Ny Lightroomversion med ny funktion för panorama

Inlägg av den 31 jan, 2016 | 2 kommentarer

Nya funktioner i Lightroom

 

Lightroom har i dagarnas kommit ut med en uppdaterad version kallad CC 2015.4/6.4.
Den största förändringen i Lightrooms gränssnitt och som man direkt kan ha nytta av är en hjälpfunktion för panoramasammanfogning.
Men även diverse andra och inte direkt synliga förändringar är gjorda i denna nya release vilket vi börjar att titta på.

Några av viktigaste uppdateringarna i nya release enligt mig är följande.

 • Sammanslagningprocessen av panoraman ska gå ungefär dubbelt så snabbt som i Lightroom 6.3 – prestandaförbättringar är alltid bra
 • Förbättrad kvalitet när du använder funktionen automatisk upprätning och Upright ”Nivå”-läget
 • Man kan nu ange platsen där fotona lagras när de hämtas från Lightroom mobile eller Lightroom webb i inställningspanelen eller kontextuellt i Mapp-panelen
 • Miniatyrbilderna uppdateras mycket snabbare när man kopierar och klistrar in bildinställningar i läget stödrastervisning
 • Bilder laddas snabbare i biblioteksmodulen när du är inzoomad och navigerar runt bland bilderna

 

Du kan läsa mer om nya Lightroomversionens förändringar, stöd för nya kameror, nya linsprofiler och rättade buggfixar på Adobes hemsida här.

 

Gränsförvrängning i panoramabilder

 

Om du har provat funktionen fotosammanfogning till Panorama i Lightroom så har du också upptäckt att det skapas vita oregelbundna kanter runt panoramabilden. Se nedan..

Lightroom-ny version-01a

 

 

Man kan använda funktionen ”Beskär automatiskt” som beskär bort de ojämna vita kanterna i det sammanfogade resultatet. Problemet med det är att delar av bilden som man kanske vill ha med försvinner.
När du använder ”Beskär automatiskt” kan du i den färdiga sammanslagna bilden alltid gå tillbaka till verktyget beskär om du önskar göra beskärningen ogjord.
Alternativet är också att spara bilden med de vita kanterna kvar och i annat program klona bort dessa.

Lightroom-ny version-01a_2

 

 

Med den nya funktionen ”Gränsförvrängning”, förvrängs det sammanslagna resultatet så att det fyller de rektangulära bildgränserna, vilket medför att mer bildinnehåll bevaras.
Den nya funktionen består av ett reglage som förvränger från värdet 0 till 100. När du drar reglaget till höger försvinner mer och mer av de vita kanterna och du avgör själv när förvrängning är klar.
Jag har testat på ett par panoramasammanslagningar och resultatet blir riktigt bra så långt jag sett hittills.

Lightroom-ny version-01a_3

 

Så här går det till live

LR_warp_1000x400

 

 

Summering

Med nya versionen av Lightroom kan du nu välja ta bort ojämna vita panoramakanter med tre olika metoder.
– Beskärning
– Klona i externt program
– Förvräng med Gränsförvrängning – NY

 

 

2 Kommentarer

 1. Intressant uppdatering till panoramafunktionen. Jag håller inte med om en sak när du skriver ”Problemet med det är att delar av bilden som man kanske vill ha med försvinner för gott.” när du beskriver beskär automatiskt. När jag har använt panoramafunktionen sen den kom till Lightroom har det varit så att det varit en icke destruktiv beskärning av den sammanslagna råfilen. Jag var tvungen att kontrollera detta efter uppdateringen när jag läst ditt inlägg. För mig blir det en helt vanlig beskärning fast den sker automatiskt vid sammanslagningen. Går jag till beskärningsverktyget finns de ojämna kanterna kvar.

  • Hej Johan

   Tack för klargörandet och välkommen till bloggen!
   Man kan som du säger i efterhand med den sammanslagna bilden gå till beskäraverktyget och få tillbaka de vita kanterna.
   Det jag menar i texten, är att genom att man beskär bort de vita kanterna så tar man också bort annat som man kanske vill ha kvar.
   Det är dock inte borta för gott utan går att hämta tillbaka. Felformulerat av mig och rättat i texten 🙂

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: