Tankar kring en bild #1 – Trollbäcken

Inlägg av den 8 jan, 2015 | 0 kommentarer

Att handskas med troll

När jag såg scenen nedan framför mig var det först hur allt verkade forma sig spiralformat med grenarna, vattnet och strandbanken som fångade mig. Dimman i bakgrunden tar bort mycket av rörigheten i bilden och bidrar med lite mystik. Den kvarvarande snön förstärker dimman ytterligare och ger bra kontrast till de mörka grenarna och rötterna.

Man kan föreställa sig troll, tentakler och armar från ett annat väsen som i skydd av dimman vågar sig fram för att skydda det som tillhör ”de andra”.
Det går runt, runt, runt i spiralformen och sedan fångar åtrollet dig i din berusning.

Valde bländare f/5.6 för att inte få alltför mycket skärpedjup och detaljer och ISO500 fungerar helt ok i D800e. Därför kunde jag också ta det handhållet eftersom slutartiden var snabb nog.

Det klurigaste var att positionera sig rätt så att dels lillåns utlopp och rötterna i nedre delen av bilden kom med samtidigt som de stora mosstyngda grenarna överst i bilden också kom med.
Ville inte heller få med för mycket av nedre grenen längst ner till vänster eftersom den tenderar att ta uppmärksamhet och dra dig ut ut bilden.

Även det lilla lilla trädet som börjar växa upp i rotsystemet i förgrunden stör lite grand. Jag är inte pigg på att förstöra eller ändra på något i naturen och vill man absolut ta bort det så kan man hellre klona bort det i efterhand.

trollbäcken_2

Jag ville även testa bilden i svartvitt och provade olika förinställningar i Topaz Simplify 4.

Nedanstående tycker jag blev bäst och den får en sagoliknande karaktär över sig. Nästan som om älvorna kommer fram och dansar på de ljusa ängarna i bakgrunden.

trollbäcken_1

 

 

Inställningar och utrustning:

Nikon D800e

Nikon 50mm f/1.4

  • 1/160 sek
  • f/5.6
  • ISO500
  • 50mm
  • Handhållet

 

Plats och tid:

Lärjeån i höjd med Gunnilse

Sista december 2014 13:18

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: