Nyheter i Lightroom CC & 6 – Panorama

Inlägg av den 17 maj, 2015 | 0 kommentarer

Nya funktionen panorama

 

Panorama är ett av mina favoritformat. Av någon anledning gillar jag att titta på breda bilder och jag tror inte jag är ensam. I mitt inlägg om seende kan informationen om hur vi ser kanske förklara varför vi människor föredrar bredbild.

– Är du som jag och ofta glömmer av att använda panorama i fotograferandet? Det får bli ändring på det nu när man kan sätta ihop bilder till panorama direkt i Lightroom.

Många gör panorama från Lightroom via Photoshop genom att högerklicka > Redigera i > Lägg samman till Panorama i Photoshop. Att öppna Photoshop enbart för att skapa panorama behövs alltså inte längre om man nöjer sig med den nya panoramafunktionen i Lightroom CC/6.
Funktionen är precis som nya HDR ganska enkel med få justeringsmöjligheter men gör ändå ett alldeles utmärkt jobb.
Resultatbilden blir precis som i fallet med HDR en DNG-fil som du kan fortsätta jobba med i framkallamodulen precis som vilken RAW-bild som helst.

 

Vad är en panoramabild?

Alla har kanske inte har provat panoramatekniken så här kommer en kort förklaring.

Ibland vill man få med en mycket större del av ett område än vad som kommer med i en enkel exponering. Det kan till exempel vara ett landskap uppifrån en utsiktsplats. Man kan lösa det genom att ta två eller fler bilder som överlappar varandra i sidled. Sedan klistrar man ihop dem i valfri panoramafunktion.
Vill du lära dig mer om panorama – kolla in den här enkla steg för steg-beskrivningen.

Och här en utmärkt nybörjarguide i videoformat

 

Så här gör du i Lightroom

1. Markera de bilder du vill slå samman till en panoramabild

lightroom-6-panorama-00.JPG

 

2. Gå sedan via meny > Foto > Fotosammanfogning > Panorama

lightroom-6-panorama-01.JPG

 

eller högerklicka i någon av bilderna och välj Fotosammanfogning > Panorama eller allra snabbast via kortkommando Ctrl+M

lightroom-6-panorama-02.JPG

 

3. Fönstret för panoramafunktionen öppnas och en förhandsvisning genereras

lightroom-6-panorama-03.JPG

 

4. Förhandsgranskingsfönstret kan sträckas ut och göras större för att bättre se resultatbilden genom att dra med muspekaren i valfritt hörn.
Som ni ser i exemplet nedan så är de två inställningarna ”Välj projektion automatiskt” och ”Beskär automatiskt” ikryssade. Lightroom kommer ihåg och använder inställningarna från förra gången jag gjorde panorama.

lightroom-6-panorama-04.JPG

 

5. Om man tar bort valet ”Beskär automatiskt” kommer Lightroom att överlåta till dig själv att beskära bort de vita delarna i bilden.  Dessa vita områden är resultatet av att man lappar ihop bilderna och inte kan täcka hela formatet. Se nedan …

lightroom-6-panorama-05.JPG

 

6. Lightroom brukar göra ett bra val när det gäller inställningen projektion. Det finns tre alternativ som du ser nedan – Sfärisk, Cylindrisk och Perspektiv. Det allra bästa är prova sig fram själv och se resultatet genom att testa alla tre.

lightroom-6-panorama-07.JPG

 

7. När du är nöjd klickar du på knappen Sammanfoga och slutresultatet kan efter lite justeringar i framkallamodulen bli som bilden nedan.

lightroom-6-panorama-10.JPG

Större version..

lightroom-6-panorama-10.JPG
Tips!

Tänk på att panorama behöver inte alltid göras med tre eller fler bilder utan kan göras med två exponeringar.

Precis som med HDR-funktionen kommer inte alla justering gjorda på individuella bilder med över i panorama-processen. Och det är den aktiva(ljusaste av de markerade, se bild nedan) av bilderna du vill göra panorama av som tar med sig inställningarna till panoramafunktionen. De justeringar som inte kommer med är följande:

  • Lokala justeringar
  • Röda ögon
  • Fläckborttagning
  • Räta upp
  • Beskär
  • Objektivkorrigeringar

Jag rekommenderar därför att göra panoramat först och sedan göra justeringarna i framkallamodulen.

lightroom-6-panorama-11.JPG

 

En annan sak som kan vara värt att veta om aktiv bild(ljusaste av de markerade) vid urvalet är att det är den bilden som panoraman använder till sitt namn. Plus att den ligger till -pano efter bildnamnet.

Skapa panorama i bakgrunden utan att öppna panoramadialogen genom att använda Ctrl+Skift+M.
Och medan panoramat skapas i bakgrunden kan du göra annat i Lightroom

lightroom-6-panorama-06.JPG

 

 

Summering

Gå ut och fånga hela vyn från ditt favoritutsiktsplats och prova sedan nya panoramafunktionen i Lightroom CC/6. Och ett litet knep om du vill vill täcka en extra bred panorama men bilden blir väldigt långsmal är att ta stående bilder och slå samman. Läs gärna igenom steg för steg-guiden i länken i inlägget så du inte glömmer någon viktig inställning när du tar bilderna för ditt panorama.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: