Tankar kring en bild #22 – Vårhallarna

Inlägg av den 11 jun, 2015 | 0 kommentarer

Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/e/8/c/thommyandersen.se/httpd.www/wp-content/plugins/click-to-tweet-by-todaymade/tm-click-to-tweet.php on line 243 Warning: Undefined variable $handle_code in /customers/e/8/c/thommyandersen.se/httpd.www/wp-content/plugins/click-to-tweet-by-todaymade/tm-click-to-tweet.php on line 243

Vårhallarna – Simrishamn

 

Det är alltid lika roligt att åka på fotoresa och veckans bild kommer från just en sådan tillsammans med vår fotoklubb VTK Foto. Vårhallarna var en riktigt positiv överraskning och kanske det bästa tillfället vi fick i form av växlande molnighet och ljus som gav dramatik i molnen.

Konfrontationen mellan berggrund och vatten blir alltid dramatisk och man ser tydligt hur tid, hav och sand har polerat stenbumlingarna i förgrunden. Färgen och formen på dessa skiljer sig helt från de andra stenpartierna.
Påminner nästan om smörkola och man kan riktigt ”känna” ytan som slät, blöt och kall formad av havet som skvätter upp och speglar sig på ytan.
Det som är huvudtemat i denna bild är struktur av olika karaktär där känseln är sinnet som stimuleras mest efter synsinnet.

Känsel räknas som ett av de klassiska fem sinnena men är inte ett entydigt begrepp. När man talar om känsel så innefattar det både beröring, tryck och temperatur samt smärta vilket innebär att känsel är ett samlingsuttryck för många sinnen. I dagligt tal menar man hudsinnet. – wikipedia –

Hur många olika känslor kan du ”känna” i bilden?

 

 

 

vårhallarna.jpg

 

Provade att göra en svartvit version eftersom strukturer ofta framträder bra i svartvitt.
Vilken föredrar du?

 

vårhallarna-svartvitt.jpg

 

Jag valde en ganska lång slutartid på 15 sek och till min hjälp hade jag ett gråfilter. Fick därmed en större slät yta av havet som gav kontrast och blev rak motsats till strukturerna i stenpartierna.
Där vattnet möter land suddas konturerna ut av den dis som lång slutartid bidrar till. Det gör att det inte blir tvära avbrott och skarpa övergångar och en behagligare färd för ögat genom bilden.
Och jag positionerade mig så att stenarna i förgrunden fördelades jämnt ut i nederdelen av bilden. De bidrar till att förankra bilden och skapar en liten halvcirkel.

I bilden finns en del linjer av olika sort och där den markanta och raka horisontlinjen är mest framträdande. Men du hittar även diagonaler och zickzack.

Släta ytor i kombination med element av karaktären grov struktur brukar ge bra möjligheter att komponera vidare på. Läs mer om bildelementet struktur i tidigare inlägg här

Bilden är beskuren en del och mestadels för att filterhållaren till Cokin var synlig i alla hörn och måste klippas väck.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Sigma 24-70 f/2.8

15 sek

f/22

ISO50

27 mm

Gitzo stativ & RRS

Gråfilter

 

Plats och tid:

Vårhallen – Tobisviken – Simrishamn

30:e augusti 2014 09:12

 

 

Summering

Leta efter sätt att fotografiskt berätta hur ett ställe eller motiv känns rent fysiskt. Det bidrar till att fånga betraktaren och mentalt föra henne/honom till platsen eller vara närvarande.

Tänk också på hur du kan få olika strukturer att samspela. Som i detta fall, släta ytor i kombination med grova ytor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: