Tankar kring en bild #3 – Hirtshals Fyr

Inlägg av den 22 jan, 2015 | 2 kommentarer

Fyren och vinden

i Danmark

Minns detta som mitt första försök att med vinden smeta ut förgrunden och göra så att den nästan ser ofokuserad ut.

I denna bild tycker jag helheten är viktig och ingen specifik del tar överhand. Himmelns kvällsfärger och moln, förgrundens utsmetade gröna gräs och den upplysta fyren i kontrast mot landskapet.

För att ta denna typ av bild krävs dels lite längre slutartid än vanligt men också gärna kompletterat med blåsigt väder. Jag använde ett graderat ND-filter för att jämna ut skillnaden mellan himmel och förgrund.

Bilden togs i nästan full storm kändes det som och jag var tvungen att se till att stativet var mycket väl förankrat – till och med i den grad att jag var tvungen att låna fotokompisens ryggsäck att hänga i stativkroken under kulhuvudet.

Se gärna i större version i galleriet här

hirtshals-fyr

Hirtshals fyr ligger nästan längst upp på västkusten i Danmark – Jylland . Och hit åkte vi med fotoklubben på vår första gemensamma längre tripp med övernattning 1:a september 2013.

Vår resa började med överresa med Stena Line till Fredrikshamn och redan där märkte vi att det lär bli blåsigt när vi skall ut och fotografera.

Första anhalt skulle vara den överblåsta fyren Rubjerg Knude men det blåste så in i norden att vi var tvungna att backa tillbaka och åka inåt landet istället. Fullt med sand rakt emot oss så det blästrade oss i ansiktet – vågar inte tänka på vad en blästring skulle gör med mina objektiv och frontglas.

När vi kom till boendet i Hirtshals var det däremot perfekt eftersom det var mer strandgräs än sand och att tiden fanns att komponera och testa sig fram till just denna bild på fyren.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 24-70 mm f/2.8

 • 1,3 sek
 • f/11
 • ISO200
 • 52mm
 • Stativ

 

Plats och tid:

Hirtshals Danmark

Första September 2013 13:18


Summering

När du åker på längre resor bör du tänka på vad man bör ta med sig i fråga om väder och omgivning
Och väder kan vara blåst, regn, värme, kyla = regnskydd  , extra batterier , putsdukar , blåsbälg mm.
Det går nämligen att ta väldigt fina bilder under oväder av alla de sorter om man bara förbereder sig både vad gäller kamerautrustningen och kläder.

Ta alltid med kamerapåse – går även bra med plastpåse i viss utsträckning för att skydda mot sand, damm osv..
Vattentäta säckar är något jag börjat använda när jag är ute på sjön – rekommenderas!!

 

2 Kommentarer

 1. Hei
  Fint bilde. Jeg hører nesten vinden som piper. Du skriver at du trenger lang lukkertid. Er det noen annen grunn enn å kunne bruke en liten blender som gjør at du bruker lang lukkertid, og selvsagt få litt uskarphet i bildet. Du har også gjengitt lyset i fårtårnet på en naturlig måte.
  Takk for at du deler kunnskap..

  • Hej Tore

   Tack för kommentaren och välkommen till bloggen!
   Enda anledningen till lång slutartid i detta fall är att få förgrunden oskarp och utsmetad. I vissa fall är ju slutartiden givetvis beroende på val av bländare också, som du säger.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: