Nyheter i Lightroom CC & 6 – Ansiktsigenkänning

Inlägg av den 24 maj, 2015 | 0 kommentarer

Nya funktionen ansiktsigenkänning

 

Detta är en funktion som många Lightroomanvändare saknat.
I nya Lightroom CC/6 kan du nu snabbt organisera och hitta bilder med hjälp av ansiktsigenkänningsfunktionen. Lightroom skannar din bildkatalog för att hitta ansikten som du sedan får verifiera namnen på och bekräfta.
Lightroom CC:s nya ansiktsigenkänning är alltså utformad för att hjälpa dig nyckelordsmärkta porträtt av vänner och familj. När den används på rätt sätt är den här nya tekniken ganska otrolig. Vad som är ännu mer otroligt är att Lightrooms sök- och förslagsalgoritm blir bättre och bättre ju mer du lär programvaran nya namn att associera med varje ansikte som programmet upptäcker.
Du namnger dem och programmet letar bland bilderna efter fler av den personen. Sedan kan du enkelt plocka fram alla de bilder du har i ditt bibliotek på en eller flera personer.

Så här gå du tillväga

1. Gå till Biblioteksmodulen och klicka på ikonen personer i verktygsfältet

lightroom-6-ansiktsigenkänning-001.JPG

 

Eller gå via menyn >Visa >Personer eller ännu hellre och snabbast via kortkommando O

lightroom-6-ansiktsigenkänning-002.JPG

 

2. Första gången du använder Personvyn kommer nedanstående dialogruta upp.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-00.JPG

 

3. Där gör du valet att söka efter ansikten i hela din Lightroomkatalog eller endast när det behövs.
Väljer du översta valet ”hela katalogen” kommer ansiktsindexering påbörjas i bakgrunden.
Du kan närsomhelst pausa denna bakgrundsökning genom att klicka på den lilla pilen vid ansiktsigenkänning i Status och Aktivitetsfältet. Se nedan…

lightroom-6-ansiktsigenkänning-01.JPG

 

4. Precis som i exempelbilden nedan kommer du att se att Lightroom kommer att hitta ansikten på personer i din katalog. Och de lägger sig i status ”Ej namngivna personer” med ett frågetecken under varje ansikte.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-004.JPG

 

5. Och Lightroom kommer även försöka matcha ansikten och om den lyckas lägger den dem i högar. Du ser i exemplet nedan de två små svarta rutorna som anger hur många bilder varje hög innehåller.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-005.JPG

 

6. För att vara säker på att Lightroom gjort rätt kan du expandera högarna och kolla att det verkligen är samma ansikte tillhörande samma person. Du gör det genom att enkelklicka på respektive hög. Enkelklicka igen för att komprimera till en hög igen.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-006.JPG

 

7. Nu kan du börja namnge personerna Lightroom hittat. Det gör du genom att klicka i det område under bilden där du ser ett frågetecken. Skriv in namnet och tryck Enter. Personen läggs till under ”Namngivna personer”.

Notera: Lightroom lägger automatiskt dessa namn till din nyckelordslista under nyckelordslista av typen Personer.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-007.JPG

 

8. Här ser du nu att bilden på angiven person också hamnar under ”Namngivna personer”. Och totalt antal bilder på personen ser du i nedre högra hörnet.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-008.JPG

 

9. Nu fortsätter du ange namn på personer en efter en och samtidigt lär sig Lightroom snart vem som är vem och börjar komma med namnförslag på personer. I de fall de stämmer klickar du bara på ok-symbolen bredvid namnförslaget eller fyller i annat namn om det inte stämmer. Alternativt att du klickar på ta-bortsymbolen till höger om namnet om du inte vill indexera personen ifråga.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-009.JPG

 

10. Fortsätt nu namnge dina personer enligt ovan eller helt enkelt dra högarna eller personerna genom att hålla ner muspekaren över valfritt ansikte och dra till rätt person under ”Namngivna personer” och släpp.
Du kan markera flera högar eller ansikten åt gången och dra dem alla samtidigt.

 

Hitta ansikten i Lupplägesvisning

 

Du kan i luppvisningsläget hitta och även rita runt ansikten som Lightroom missat.

Gör så här

1. Gå till lupplägesvisning snabbt med kortkommando E och du ser att en ny ikon för namngivning finns i verktygsfältet under bilden. I detta fallet säger den även att den hittat Thommy men också 4 andra icke namngivna personer.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-010.JPG

 

2. Klicka på ikonen och upp kommer bilden med eventuella namnförslag men kanske också med ansikten som Lightroom inte hittat. De ansikten som inte hittats kan du nu rita en fyrkant runt och ange ett namn på personen.

lightroom-6-ansiktsigenkänning-011.JPG

 

 

Hitta rätt person i Lightroom

När du nu indexerat personer och deras namn hittar du dem snabbt i Biblioteksmodulen under >Nyckelordslista > Personer och sedan klickar du på den lilla pilen till höger om namnet på personen du letar efter. Se nedan…

lightroom-6-ansiktsigenkänning-012.JPG

 

Tips för kortkommandoälskare!

G-tangenten för stödrastervisning och sedan O-tangenten för att snabbt komma till ansiktsigenkänning.
Enkelt att komma ihåg om man kopplar det till GO.

S-tangenten i Personvyn gör att högar expanderas och du ser innehållet och kan verifiera att det är samma person. S-tangenten en gång till komprimerar till en hög igen.
Och ännu bättre – håll ner S-tangenten för expandering och släpp för komprimering.

Svep över bilder som ligger i högar med muspekaren samtidigt som du håller ner Alt-tangenten så får du en glimt av varje bild i högen.

 

Summering

Att snabbt kunna söka upp bilder i Lightroom på mormor eller någon annan person är helt ovärderligt. Om du till exempel skulle vilja göra en fotobok som överraskning på någons födelsedag kan du snabbt leta fram de personer och bilder du behöver – och väldigt snabbt. Tycker personligen att denna nya funktion i Lightroom är riktigt bra.

Lycka till med indexering och namngivning och glöm inte dela med dig med knapparna nedan om du gillar inlägget!!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: