Smarta förhandsvisningar i Lightroom

Inlägg av den 11 okt, 2015 | 0 kommentarer

Smarta förhandsvisningar

 

Visste du att man kan skapa små miniversioner av sina bilder i Lightroom och jobba med dem offline?

De kallas smarta förhandsvisningar och möjliggör att du kan se bilderna i ditt bibliotek även om de inte är anslutna till datorn. Du kan även redigera bilder som för närvarande inte är anslutna! Det är rena magin!
När du sedan återansluter en hårddisk eller lagringssystem som innehåller bilderna kommer justeringarna du gjort på dina smarta förhandsvisningar att appliceras på den ursprungliga bilden.

Smarta förhandsvisningar skapas som lågupplösta komprimerade DNG-filer från dina RAW eller JPEG-bilder i Lightroombiblioteket. Adobe uppger att 14GB av originalbilder tar upp cirka 400MB utrymme som smarta förhandsvisningar.

För att kunna utnyttja dem måste du själv skapa smarta förhandsvisningar. Det är alltså en valfri funktion och du hittar inga smarta förhandsvisningar om du inte skapat dem själv. Så du måste välja alla de bilder du vill skapa smarta förhandsvisningar av i biblioteksmodulen och sedan klickar du på –> Bibliotek –> Förhandsvisningar –> Skapa smarta förhandsvisningar

Lightroom-cc-6-smarta-förhandsvisningar-01.JPG

 

Du ser att en bild har en smart förhandsvisning genom att titta på histogrammet och där det då skall stå – ”Original + smart förhandsvisning”. Se nedan…

Lightroom-cc-6-smarta-förhandsvisningar-02.JPG

 

En sak värd att veta är att smarta förhandsvisningar har en max upplösning på cirka 2500px i storlek. Så dessa smarta förhandsvisningar är faktiskt ganska stora och du kan enkelt dela exporterade JPEG-bilder på nätet men du förmodligen bör vänta på att göra några utskrifter tills du har originalfilerna anslutna igen.

 

Så när använder man smarta förhandsvisningar?

Det beror på 3 saker

– Var är din Lightroomkatalog?

Detta är viktigt eftersom om du har din Lightroomkatalog på en extern hårddisk, med dina originalbilder, kommer smarta förhandsvisningar inte kunna utnyttjas för fullt ditt arbetsflöde. Det beror på att Lightroom som standard kommer att välja att arbeta med dina originalbilder. Så att bygga smarta förhandsvisningar på samma plats som bilderna kommer bara ta upp utrymme på hårddisken.

– Var är dina bilder?

Om du har dina originalbilder lagrade lokalt på din hårddisk finns det inte heller något behov av att bygga smarta förhandsvisningar. De kommer bara att ta upp utrymme.

Om du däremot lagrar en del eller alla dina originalbilder på en extern hårddisk och din Lightroomkatalog är på den lokala datorn, då kommer smarta förhandsvisningar att vara till stor hjälp. Bygg smarta förhandsvisningar för bilderna på din externa hårddisk och de kommer då att vara tillgängliga när den externa hårddisken inte är ansluten!

Så det optimala är att använda smarta förhandsvisningar när Lightroomkatalogen är på din lokala enhet och några eller alla dina bilder är på en extern hårddisk.

– Hur hanterar du metadata?

Du flyttade förmodligen dina bilder till en extern hårddisk för att du inte har tillräckligt med utrymme på den interna enheten. Så att fylla upp din interna enhet med tusentals smarta förhandsvisningar kan komma att ta upp ett visst utrymme på hårddisken … lösningen är att skapa smarta förhandsvisningar bara för bilderna som du faktiskt kommer att använda.

Vi alla samlar nog på oss en hel del bilder. Inte alla av dem är bra. Om du använder stjärnor, flaggor, samlingar, färger, sökord osv, är detta ett bra tillfälle att använda dem för att hjälpa dig att hantera ditt arbetsflöde med smarta förhandsvisningar.

Kanske du bara skall skapa smarta förhandsvisningar för de bilder som är markerade som flaggad, har 3 stjärnor eller bättre, är i din ”klients” smarta samling eller är märkta med nyckelordet ”offlinebilder”?

 

Ursprungligen såg jag fördelar med att använda smarta förhandsvisningar om man t. ex. använder en enda bärbar dator. Bärbara datorer har vanligtvis inte mycket lagringsutrymme så man kan behöva en stor extern hårddisk för att lagra alla bilder. Om man behöver resa och inte vill ta stora hårddiskar med sig skulle smarta förhandsvisningar vara ett praktiskt sätt att ta med sig sin katalog i en mycket mindre format.

Men smarta förhandsvisningar kan också vara användbara för människor som arbetar med Lightroom från flera datorer och de som vill resa med sina bilder. Du kan lägga din Lightroomkatalog på en extern bärbar hårddisk tillsammans med filerna för de vanliga förhandsvisningarna och smarta förhandsvisningar. Då kan du helt enkelt bära med dig denna hårddisk och ansluta den till en dator med Lightroom för att komma åt din katalog och visa hela ditt arkiv med smarta förhandsvisningar.

 

Summering

Om du inte har provat Lightroom smarta förhandsvisningar ännu tycker jag att du skall ta dig en titt. Åtminstone är det en bra funktion att ha i bakhuvudet som ett verktyg som du kan använda för olika mobila situationer eller där flera datorer delas.
Oavsett om du använder smarta förhandsvisningar för att minska på hårddiskens användning eller skapa mindre kataloger att skicka till andra fotografer är detta en väldigt bra funktion som inte tillräckligt många fotografer använder. När du vill koppla bort din lilla bärbara dator, se till att du skapar smarta förhandsvisningar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: