Tankar kring en bild #23 – Fyren

Inlägg av den 18 jun, 2015 | 0 kommentarer

Fyren

 

Veckans val av bild är en svartvit version av tidigare visad fyr i Hirtshals.

Det blåste väldigt mycket kvällen när fotot togs och det syns i kanterna i bilden på gräset i överkant. Grässtrån och sand blåste omkring i luften och trappan täcktes delvis och var inbäddad av gräs och sand.

Ledande ljus och linjer i riktning mot ljusstarkaste delen i bilden på toppen av fyren kan sammanfatta kompositionen.

 

Svartvitt_26

 

Ledande ljus och linjer 

Riktningen mot fyren förstärks av att linjerna delar upp bilden i två mörka partier på var sin sida om trappan som gör att den ljusa trappan leder mot ljuset. Se bilden nedan…

Trappan och dess steg i riktning uppåt i bilden leder tankarna till något mer gudomligt i stil med trappan upp till pärleporten mot ljuset. Och utan att behöva vara religiös så är det ju hur vi förknippar gudomlighet och ljus med varandra.

Prova att tänka tvärtom, där riktningen är neråt och leder till hin håle och mörker. Vilken riktning känner man sig mest bekväm med? Upp mot ljuset till fyren uppför trappan eller nerför trappan ner mot mörkret. Om däremot mörkret ligger ovanför dig i t. ex otäckt mörka moln och oväder och du nertill hittar ljuset i form av t. ex. en varm eldstad, då är det dit du helst beger dig och även blickarna hos betraktaren av bilden.

 

hirtshals-fyr-01.JPG

 

Uddadelsregeln passar också in i beskrivningen på denna bild där de mest påtagliga vertikala stolparna som tillsammans med fyren består av tre komponenter.
Stolparna bidrar även till att rama in fyren på ett bra sätt.

hirtshals-fyr-02.JPG

 

Tredjedelsregeln delar upp bilden med himmel i övre tredjedelen och förgrunden i resterande del. Fyren ligger nära övre högra skärningspunkten.

 

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Sigma 24-70 f/2.8

30 sek

f/8

ISO320

48 mm

Gitzo stativ & RRS

 

Plats och tid:

Hirtshals – Danmark

31:e augusti 2013 21:10

 

 

Summering

I bilden kan flera olika kompositionselement och regler hittas.
– Ledande linjer
– Uddadelsregeln
– Ljus och mörker
– Tredjedelsregeln

Lär dig spela med ljus och mörker även som symboler för himmel och inferno. Vill du t. ex. öka dramatiken i en ovädersbild skall du mörka ner himmeln. Du kan säkert hitta fler mörker kontra ljus-effekter. Lägg gärna en kommentar om du har några bra tips!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: