning och styrka när du flyttar avtryckarfingret. Prova olika fingrar och olika arrangemang med armarna för att bestämma vilken ställning som fungerar bäst för dig.

Det är också i sammanhanget viktigt hur du håller i din kamera för att motverka eventuell rörelseoskärpa i samband med avtryckning.
Lär dig mer om hur du håller i kameran här.

Om du hamnar i en situation där du inte kan få kontroll på rörelseoskärpa oavsett vad du gör, överväg då att trycka av utan att vidröra kameran överhuvudtaget. Det finns fjärrutlösare tillgängliga för de flesta kameror. Du kan också använda timerfunktionen i kamera. Ställ in timern på tre sekunder så att din kamera hinner stanna upp i rörelse mellan knapptryckningen och själva tagningen.

 

Summering

Även om en knapptryckning kan verka vara en enkel uppgift hjälper det faktiskt att använda lite finess och eftertanke i samband med avtryckningen. Var uppmärksam och fokuserad nästa gång du trycker av och du kommer att ha bättre kontroll över slutresultatet. Inlärning av avtryckarteknik i förväg kommer att löna sig när du hittar det perfekta motivet.
Hemligheten är att utveckla en rutin och sedan hålla fast vid den.

 

5 Kommentarer

 1. Tack för dessa tips! Man tror kanske att man är ”gammal och van” men man kan lära sig nya saker även på ”gamla dar”.
  Fortsätt ditt fina jobb med bloggen!

  • Hej Arne

   Detsamma gäller mig – lär mig ny saker hela tiden.
   Och speciellt när jag letar källor och material till inläggen jag skriver.

   Tack för kommentaren och välkommen till bloggen!

   Thommy

 2. Tycker dina tips är ovärderliga, det man tycker är självklart själv visar sig oftast kunna förbättras med tips från någon annan. Ser fram emot nya aha-tips från dig.

  Ralf A

  • Hej Ralf

   Roligt att det ger aha-upplevelser och tack för den trevliga kommentaren.
   Välkommen till bloggen!!

   Thommy

 3. Hej Thommy. Tack för tips. Tränat lite. Fick en AHA känsla direkt. När halva trycket görs ökar min koncentration aut. Och det blir stabilare, Med rullande trycket behålls stabiliteten. Fick ändra på fingersättningen lite, så den kom rakt framför trycket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: