Tankar kring en bild #30 – Blåmesen

Inlägg av den 1 okt, 2015 | 4 kommentarer

Blåmesen landar

 

Även denna vecka ägnas bildtanken ett fågelporträtt. Denna gång är det blåmesen och en bild tagen precis innan den landar vid matbordet. Och detta är en av de bättre av en serie tagna i rask följd efter varandra.

För att ta bilder på snabbt flygande små fåglar som blåmesen gäller det att förbereda sig och preparera inställningar och annat.
Fokuserade i förhand på fågelbordet för att få rätt avstånd till blåmesen och där har jag lagt ut favoritfödan som jag vet lockar. Speciellt under de kalla årstiderna är det lätt att locka fåglar till matbordet.
För att komma nära har jag satt upp mitt gömsle på lagom avstånd till fågelbordet. Och detta några dar i förväg så att de inte blir för nervösa och hinner lära sig att gömslet inte utgör någon fara.

Slutartiden är ganska snabb på 1/1250-dels men ändå lyckades jag inte få till någon superskärpa. Personligen tycker jag inte det gör något och ibland kan jag tycka att jakten på perfekt skärpa går till överdrift. Viktigare är känslan i en bild. Se till exempel på Instagram där många foton ofta inte är tekniskt perfekta men förmedlar desto mer känsla.

 

Blåmes.jpg

Det som är mest talande för denna bild är balans. Se vilken perfekt balans blåmesen håller i luften inför landningen.
När man känner att en bild eller motivet i en bild är i perfekt balans blir den behaglig att titta på.

Bakgrunden är helt ren och innehåller inget som drar betraktaren till annat än blåmesen. Däremot hamnar den ljusa delen av bakgrunden perfekt bakom vingarna vilket gör dem mer kontrastrika.
Och färgskalan är enkel med endast gula och blå nyanser och toner.

Solreflexen i ögat är på plats och vingarna perfekt utspridda.
Eftersom jag tog en snabb serie bilder följd kan följa man hela landningen i sekvens och därför gjorde jag en så kallad triptyk. Och resultatet ser ni nedan.

blåmes-triptych.jpg

 

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Sigma 50-500mm f/4.0-6.3

1/1250 sek

f/6.3

ISO400

420 mm

Gitzo stativ med RRS

 

Plats och tid:

Rannebergen – min trädgård

31:e December 2009 14:07

 

Summering

Sikta på känsla före perfekt skärpa eftersom det väger tyngre. Och förbered dig ordentligt när du skall fotografera småfåglar. De gillar inte att bli överraskade med nya saker utan behöver en viss tillvänjningsperiod.

 

 

4 Kommentarer

 1. Trevlig triptyk , men jag tycker den är vänd åt fel håll. Jag läser alltid från vänster till höger och därmed blir serien fel.

  Hälsningar
  Björn

  • Hej Björn

   Tack för kommentaren och välkommen till bloggen!
   Jo, det ligger något i vad du säger. Flyger åt fel håll.
   Frågan är vad andra tycker om att manipulera verkligheten och spegelvända bilderna.

   Hälsningar
   Thommy

 2. Det finns ögonblick då det frysta verkligen är vid exakt den position som berättar varifrån rörelsen kommer men oftast blir det bara en excess i kamerautrustning, teknik och någonstans i det att det går att frysa det ögat inte ser. Om man jämför det med vatten så har vi ju en tendens att göra tvärtom , att dra ut på exponeringar så länge att det till slut bara återstår ett mjölkvitt ljus av det forna vattenfallet. någonstans så handlar det väl även här om att hitta den exakta brytpunkten för att beskriva rörelse som både beskriver och är estetiskt tilltalande

  • Hej Anders

   Bra synpunkter!!
   Kul att du nämnde just vatten.
   Var i Belgien förra veckan och passade på att fotografera en del. I kanalerna var det vid kvällningssolen mängder av färgreflexer och speglingar som skapade otroliga mönster.
   Då handlade det om att inte smeta ut dem utan snarare att frysa ögonblicket snabbt och med snabbast möjliga slutartid.
   Så olika tillfällen kan ge möjligheter för de som kan variera och anpassa sig till situationen.
   Ibland kan alltså skärpa vara nödvändigt för att fånga det man vill förmedla och då får känslan komma i andra hand.

   Hälsningar
   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: