Tankar kring en bild #5 – Barken Viking

Inlägg av den 5 feb, 2015 | 12 kommentarer

Barken Viking – Göteborgs pärla

 

Barken Viking och Skanskahuset är några av Göteborgs mest kända sevärdheter och denna kalla eftermiddag i april provade jag för första gången att fota dem från hisingssidan.

Jag började gå längs den gamla bryggan under Götaälvbron och provade mig fram med flera varianter av liggande och stående bilder. När man går runt och spanar och komponerar skall man inte spara på krutet. Prova liggande och stående format, olika och udda vinklar, lång och kort exponeringstid, låg och hög betraktningsvinkel.

Det jag egentligen var ute efter var att få med Götaälvbron, Skanskahuset och Barken Viking i en och samma bild. Men det jag gjorde och kom fram till var att eftermiddagsljuset i Skanskahusets fönster med dess reflektioner skulle göra sig bra med lång exponeringstid och få reflektionen i vattnet mer effektfullt. Dessutom ville jag få med något i förgrunden och jag laborerade med olika träbitar som flutit in bland strandstenarna. Hittade en bit som nästan påminner om spetsen på en pil som dessutom pekar på motivet.
Positionen är ganska låg och med stativet väl förankrat bland stenarna i vattnet monterade jag mitt gråfilter och graderade gråfilter och nedan ser ni resultatet.

 

barken-viking

 

Det som gör bilden tycker jag är solreflektionen i Skanskahusets fönster. Färgskalan som ligger åt det gråblå hållet stämmer väl överens med vad jag såg och hur det kändes. Trädetaljen tillför något ytterligare utöver stenarna i förgrunden.

 

Summering

Det lönar sig att ”jobba” med motivet och prova sig fram. Ser man något, lär det finnas något där man kan jobba vidare med. Tålamod och envishet är viktiga ingredienser du bör skaffa dig om du vill ta bra bilder. Allt för ofta har jag sett fotografer ge upp för tidigt och sedan stått där själv med perfekt blå timme och nymåne i uppgång.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Nikon 17-55mm f/2.8

 • 30 sek
 • f/20
 • ISO100
 • 17mm
 • Stativ – Gitzo + RRS
 • Cokin Gråfilter + Graderat gråfilter

 

Plats och tid:

Göteborg, Hisingen

8:e april 2012 18:46

 

12 Kommentarer

 1. Gillar bilden, den har mycket vackra färger och fin komposition med förgrunden. Det ska jag försöka från denna sidan med. Kul att man kan se dina inställningar och lära sig.

  • Tack Taina

   Kul att du gillar den!

   Thommy

 2. Det var verkligen en annorlunda komposition. Men den är väldigt fin tycker jag. Jag tillhör nog de som ger upp för tidigt.

  • Hej Marie

   Jag ger också upp tidigt ibland men har blivit bättre på att hålla mig kvar.
   Tack för kommentaren!

   Thommy

 3. Bra du skriver hur du tagit bilden. Då har man en chans att lära sig något.

  • Tack Fredrik

   Roligt att ge tips och idéer – hoppas det ger något!
   Tack för kommentaren!

   Thommy

 4. Är denna bild tagen innan eller efter dom byggde STCC-banan? Jag har för mig att jag kommer inte så långt utan det är ett staket i vägen. Jag får göra ett besök. Jag har alltid trott Frihamnen är ett stängt område.

  • Hej Mikael

   Jag vet faktiskt inte hur det är nu. När jag tog bilden gick det alldeles utmärkt att ta sig dit.

   Thommy

 5. Tack och Bra med en så utförlig beskrivning hur du gjorde bilden. Ser att du använde både ND ocg graderat filter. Har aldrig testat det men bra vid ljus solnedgångshimmel antar jag.
  /Ann-Marie

  • Hej Ann-Marie

   Det är inte jätteofta jag använder bägge filtren samtidigt men vid detta tillfälle blev det nästan nödvändigt med den ljusa himlen.
   Tack för din kommentar!

   Thommy

 6. Snygg bild. Gillar färskalan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: