Tankar kring en bild #31 – Vattenspeglingar

Inlägg av den 8 okt, 2015 | 2 kommentarer

Vattenreflektioner

 

Att fotografera speglingar och reflektioner i vatten är en av mina personliga favoriter. Fotot nedan är taget nyligen och samband med en resa till Ghent i Belgien. Kanalen i staden med dess vatten och olika färgglada hus som speglade sig möjliggjorde många olika varianter.

Det som bidrar till att göra den här typen av bilder så trevliga att se på är de 3 F:en i komposition – flöde, figur, färg.
Flöde – Se hur linjernas rörelse genom bilden flyter på och aldrig gör något abrupt avbrott. Allt är i runda mjuka drag utan skarpa kanter eller avslut. Det blir ett underbart flöde/flow i bilden.
Figur – Om du ser dig omkring i bilden och ger den tid så hittar du snart linjer som sammanbinds och man kan urskilja ögon, ansikten, figurer. Ser du de två ögonen överst i det mörka området som får delen att se ut som ett inkommande spöke? Det ljusblåaste partiet som skapar något ser ut som tre, fyra abstrakta ansikten som står och samtalar tätt ihop – utomjordingar – men in blue?
Färg – De olika områdena med dess stängda figurerna och de olika färgerna som vävs in i varandra i pusselliknande gränsområden.

Bilden ger en slags mänsklig och kanske till och med kroppslig känsla i dess mjuka runda linjer.
Eller varför inte live graffiti?

Se en större version här

vattenreflektioner.jpg

 

Vad är knepen för att lyckas med vattenreflektioner?

1. Det måste vara en aning rörelse i vattnet – inte för mycket eller för lite rörelse!

2. Något bakgrunden som reflekterar och skapar figurer och färg. Färgglada eller kontrastrika byggnader ligger närmast till hands.

3. Rätt ljus som lyser upp det som reflekterar för starkare reflektioner.

4. Slutarhastigheten skall vara tillräckligt snabb för att frysa ögonblicket i reflektionen. Du vill helst ha starka och skarpa skiljelinjer som i bilden ovan. Det blir annars utsmetat och inte samma typ av bild.

5. Ofta tar man bild på ett större område för att sedan beskära och plocka ut det som ser bäst eller mest intressant ut.

6. Ta många bilder! Du kan inte vara beredd och tillräckligt snabb för att fotografera alla de figurer och linjer du råkar se. Det blir att hitta de bra resultaten i efterhand och lita på turen. Ta till exempel de två ögonen man ser i bilden. Inget jag såg på platsen.

7. Tänk på att justera bländare, beroende på vilken vinkel du har mot vattenspeglingarna, så att du får maximalt skärpedjup över hela bilden.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 24-70mm f/2.8

1/250 sek

f/9.0

ISO800

70 mm

Handhållet

 

Plats och tid:

Ghent – Belgien

1:e Oktober 2015 17:42

 

Summering

Leta upp färgglada kontrastrika byggnader eller annat spännande som skapar reflektioner nära vattendrag. Återkom vid flera tillfällen då du alltid kan skapa unika bilder och du aldrig får två helt identiska bilder. Glöm inte att vi fotograferar digitalt och dräm iväg ett antal bildserier med enda risk att fylla dina minneskort. Med fler bilder är chansen större att hitta små roliga fantasifigurer i reflektionerna.

Lycka till!!

 

 

2 Kommentarer

 1. Hei, da har jeg sett igjennom alle bildene og alle er shempefine, Og du er jo shempeflink og skulle hatt premie

  • Tack Kine

   Roligt att du gillar mina bilder och välkommen till bloggen!!

   Hälsningar
   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: