Vattenstämplar – använder du dem?

Inlägg av den 15 feb, 2015 | 2 kommentarer

Hur och varför använder vi vattenstämplar?

Tidigare har jag alltid associerat vattenstämplar med att skydda bilder från stöld och ett sätt att märka dem som dina. Men är detta verkligen relevant och hur svårt är det att ändå stjäla en bild och sedan klona bort vattenstämpeln?

Det är väl snarare bara så att man fördröjer tiden det tar för bildtjuven att kunna använda bilden utan stämpel. Jämför det med när man skyddar hemmet med kraftiga lås och kanske larm. Alla dessa hinder försvårar för tjuven men om han verkligen vill kommer han till slut in.
Och skall man vara helt säker på att tjuven inte kommer in skall man inte ha något boende eller värdefullt hemma. Lika lite som att man skall lägga ut sina värdefulla bilder på internet. Och speciellt inte i högupplösta användbara värdefulla bilder. Lite hårddraget kanske men ni förstår poängen…

Och det finns väl inget som kan försämra en bra bild så mycket som en stor blaffa rätt över bilden som man ser med jämna mellanrum på internet och i exemplet nedan.

copyright_1

 

Föredrar denna variant av vattenstämpel – eller vad säger ni?

 

copyright

 

– Men är vattenstämplar helt oanvändbara då?

Nej då! men genom att använda dem smartare kan vi hitta andra användningsområden och även fortsätta försvåra och krångla till det för bildtjuvar! Att till 100% stoppa tjuveri kan vi glömma tillsvidare.

 

Användningsområden

Marknadsför dig själv och dina foton

Vattenstämplar kan bidra till att öka din genomslagskraft och sälja in dig själv, ditt företag, hemsida, portfolio mm. Genom att lägga till en diskret men talande vattenstämpel i form av text eller logotyp eller en kombination av dem får du mer reklamtid på internet.

Och skulle någon vilja ”låna” din bild och lägga ut den på t. ex. sin blogg ökar det din synlighet än mer. Speciellt om du har en liten diskret vattenstämpel som den där ”någon” inte orkar ta bort.

 

Print, Bildspel och Webb i Lightroom

Du kan använda din vattenstämpel när du skapar i Lightrooms moduler print, bildspel och webb. Användbart på många olika sätt i dessa 3 moduler.

 

Export och publiceringstjänster

Även här kan du nyttja dina vattenstämplar. Om du t. ex. vill ha en specifik slags logotyp eller text på dina bilder du delar på facebook så är detta användbart.

Och alla funktioner i exportmodulen har tillgång till dina vattenstämplar – bränn till cd, exportera till DNG, email osv.

 

Inramning

Du kan även använda vattenstämplar till inramning i Lightroom. Mer om det i kommande inlägg.

 

 

Skydda dig själv

Idag finns det andra och mer sofistikerade metoder att skydda sina bilder än att fullt förlita sig på vattenstämplar och här är några tips:

TinEye

TinEye är en omvänd bildsökmotor. Du kan skicka in en bild till TinEye att ta reda på var den kom ifrån, hur den används, om modifierade versioner av bilden finns, eller att hitta senare versioner med högre upplösning.

TinEye är den första bilden sökmotorn på webben som använder bildidentifieringsteknik i stället nyckelord, metadata eller vattenstämplar. Det är gratis att använda för icke-kommersiellt sökning. – källa Tineye –

Och här hittar du en väldigt bra genomgång hur du kan använda alternativa sätt att skydda dina bilder. Sidan beskriver två unika sätt att förhindra bildstöld så som dolda lager – hidden layers och dela upp bilden i många bilder, kallat tiling.
Tänk också på att en snabb bildsökning på Google kan hjälpa dig att spåra var din bild har delats.

 

Hur gör man en vattenstämpel?

Det är en ganska enkel process och i nästa veckas inlägg kommer beskrivning på hur man gör det i Lightroom 5.
På internet kan du dessutom enkelt hitta ett antal gratisverktyg för att skapa vattenstämplar.

Här hittar du en lång lista på ett antal rekommenderade program.

 

 

Summering

Vattenstämplar kan inte lösa bildstöld utan kan snarare utgöra ett hinder som försvårar för stunden. Använd hellre vattenstämplar till något mer användbart som marknadsföring, inramning, bildspelslogotyp etc..
I kommande inlägg kommer vi att gå igenom vattenstämpeln och dess funktioner i Lightroom 5..

Vilken variant av vattenstämpel föredrar du själv och har du några exempel att dela med dig av? Kommentera gärna ..

 

2 Kommentarer

 1. Bra, ser fram emot fortsättningen! Jag har använt tekniken men slutat, så fult! Däremot använder jag stämpelfunktionen i Lightroom i jul- och sommarhälsningar till mina kunder (jag har inte Photoshop). Fungerar faktiskt riktigt bra!

  Många fotohälsningar

  Erik

  • Hej Erik

   Tack för kommentaren och jättebra tips att inkludera julhälsning i stämpelfunktionen.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: