Fokusera på ögonen

Inlägg av den 7 feb, 2016 | 0 kommentarer

Öga för fokusering

 

När du tittar på en person är förmodligen det allra första du märker deras ögon. Det är naturligt att försöka få ögonkontakt med andra människor. Och vi gör även detta med husdjur och alla levande djur. Att lägga fokus på ögonen gäller allt från små insekter till elefanterna i djurparken. Detta är oerhört viktigt när du skapar bilder och du bör säkerställa att fokus är på motivets ögon. Tänk också på att om personen, djuret eller insekten är placerad i en vinkel att det är bäst att fokusera på ögat som är närmast kameran. Det är där vi tenderar att titta först.

porträtt_ögon

 

När du fokuserar på motivets ögon gör då ditt bästa för att fokusera på iris – den färgade delen av ögongloben. Detta är särskilt viktigt om du tar ett närbildsporträtt på människor där personens ansikte fyller större delen av bilden eftersom fokusområdet då blir mycket mer märkbart. Om du fotograferar med en stor bländare och har kort skärpedjup kan du ibland missa fokus och istället får ögonfransarna fokus och ögongloben lite suddigt.

 

Ögonblänk

 

”Catchlight” som det kallas på engelska är den lilla gnistan som tillför liv till ögonen. När du fotograferar en person med en ljuskälla framför, får du oftast en återspegling av detta ljus i ögat, vare sig det är din blixt, sol eller något annat starkt reflekterande i ögat. Ljuset reflekteras på ytan av ögonen som ljusa högdagrar och tjänar till att väcka uppmärksamhet på ögonen. Större ytor ögonblänk från en reflektor eller studio-softbox tenderar att vara mer attraktiva än små ögonblänk från en blixt.

blåmes_ögon

 

 

Hur kan du göra ögonblänk i dina porträttbilder?

Det finns två huvudsakliga sätt – gör det i kameran genom att styra belysningen under dina tagningar eller i efterbehandlingen. Och här är några bra artiklar som beskriver bägge sätten.

Tips hur du skapar ögonblänk – Kort introduktion till ögonblänk. Endast det allra nödvändigaste från ephotozine.

5 saker du bör veta om ögonblänk – Detta är en utmärkt introduktion till grunderna i fotografi med ögonblänk i åtanke. Beskriver de största faktorer som påverkar resultatet av dina ögonblänk.

Hur du hanterar ögonblänk och reflexer från glasögon i porträttfotografering – En kort artikel men det tar upp frågor som kvaliteten på dina ögonblänk. Vad är den idealiska resultat och hur får man det? Dessutom du hanterar motiv som bär glasögon?

Använd gaffatejp att skräddarsy och finjustera ögonblänken i motivets ögon – När du känner dig bekväm med grunderna kan du börja skapa och vara mer kreativ med ögonblänken. Den här artikeln går in i detaljer i att använda gaffatejp för att skapa specifika former på ögonblänken.

 

Konsten att lägga in ögonblänk i efterbehandling

Ibland blir det av en eller annan anledning inte de ögonblänk som du tänkte dig i ditt foto. Det finns då sätt att lägga till egna ögonblänk i efterbehandlingen. Här är några artiklar om det.

Ögonblänk i porträtt – Denna grundläggande handledning beskriver vad du kan göra i Photoshop eller Elements när du är ute efter att lägga till några ögonblänk i efterbehandlingen. Grundläggande och lätt att följa i handledning med skärmbilder gör det enkelt att följa.

Hur du skapar ögonblänk i motivets ögon med Lightroom – Om du använder Adobe Lightroom då denna artikel något för dig. Det är beskrivet i en äldre version Lightroom 3 men ändå lätt att följa och den innehåller också ett par videoklipp. Bäst av allt är de har den ursprungliga RAW-filen som du kan ladda ner och använda så att du kan få exakta resultat, testa själv och lära dig hur det är gjort.

 

Summering

Dessa artiklar hjälper dig att komma igång, men som med de flesta saker i fotografi, ju mer du övar tekniken, desto bättre resultat får du. En hel del av porträttfotografer tillbringar år att finslipa den stil av ögonblänk som de gillar. Förhoppningsvis kommer du att hitta din egen stil och bli skicklig i att skapa den perfekta porträttbilden!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: