Tankar kring en bild #12 – Månsken

Inlägg av den 26 mar, 2015 | 0 kommentarer

Vinterkväll i månsken

Denna bild togs en kall vinterkväll och var en av de första gångerna jag använde mitt Nikon 14-24 f/2.8. Jag upplever att just detta objektiv får ljuskällor att bli mer stjärnlika, mer än mina andra objektiv. Månen nedan ser ju faktiskt mer ut som en stor, lysande stjärna eller sol.

Objektivet ger under vissa omständigheter en blå färg som går aningen mer åt det lila hållet.

Hade jag tagit denna bild med mitt Nikon 24-70 eller 50 mm hade dessa effekter inte varit så framträdande. Så valet av objektiv kan ge dig långt fler alternativ och möjligheter än du normalt tänker på.

Det som jag tycker är det mest bidrar till att göra bilden bra är det fantastiska månljuset som jag tycker kommer till sin fulla rätt här. Blandningen av snön, ljuset och mörker, skuggor skapar lite mystik, gåtfullhet blandat med hoppfullhet, ljus.
Det är något speciellt med månljus som lyser upp den normalt annars så mörka vinterkvällen.

Lägg märke till hur trädtopparna lyser upp eftersom snön eller frosten blir belyst och kontrasterar mot den mörkare himmeln.

I månklar dimma
Står skogens krans.
Dess toppar simma
I silfverglans.

 

’Samlade dikter af Carl Snoilsky’

 

månsken

 

Det finns en inramning av månen av trädtopparna som gör att den hålls kvar i bilden och inte läcker ut. Hade jag inte tagit med grenarna överst i bilden som inramning hade resultatet blivit något helt annat.

Färgerna i bilden går mot det kallare blå hållet och nedan ser du hur Adobe Kuler sätter färgskalan i bilden. Det enda varma i bilden är aningen gult i gräset i förgrunden.

 

kuler_mansken

 

Fler detaljer i bilden men som inte kommer till sin rätt i denna storlek på webben är blänket och den gnistrande snön som syns väldigt tydligt i stort format.

Stjärnorna på himmeln syns här men ännu bättre i stort format och tillför ytterligare en dimension till bilden.

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 14 – 24 f/2.8

  • 30 sek
  • f/5
  • ISO400
  • 20 mm
  • Gitzo stativ och RRS

 

Plats och tid:

Vättlefjäll

23:e januari 2013 21:20

 

Summering

Lär känna dina objektiv och utnyttja deras egenskaper till din fördel. Och investera tid i att gå ut i nästa månsken om du vill lära dig mer om månens ljusegenskaper.

Månskensbilder har en mystisk, lugn kvalitet. Ljuset är till skillnad från hårda solstrålar mjukare och behagligare och resultaten kan bli häpnadsväckande.

På ett liknande sätt som våra ögon anpassar sig till månsken och tillåter oss att se nästan lika bra som i dagsljus kan en kamera kan fånga bilder belysta enbart av månsken.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: