Tankar kring en bild #18 – Urtidsbergen

Inlägg av den 7 maj, 2015 | 0 kommentarer

Förstenade urtidsdjur

 

Denna veckas bildtanke handlar om en bild tagen nära Manzanar –  Lone Pine – Kalifornien. I just detta område tog Ansel Adams en av sina berömda bilder Mount Williamson, The Sierra Nevada.
I närbelägna Lone Pine ligger kända Alabama Hills där man hittar mängder av konstiga sten/berg-formationer och landskapet i övrigt är väldigt vilda westernlikt. Därför har området använts flitigt i samband med inspelningar av westernfilmer. T. ex. Hopalong Cassidy-filmerna, Bonanza en även nyare och andra typer av filmer som Star Trek och Gladiator har delvis spelats in här.
I denna lilla filmsnutt får man en bra överblick över hur området ser ut.
Är ni i närheten någon gång rekommenderar jag verkligen en tur dit och givetvis till Manzanar med omgivning.

 

Tycker att bilden som jag valt för veckans bildtanke ger ett intryck av att vara tagen på en plats som inte tillhör denna värld. Det är något ödsligt och utomjordiskt över bilden och därför har jag valt att göra en svartvit version eftersom det ökar den känslan ännu mer. Lite skrämmande faktiskt! Se en större version här..

manzanar_2.jpg

 

Man kan även associera till urtidsdjur som förstenats i någon global naturkatastrof. Där ögat fortfarande är kvar, fast i form av en hålighet för oss fotografer att utnyttja för inramning av landskapet i omgivningen.
Utnyttja håligheter som dessa att fotografera igenom och rama in på naturlig väg.

Håligheten skapar en ögonform och däri finns struktur i form av stenar i berget i bakgrunden som fortsätter vidare i en vågform till vänster.

De olika graderna av grått från mörkaste i förgrunden till ljusast i bakgrunden skapar djup i bilden.

 

Min färgversion av veckans bild som du ser nedan ger ljus och en hel annan känsla till bilden. Plötsligt får vi liv och värme i området som tidigare var dött och öde.

Vilken gillar du bäst?

manzanar_1.jpg

Ofta lägger man solen i kanten på håligheter som denna för att få med solen stjärnformad. Se bilden nedan som jag tog vid samma tidpunkt, samma formation men i motsatt riktning mot solen.

manzanar_3.jpg

 

Tips – så skapar du solstjärnor!

Du har säkert sett många fina exemplar av bilder på solstjärnor men undrar kanske hur man gör.
I rätt sammanhang och omgivning kan de tillföra det där lilla extra som gör en bra bild ännu bättre.
Här är en artikel där du kan läsa mer om hur man gör.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Nikon 17-55 f/2.8

1/50 sek

f/20

ISO320

55 mm

Gitzo stativ & RRS

 

Plats och tid:

Manzanar – Lone Pine – Kalifornien

9:e november 2011 17:00

 

Summering

Leta håligheter och öppningar av olika slag i naturen som naturlig inramning. Solen kan enkelt göras stjärnformad och skapa något extra till dina bilder. Läs igenom artikeln i tipset ovan och lär dig det till nästa tillfälle du stöter på håligheter.
Och tänk på vad färgerna i din bild tillför för känslan i bilden. Vill du som i veckans bild förmedla något kallt och utomjordiskt kanske svartvitt passar bättre. Därmed inte sagt att bilden därför automatiskt blir bättre. Men det du vill säga med bilden, är sagt.

Om du gillar dessa och andra bildtankar, dela gärna med dig genom att klicka på dela-knapparna nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: