Tankar kring en bild #15 – Storlom

Inlägg av den 16 apr, 2015 | 2 kommentarer

Storlommen

 

Ännu en fågelbild i ”Tankar kring en bild” och denna gången representerad av storlommen.

Denna bild togs en tidig junimorgon under en trevlig fotoutflykt tillsammans med två vänner vid Surtesjön. En enastående soluppgång avslutades med att storlommen simmade förbi oss ganska nära strandkanten och jag lyckades fånga den i några bildserier.

Storlommen är inte direkt känd för att vara närgången utan tvärtom väldigt skygg, speciellt nära boet. Det som storlommen är mest känd för är sitt speciella läte och detta läte har nog alla hört, om inte på riktigt så i filmer. I folktron har lätet gjort att fågeln uppfattas som demonisk, olycksbådande. Ordet ”lom” är ett gammalt germanskt ord med betydelsen ”skrika, genljuda” (samma ord finns i begreppet ”lomhörd”).

Det som tilltalar mig mest i denna bild är symmetrin och enkelheten.

Symmetrin som skapas av den reflekterande vattenspegeln är så när som på huvudet nästan perfekt. Symmetrin hittar vi överallt omkring oss och ger en känsla av harmoni och balans.

“Symmetry is a vague sense of harmonious and beautiful proportion and balance”

 

storlom_1.jpg

Enkelheten i bilden förstärks av High Key-tekniken som använts här. High Key är när huvuddelen av bilden är i vitt och nästan överexponerad och då motivet framträder bättre. Läs mer om High Key i mitt tidigare inlägg här.

Att bilden gjorts svartvit har tagit bort distraherande färger och förenklat bilden ytterligare, men det vet vi väl vid det här laget.

”There is beauty in simplicity” 
– Gail Lynne Goodwin –

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D300

Sigma 50 – 500 f/4.0-6.3

 • 1/80 sek
 • f/7.1
 • ISO1000
 • 320 mm
 • Gitzo stativ & RRS

 

Plats och tid:

Surtesjön

21:e juni 2009 07:09

 

Summering

Försök se symmetrin i naturen eller omgivningen omkring dig när du fotograferar för att skapa ordning och reda. Använd den för att skapa en motpol till sin antagonist kaos och röra.
Att kombinera symmetrin med enkelhet ger en bild med en lugn och harmonisk känsla.

 

 

2 Kommentarer

 1. Jag saknar ord! Uppskattar jätte mycket dig i ditt sätt att dela med oss andra tankar kring bilder. I min ensamhet att få läsa om skapandet och tankar, om både utrustning och själva bilden gör mig det som jag saknar mycket – gemenskap. TACK <3

  • Hej Alexandra

   Tack för de fina orden!
   Roligt att det ger dig så mycket och välkommen till bloggen skall du vara!

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: