Svartvitt i Lightroom – del 2

Inlägg av den 28 feb, 2016 | 4 kommentarer

Justera för svartvitt

 

Dags att lära sig dra i rätt spakar för optimal svartvit justering!
Med hjälp av rätt verktyg, metoder och teknik i Lightroom skall vi lära oss göra svartvita mästerverk.

Bilden nedan är tagen i Hovs Hallar – Bjärehalvön nära Båstad. Bilden är beskuren men resten av justeringarna är gjorda med metoderna beskrivna i inlägget.

hovs_hallar_svartvitt_1

 

 

I Lightroom och modulen framkalla finns det några olika metoder att konvertera dina bilder till svartvitt som vi beskrev i inlägget Svartvitt i Lightroom – introduktion.
Du kan dra reglaget mättnad i panelen ”grundläggande” hela vägen till vänster till -100. Du kan också göra liknande med reglaget lyster men det ger dig inte alltid en 100% svartvit bild, beroende på bilden.
Båda dessa alternativ kan ge dig en svartvitt resultat. Men de ger dig ingen kontroll över hur färgerna gör sig i de olika nyanserna av grått. Ett bättre val är att klicka på Svartvitt i panelen NML / Färg / Svartvitt och sedan använda sig av reglagen för Svartvit mix. Se nedan…
Med dessa reglage för svartvit mix kan du sedan justera luminansen(ljusstyrkan) för varje enskild färg. Mer om det senare..

Lightroom-svartvitt-del2-01

 

 

När du klickar på Svartvitt kommer du att se att Lightroom kommer att ställa in reglagen automatiskt på vad den tror är en lagom Svartvit mix.
Om det inte ställs in automatiskt kan du i Lightrooms inställningar > Redigera > Inställningar under Förinställningar klicka i ”Använd automatisk mix vid den första konverteringen till svartvitt” och det kommer då att fungera fr.o.m nästa gång.

Lightroom-svartvitt-del2-02

 

 

Om du vill börja från början och nollställa alla reglagen > dubbelklicka på ordet Svartvit Mix.
Och vill du sedan återigen slå på Lightrooms automatik av någon anledning > klicka på Automatisk. Se bilden…

Lightroom-svartvitt-del2-04

 

 

Du kan justera den svartvita mixen genom att dra varje enskild färgspak. Antingen åt höger för att göra vald färgs gråtoner ljusare mot plus-sidan eller åt vänster för att mörka ner gråtonerna.
Ett annat alternativ är att klicka på den lilla runda symbolen, kallad måljusteringsverktyg, uppe i vänstra hörnet i panelen. Med den kan du sedan klicka på önskat område i din svartvita bild och sedan dra uppåt eller neråt för att ljusa upp eller mörka ner den färgen där du håller måljusteringsverktyget. För att inaktivera måljusteringsverktygen är snabbaste metoden att trycka på Escape-tangenten på tangentbordet eller så kan du klicka på måljusteringssymbolen i panelen.

Lightroom-svartvitt-del2-03

 

 

När vi nu skall börja justera vår bild med färgspakarna eller måljusteringsverktyget i Svartvit mix finns en del att tänka på.

Vilka färger skall jag dra i och varför ändras inte de gröna löven?

Löv, gräs, blad mm. innehåller ofta mer gul och orange färg än grön. Så ett tips om du vill justera upp ljusheten eller mörka ner t. ex. en skog eller gräsmatta, är att dra och justera i alla tre spakar för gul, orange och grön.
Ännu bättre är att använda måljusteringsverktyget och hålla över området och därmed få mer precis justering och av rätt färger.

Himlen är för ljus!

Dra ner färgen blå och eventuellt turkos åt vänster – minushållet – brukar bli perfekt för att mörka ner för ljusa himlar som oftast innehåller blått.
Om inte det hjälper är alternativet att med måljusteringsverktyget hålla över området och den vet då vilken färg du vill justera och då håller du ner musknappen och drar neråt i bilden för en mörkare himmel.
Och glöm inte att du också kan använda Lightrooms övertoningsverktyg för att mörka ner din himmel.

 

Bilden nedan skall vi göra om till svartvitt och sedan visa vad som händer beroende på vilken färg vi justerar.

trädet_svartvitt_1

 

 

I videoklippet nedan är bilden konverterad till svartvitt och vi mörkar ner himlen med hjälp av att dra med målkonverteringsverktyget i det blå.
Och lägg märke till vad som händer när vi drar mörkar ner det gröna i förgrunden.
Mest är det den gula färgspaken som rör sig. Endast på ett fåtal ställen allra längs fram i bilden finns grön färg, vilket vi ser i slutet på klippet.

 

 

Fler tips för svartvita justeringar!

Ofta vill man göra en före och efter-kontroll av bilden när man är i slutskedet av den svartvita justeringen.
Och då oftast med bilden hur den såg ut direkt efter att du gjorde den svartvit.
Gör då två virtuella kopior av bilden – svartvit oredigerad och svartvit redigerad.
Alternativt att du skapa fixeringar – svartvit oredigerad och svartvit redigerad.
Läs mer om hur du sparar undan olika versioner av din bild här.

I en bild med mycket detaljer – prova att lägga på mer klarhet och kontrast som du hittar i panelen grundläggande.

Lightroom_svartvitt_del_2-05

 

 

Ofta lägger man på en så kallad S-kurva i panelen Tonkurva för lite mer kontrast och stuns i bilden.
Testa de två förinställningarna som kommer med i Lightroominstallationen, mellankontrast och stark kontrast.

Lightroom_svartvitt_del_2-06

 

 

Summering

Ett av de allra mest värdefulla verktygen i Lightroom är svartvit mix och dess justeringsmöjligheter. Det finns fler kompletterande verktyg som t. ex. radiellt filter och justeringspenseln för så kallad Dodge & Burn eller rakt översatt till Skugga & Efterbelys. Och alla grundläggande verktyg och inställningar. Mer om detta och annat i kommande inlägg om svartvitt i Lightroom.

 

 

 

4 Kommentarer

 1. Hej
  Jag vill tacka för att du så generöst delar med dig av dina kunskaper och särskilt sättet som du gör det på. Din anvisningar är utförliga och tydliga och därmed lätta att ta till sig. Med dina råd känner jag att jag utvecklats i att hantera mina bilder. En annan sak som blivit resultatet av genomgången av dina olika avsnitt är att lusten att fotografera och hantera bilderna som kommer ut från kameran ökat.

  • Hej Kjell

   Fantastiskt roligt att höra!
   Att andra utvecklas och får lust att fotografera är precis vad jag vill med mina inlägg.
   Tack för kommentaren och välkommen till bloggen!

   Thommy

 2. Hej!

  Riktigt bra tips på den här sidan. Framförallt kul när man ser enkla saker man inte hade en aning om. Jag gillar speciellt stycket om S-kurvan samt det om svart/vita justeringar.

  Pelle

  • Hej Pelle

   Tack för kommentaren och trevligt att du gillar innehållet!

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: